Τώρα μαλώνουμε για την πλατεία: Μιζέρια ή ενδιαφέρον;

Τώρα μαλώνουμε για την πλατεία: Μιζέρια ή ενδιαφέρον;

Το μακέτο… που έλεγε κι ο Σημίτης, της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, στο νέο «Πύργο του Τάτλιν»…

Στον παράλληλο με τον πραγματικό, κόσμο των socialmedia, οι Γιαννιώτες γίνονται αρχιτέκτονες και κρίνουν την αρχιτεκτονική μελέτη του Παύλου Βλαστού και της Γεωργίνας Παπαγεωργίου, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Ιωαννιτών για την ανάπλαση της πλατείας Πύρρου.

Προσωπικά, είδα τις μακέτες και δεν σκέφτηκα απολύτως τίποτε κριτικό για την σχεδιαστική πρόταση των δύο αρχιτεκτόνων αλλά όταν αντιλήφθηκα ότι οι Γιαννιώτες ανακάλυψαν το νέο θέμα για να ασκήσουν κριτική στη δημοτική αρχή και να αναδείξουν το καλλιτεχνικό ταλέντο τους, αναρωτήθηκα: είναι από μιζέρια ή από αγνό ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα; Και να φανταστεί κανείς πως οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι καμώνονται πως γνωρίζουν τα πάντα, γιατί λόγω επαγγελματικής ανάγκης, πρέπει να γίνονται ενίοτε και σεισμολόγοι, και γιατροί, και δικηγόροι, και δικαστές κοκ.

Η συνάδελφος Βαρβάρα Αγγέλη με δυο κείμενά της, το ένα συνέντευξη του Παύλου Βλαστού και της Γεωργίνας Παπαγεωργίου,εδώ και εδώ, δίνει απαντήσεις στις όποιες καλοπροαίρετες απορίες δημιουργούνται στον καθένα.

Σε κάποιες από τις απορίες αυτές, απάντησαν οι δύο αρχιτέκτονες, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση. Παραθέτουμε τις παρατηρήσεις των πολιτών και τις απαντήσεις των αρχιτεκτόνων, αν και θα δοθεί η ευκαιρία της δια ζώσης επικοινωνίας των δύο πλευρών, στη διάρκεια δημόσιας παρουσίασης της μελέτης που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος σύντομα.

Παρατήρηση: είναι αυτή η μελέτη του έργου που θα υλοποιηθεί;

Απάντηση: τώρα οι δύο ξεκινούν την οριστικοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης. Υπάρχουν ατέλειες όπως η κατασκευή μπροστά από την «ΟΑΣΗ» που θα μοιάζει με σιντριβάνι. Δεν έχει οριστικοποιηθεί η μορφή του. Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απέχουν μερικώς από την πραγματικότητα.

Παρατήρηση: είτε αρέσει είτε δεν αρέσει η μελέτη, η επιτροπή που την επέλεξε δεν είχε πολλούς Γιαννιώτες!

Απάντηση: η σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης που μετέχουν σε ένα διεθνή, δημόσιο διαγωνισμό, προβλέπεται σαφώς από νόμο του ελληνικού κράτους. Προβλέπεται η συμμετοχή επιστημόνων από κρατικά πανεπιστήμια, με κλήρωση και ο αγωνοθέτης – εν προκειμένω ο Δήμος Ιωαννιτών – ορίζει έναν (1) εκπρόσωπο στην επιτροπή (σάμπως αν δε γίνονταν με αυτό τον τρόπο ο διαγωνισμός και μετείχαν στην επιτροπή αξιολόγησης πέντε Γιαννιώτες, δεν θα έλεγαν κάποιοι πως ο διαγωνισμός ήταν στημένος;)…

Παρατήρηση: κακώς έγινε διαγωνισμός και δεν αποφάσισε η δημοτική αρχή.

Απάντηση: στο παρελθόν δημοτικές αρχές έφτιαξαν ταράτσες στην κεντρική πλατεία, αποφασίζοντας μόνες τους.

Παρατήρηση: εξαφανίζεται το πράσινο.

Απάντηση: το πράσινο της νέας πλατείας θα είναι περισσότερο από αυτό της παλιάς. Άλλωστε, στην αντίληψη της μελέτης είναι ότι εδώ μιλάμε για πλατεία, όχι για άλσος ή πάρκο. Πλατεία σημαίνει ανοιχτός χώρος για τη συνάθροιση πολιτών, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Παρατήρηση (παρόμοια με την προηγούμενη): είναι πολύ κενή η πλατεία…

Απάντηση: ίδια με την προηγούμενη. Αφαιρετικές είναι όλες οι μεγάλες πλατείες στη σύγχρονη Ευρώπη. Μήπως να γεμίζαμε με αγάλματα και σιντριβανάκια την πλατεία; Πότε θα γίνουμε Ευρώπη, επιτέλους;

Παρατήρηση: γιατί είναι τόσο μαύρες οι πλάκες;

Απάντηση: οι πλάκες που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν, είναι ακριβώς το ίδιο υλικό με αυτό που έχει μπει στην οδό Ανεξαρτησίας. Στις μακέτες φαίνεται μαύρο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Επελέγη για την ανθεκτικότητά του.

Παρατήρηση: δεν αρέσει η στοά στην πλάτη της πλατείας.

Απάντηση: οριοθετεί τον χώρο, μια στοά μεταλλική κατασκευή με παγκάκια ξύλινα, από ανθεκτικό ξύλο, για να αντέχει τους ανεγκέφαλους – βάνδαλους. Η στοά θα λειτουργεί ως όριο αλλά και ως φόντο εκδηλώσεων. Το ύψος της δεν θα ξεπερνά τα 2,5 – 3 μέτρα.

Και κάποιες τελευταίες διευκρινίσεις: η φιλοσοφία των δύο αρχιτεκτόνων στηρίζεται στην ανάδειξη των δύο μεγάλων κτιρίων της κεντρικής πλατείας: της «ΟΑΣΗΣ» και του μεγάρου της Περιφέρειας. Τα δύο κτίρια αναδεικνύονται από τη μελέτη, γινόμενα αρμονικά μέρη του όλου. Η πλατεία δεν είναι απέναντι από την Περιφέρεια αλλά ενώνεται με το Μέγαρο, αφού οι πλάκες της φτάνουν μέχρι τα σκαλιά της Περιφέρειας. Η αίσθηση της ενότητας επιτυγχάνεται με τη χρήση των ίδιων πλακών και στο σημείω που είναι σήμερα το οδόστρωμα της Δωδώνης. Αντί οδοστρώματος όμως, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν το ίδιο υλικό που θα δίνει την αίσθηση στον οδηγό ότι μπαίνει μέσα στην πλατεία και την διασχίζει.

Τέλος, τα δύο κουβούκλια που βρίσκονται σήμερα στις σκάλες για το υπόγειο πάρκινγκ, θα αντικατασταθούν από δύο διάφανες κατασκευές και στο δάπεδο αυτών θα μπει το ίδιο υλικό, ώστε από ψηλά να βλέπει κανείς μια ομοιόμορφη επιφάνεια.

Show Buttons
Hide Buttons