Τ. Καλογιάννη: Η παράταξη, τα Ιωάννινα… το 2023, η ΝΔ και ο Καχριμάνης

Τ. Καλογιάννη: Η παράταξη, τα Ιωάννινα… το 2023, η ΝΔ και ο Καχριμάνης

Η Τατιάνα Καλογιάννη στην ίσως πιο… πολιτική τοποθέτησή της απέναντι σε κόσμο, εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της παράταξης «Ιωάννινα_2023», στο ξενοδοχείο Du Lac.

Από την αμήχανη πρώτη της, δημόσια ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στα τέλη Ιανουαρίου, κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι μιας υποψηφιότητας που απομένει να μετρηθεί στην κάλπη, αν έπεισε τουλάχιστον τον κομματικό κόσμο της ΝΔ, γιατί η υποψήφια Δήμαρχος ουδέποτε έκρυψε πως θέλει να εκφράσει την Κεντροδεξιά στο Δήμο Ιωαννιτών.

Να την εκφράσει αλλά όχι να υποταγεί σε αυτήν, όπως επιχείρησε να κάνει σε ένα σημαντικό κομμάτι της αποψινής ομιλίας της, η υποψήφια Δήμαρχος.

Σε σχέση με τη ΝΔ, η κ. Καλογιάννη «έπαιξε» με 3 ερωταπαντήσεις: «Έχει η παράταξή μας κομματικό χρώμα;», «Είναι η παράταξη μας ανεξάρτητη;», «Είναι η παράταξη μας καθοδηγούμενη;».

Οι απαντήσεις της έδειξαν διάθεση να τηρήσει διακριτικές αποστάσεις από το κόμμα της ΝΔ, ως επόμενη διοίκηση του Δήμου.

«Προσωπικά» είπε, » είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας… Το κόμμα αυτό, δια του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνώρισε το έργο μου και τάχθηκε εξ αρχής θετικά για την πρωτοβουλία μας. Τον ευχαριστώ για την ιδιαίτερη τιμή. Είναι πολύ σημαντικό, ως αυριανή διοίκηση του Δήμου μας, να έχουμε απευθείας επικοινωνία με τον αυριανό Πρωθυπουργό».

Στο δεύτερο ρητορικό ερώτημα, η απάντηση είναι πως η παράταξη «Ιωάννινα_2023» είναι «εξαρτημένη από τον κώδικα της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της ευπρέπειας και του προγραμματικού λόγου». Και τέλος, είναι καθοδηγούμενη, όχι από κόμματα και άλλες δυνάμεις, αλλά «από τους χιλιάδες συνδημότες που αδημονούν για έναν οργανωμένο, αξιόπιστο, σύγχρονο και λειτουργικό Δήμο». «Αυτοί οι συνδημότες», πρόσθεσε, «και η ξεκάθαρη πορεία μας, είναι ανάχωμα σε ορισμένες –ανεπιτυχείς ασφαλώς- προσπάθειες συκοφάντησής μας. Πρόκειται για αστήρικτες φωνές, που εκφράζουν το παρελθόν. Τους βεβαιώνουμε ότι ματαιοπονούν. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Πόσο δε, μάλλον, όταν ο ουρανός είναι πεντακάθαρος!»…

 

Η σχέση με Καχριμάνη

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ομιλίας της κ. Καλογιάννη ήταν η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών της με τον νυν πολιτικό της προϊστάμενο, Αλέκο Καχριμάνη. Στην αποψινή της ομιλία, άφησε κατά μέρος τα «δικά μου» για τα έργα που δρομολόγησε στην Περιφέρεια Ηπείρου, και χρησιμοποίησε το «εμείς» (η ίδια και ο Περιφερειάρχης) για τα μεγάλα έργα όπως η Νιάρχου, το εργοστάσιο επεξεργασίας ΑΣΑ κτλ. «Με την αμέριστη συμπαράσταση του Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος με εμπιστεύθηκε και τον ευχαριστώ πολύ. Δικαιωθήκαμε…» σημείωσε για τα συγκεκριμένα έργα και εξέφρασε την ευχή ότι ο Ηπειρώτης θα σταθεί και πάλι δίπλα στον Αλέκο Καχριμάνη και τους συνεργάτες του, στις μεθαυριανές εκλογές.

 

Κριτική και θέσεις

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της ανάλωσε η κ. Καλογιάννη στις προγραμματικές θέσεις της παράταξής της. Πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει αναλυτικά πριν από ενάμιση μήνα – εδώ. Ένα πρόγραμμα με οχτώ άξονες για το οποίο τόνισε: «Δεν υιοθετούμε τη λαϊκίστικη μέθοδο να υποσχεθούμε ότι θα υλοποιήσουμε ό,τι ακούσαμε και καταγράψαμε ως πρόβλημα ή επιθυμία. Δεν επιδιώκουμε να ξεγελάσουμε ή να παγιδεύσουμε τους πολίτες στον βωμό προσωπικών επιδιώξεων. Δεν το έχουμε ανάγκη, ούτε ως πρόσωπα, ούτε ως παράταξη. Ό,τι είναι βιώσιμο, αναγκαίο, κοινωνικά ωφέλιμο και οικονομικά εφικτό θα το υλοποιήσουμε. Η συνείδησή μας είναι και θα παραμείνει ήσυχη. Με τη βοήθεια του Θεού, θα είμαστε και υπόλογοι του σχεδιασμού μας και απολογούμενοι για τα έργα μας».

Η κριτική της απέναντι στην απερχόμενη δημοτική αρχή ήταν από χλιαρή ως ανεπαίσθητη. «Είναι ξεκάθαρο, ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα, της εύκολης τακτικής των «καλών προθέσεων», οδηγεί σε παρακμή τον Δήμο μας» σημείωσε μεταξύ άλλων, στην ίσως δηκτικότερη αναφορά της προς την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου.

Show Buttons
Hide Buttons