Τ. Θεοδωρικάκος: Αλλαγές στον «Κλεισθένη», ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση

Τ. Θεοδωρικάκος: Αλλαγές στον «Κλεισθένη», ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση

Με βασικές κατευθύνσεις την ολόπλευρη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε στην ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, τις προτεραιότητες στον τομέα της ευθύνης του, ανακοινώνοντας την κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες, νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τη δαιδαλώδη πολυνομία, και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων για τον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Ταυτοχρόνως, προανήγγειλε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και σε κάθε περίπτωση την παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο της κατοικίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Προανήγγειλε, επίσης, ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τη δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την Αυτοδιοίκηση, θέτοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους. Ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε δε το Σώμα ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ θα «μεταφερθεί» ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

Από την άλλη, σύμφωνα με όσα είπε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιος κατά την διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενίσχυση του ρόλου των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και όχι σε υπερεξουσίες Δημάρχων και Περιφερειαρχών για να ξεπεράσει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των δήμων και των Περιφερειών.
Ο κ. Λιβάνιος εξήγγειλε άμεση παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας με την απλή αναλογική. Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της ταυτόχρονης νομιμοποίησης και των Δημοτικών/ Περιφερειακών Συμβουλίων και των Δημάρχων/Περιφερειαρχών με λαϊκή εντολή και δήλωσε χαρακτηριστικά «Για να το ξεκαθαρίσουμε, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα ενισχύσουν τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου και δεν θα είναι ο δήμαρχος ούτε καλυμμένος με υπερεξουσίες, ούτε θα γίνει οιονεί δικτάτορας».

 

Εκλογικός νόμος

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, υπογράμμισε ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. «Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα», επισήμανε. Ξεκαθάρισε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Show Buttons
Hide Buttons