Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής ο Δήμαρχος

Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής ο Δήμαρχος

Η δημοτική αρχή παρακολουθεί τις συζητήσεις για τον «Κλεισθένη», από ενδιαφέρον για την εξέλιξη αυτής της μεταρρύθμισης, δήλωσε την Τρίτη, ο Θωμάς Μπέγκας, Δήμαρχος Ιωαννιτών κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση των παρατάξεων «Ήπειρος Ανατροπής» και «Συμμαχία Ηπειρωτών» το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία παρέστη και ο ίδιος.

Η εκδήλωση έγινε σχετικά αργά, σημείωσε ο Δήμαρχος και μίλησε για αναγκαίες συγκλίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, στέλνοντας ίσως και ένα πρώτο μήνυμα για το πως θα κινηθεί και ο ίδιος ενόψει εκλογών, σε σχέση με όμορες πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ιωαννιτών.

Μίλησε για τις αυτοδιοικητικές αρχές που εξελέγησαν πριν από τέσσερα χρόνια και τόνισε πως «θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε κάποιες συγκλίσεις προγραμματικές, ιδεολογικές και διαμόρφωσης ενός μετώπου με ατζέντα. Υπάρχουν θέματα να συγκλίνουμε και να δοκιμάσουμε όλοι τη δυνατότητα συνεργασίας«.

«Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις ενημέρωσης για την αυτοδιοίκηση που έχουν γίνει από διάφορες παρατάξεις, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» σημείωσε χωρίς να πει κάτι συγκεκριμένο και παρεξηγήσιμο. Το απέφυγε προς ώρας, ωστόσο πολλοί απόρησαν ακούγοντας το Δήμαρχο Ιωαννιτών να τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής στην εκδήλωση της Δευτέρας, ενώπιον της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν πέρασε καιρός από τη συνεδρίαση που η δημοτική αρχή απέρριψε τον «Κλεισθένη», άρα και την απλή αναλογική, αποδεχόμενη τη σκληρή γραμμή της ΚΕΔΕ – δείτε εδώ. «Για τον εκλογικό νόμο, ο Δήμος Ιωαννιτών τάσσεται υπέρ ενός συστήματος αναλογικότερης εκπροσώπησης» έλεγε το ψήφισμα που εισηγήθηκε και στήριξε η δημοτική αρχή. Και συνέχιζε ακόμα πιο σκληρά: «Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, που είναι η μοναδική προτεινόμενη ουσιαστική αλλαγή, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά από μόνη της μεταρρύθμιση και το σημαντικότερο, χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, ένας σοβαρός δημοκρατικός θεσμός κινδυνεύει να απαξιωθεί ανεπανόρθωτα»…

Πόσο υπέρ της απλής αναλογικής της κυβέρνησης μπορεί να είναι ο Δήμαρχος που εισηγήθηκε ένα τέτοιο ψήφισμα;

Show Buttons
Hide Buttons