Φάμελλος για ΠΔ Λίμνης: Θα δοκιμάσει κι αν του βγει…

Φάμελλος για ΠΔ Λίμνης: Θα δοκιμάσει κι αν του βγει…

Σα μια ζαριά που θα την παίξει και αν της βγει… της βγήκε, αντιμετωπίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη Παμβώτιδα η κυβέρνηση, καθώς φάνηκε από τις δηλώσεις του Υπουργού, Αναπληρωτή Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος την Πέμπτη, επισκέπτεται τα Γιάννενα.

Έχοντας ενημερωθεί για την κριτική που γίνεται στους χειρισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχέση με την καθυστερημένη, προ των εκλογών, αφύπνιση της κυβέρνησης, στο σημαντικό για την περιοχή θέμα προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας, και την πιθανότητα και αυτός ο γύρος διαβούλευσης για το ΠΔ που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018, να μην τελεσφορήσει γιατί θα μεσολαβήσουν οι εθνικές εκλογές, πρόωρες ή μη, ο κ. Φάμελλος ξεπέρασε την κριτική για την απουσία Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης – ή σωστότερα για την ύπαρξη μιας εντελώς ξεπερασμένης ΕΠΜ από το 2001! – πάνω στην οποία θα έλθει να στηριχθεί το υπό εκπόνηση σχέδιο ΠΔ.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Φορέα Φίλιππα Φίλιο και τους βουλευτές Στέφο και Καραγιάννη, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε πως «δεν έχει σκοπό να καρπωθεί η κυβέρνηση το ΠΔ αλλά κανείς δε θα μας απαγορεύει να διεκδικούμε να υπογράψουμε και να έχουμε την τελική επιλογή να στείλουμε στο ΣτΕ το σχέδιο«… Αναγνωρίζει εμμέσως πως πιθανά, να γίνει μια τρύπα στο νερό και να μείνει μόνο η ανάθεση της ΕΠΜ για τη Λίμνη και μια σειρά από προστατευόμενες περιοχές που υπέγραψε πριν από λίγο καιρό ο ίδιος, δημιουργώντας για την περίπτωση της Παμβώτιδας, ένα σαφές πρωθύστερο.

Αυτή η περίοδος είναι ένα τελευταίο διάστημα δημόσιας διαβούλευσης και το Υπουργείο μετά και την αποψινή ημερίδα με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, θα δώσει ένα διάστημα 10 ημερών για τελική διατύπωση προτάσεων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που όρισε ο κ. Φάμελλος, δε χρειάζεται περισσότερο από τις 15 Απριλίου για να επανέλθουν οι φορείς μετά τις σημερινές ανακοινώσεις και ακολουθεί η Επιτροπή «Φύση 2000», η οποία θα γνωμοδοτήσει ως το τέλος Απριλίου και μετά μέσω νομοθετικού τμήματος του Υπουργείου, το σχέδιο θα οδηγηθεί στο ΣτΕ όπου είναι και το πιο χρονοβόρο στάδιο. «Επειδή εμείς πρέπει να τρέξουμε μέχρι την πόρτα του νομοθετικού έργου, είμαι αισιόδοξος πως θα προλάβουμε«, είπε.

Και πρόσθεσε: «πράγματι αναγνωρίζω ότι τα επιστημονικά εργαλεία έχουνε χρόνο αλλά εμείς συμφωνήσαμε με την τοπική κοινωνία και αποτελεί πολιτική προτεραιότητα να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας, άρα χρηματοδοτούμε την ΕΠΜ όμως όλο αυτό το διάστημα δεν θα είναι αρρύθμιστη η Λίμνη και εμείς είμαστε ειλικρινείς αυτά προλάβαμε να κάνουμε και αυτό θα πούμε και στο ΣτΕ«.

 

Οι αλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα επιφέρει στο σχέδιο της δημόσιας διαβούλευσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κ. Φάμελλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. «Στα σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχουν κορυφαίες αντιδράσεις» είπε «και στο αν θα υπάρχει ζωνοποίηση και καθορισμένες χρήσεις γης συμφωνούμε όλοι» σημείωσε. Μίλησε για μελετώμενες αλλαγές στην αλιεία, στα ζητήματα της θήρας, άφησε να εννοηθεί πως θα προβλεφθούν πολεοδομικά εργαλεία για περιοχές με πολεοδομικό καθεστώς όπως πιθανά ο Μάτσικας (δεν τον κατονόμασε) και αναγνώρισε πως υπάρχουν ζητήματα του κτηνοτροφικού τομέα που όπως φάνηκε, είναι δύσκολο να κάνει πίσω το Υπουργείο.

Για το θέμα αυτό που ήταν και ένα από τα σημαντικότερα που αναδείχτηκαν το προηγούμενο διάστημα από φορείς όπως ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός, εμφανίστηκε δύσθυμος και υπονόησε πως οι κτηνοτροφικές μονάδες  δε λειτουργούν με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Δήλωσε ασφαλώς ανοιχτός στο διάλογο χωρίς τίποτα προαποφασισμένο, αλλά τόνισε πως δε μπορεί να μην εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε καμιά περιοχή και μάλιστα επεσήμανε πως «έχω διαπιστώσει ένταση και αντίθεση με τη χωροθέτηση στη διαχείριση μονάδων αποβλήτων σε κλειστά συστήματα ακόμα και σε βιομηχανικές ζώνες, χωρίς καύσιμα«… Η καμπάνα εδώ πήγαινε για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων…

Ερωτηθείς για την αντίδραση του Δήμου Ιωαννιτών, σχετικά με τη μη συμμετοχή του στο Φορέα, τόνισε όντας ενημερωμένος, πως υπάρχει εκπροσώπηση από Δήμαρχο της περιοχής δια της ΠΕΔ και πως τηρείται απόλυτα το θεσμικό πλαίσιο (θυμίζουμε πως ο Δήμος Ιωαννιτών υποστηρίζει ότι είχε υπάρξει υπόσχεση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου).

Να σημειωθεί τέλος πως ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση του προσωπικού. Αναφέρθηκε δύο τουλάχιστον φορές στο θέμα, μιλώντας όμως, χωρίς λεπτομέρειες. 

Show Buttons
Hide Buttons