Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων θωρακίζεται περιβαλλοντικά για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το μεγάλο έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων δηλαδή του “βιολογικού καθαρισμού”.

Το έργο μετά από περιπέτειες έντεκα ετών περνά πλέον στη φάση της υλοποίησης καθώς σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή μεταξύ του Προέδρου της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Μεσόγειος ΑΕ Διονύση Γεωργόπουλου.

Η μικρή τελετή έγινε παρουσία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ Στέφανου Μάντζιου, του γενικού Διευθυντού Νικόλαου Σωτηριάδη, άλλων στελεχών της επιχείρησης όπως και διευθυντικών στελεχών της αναδόχου εταιρείας.

Το έργο επέκτασης του βιολογικού συμβασιοποιήθηκε με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ και περιλαμβάνεται στην «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Παμβώτιδας» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

«Είναι μέρα χαράς. Ένα μεγάλο έργο που σχεδιάστηκε από το 2010, μετά από έντεκα χρόνια αγώνα, παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Πρόκειται για μία παρέμβαση κρίσιμης περιβαλλοντικής σημασίας. Η πόλη έχει μεγαλώσει, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του βιολογικού είναι πεπαλαιωμένες και ορισμένες φορές τα προβλήματα αναπόφευκτα. Με τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση το λεκανοπέδιο παίρνει περιβαλλοντική ανάσα για τα επόμενα τριάντα χρόνια» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αιρετούς και τα στελέχη της επιχείρησης που εργάστηκαν στην διάρκεια της δεκαετίας ώστε να υπάρξει το σημερινό αποτέλεσμα.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό έργο για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Ήταν μία επίπονη διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια με πολλά πισωγυρίσματα και μεγάλη προσπάθεια από όλους. Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή του και πιστεύω ότι θα εκτελεστεί ένα έργο με τις καλύτερες προϋποθέσεις και στο συντομότερο χρόνο», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Εκ μέρους της αναδόχου «Μεσόγειος ΑΕ» ο Διευθύνων Σύμβουλος Διονύσης Γεωργόπουλος ανέφερε ότι το έργο των Ιωαννίνων είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα που εκτελείται με τη μέθοδο των μεμβρανών, ότι πιο σύγχρονο δηλαδή τεχνολογικά με πολλά πλεονεκτήματα.

«Εμείς είχαμε ξεκινήσει όλη την προεργασία πριν την υπογραφή της σύμβασης και είμαστε έτοιμοι μόλις εγκριθούν οι μελέτες από την υπηρεσία να προχωρήσουμε. Όση προετοιμασία χρειαζόταν έχει γίνει. Είναι ένα έργο που ήδη αποτελεί «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ και πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα το έχουμε πετύχει», ανέφερε.

Γιάννενα Τώρα: Ημέρα γιορτής για τον Δήμο, τους κατοίκους και το περιβάλλον

Ένα σπουδαίο έργο για το περιβάλλον και την καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου Ιωαννιτών ξεκινά σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων.

Με το συγκεκριμένο έργο, το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο περιβαλλοντικό έργο που εκτελείται στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα της ζωής μας καθώς λύνεται οριστικά το μείζον πρόβλημα της επεξεργασίας λυμάτων της πόλης.

Σήμερα Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, είναι ημέρα γιορτής για τους κατοίκους της πόλης, για το περιβάλλον και για όσους διαχρονικά κόπιασαν και μόχθησαν ώστε επιτέλους αυτό το έργο πνοής να λάβει σάρκα και οστά.

Η Δημοτική Παράταξη «Γιάννενα Τώρα», έχοντας ως προεκλογικό σύνθημα την Παμβώτιδα και ως όραμα την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας του ευπαθούς οικοσυστήματος της λίμνης μας, είναι διπλά χαρούμενη με την υπογραφή αυτής της σύμβασης. Αφενός γιατί η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού έρχεται να λύσει χρόνια προβλήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, αφετέρου δε γιατί με την υλοποίηση του έργου η πόλη μας εναρμονίζεται με τη στρατηγική της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ευημερία.

Show Buttons
Hide Buttons