Φθινοπωρινές διαπιστώσεις (και παρατηρήσεις)

Φθινοπωρινές διαπιστώσεις (και παρατηρήσεις)

Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε ουσιαστικά με την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς για το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων το απόγευμα της Τετάρτης, τυπικά ωστόσο η αυτοδιοικητική χρονιά ξεκινά την 1η Σεπτέμβρη.

Θα πρόκειται για το δεύτερο χρόνος διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών από την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ «Γιάννενα Νέα Εποχή» και ορισμένα από τα στιγμιότυπα του χθεσινοβραδινού δημοτικού συμβουλίου συνιστούν αφορμές για τη διατύπωση ορισμένων προβληματισμών στο παρόν σημείωμα, που αφορούν τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση.

Ως προς τη δεύτερη, δεν έχει σημασία να επεκταθούμε, καθώς οι ευθύνες της για την πορεία της πόλης δεν αντιστοιχίζονται σε σημασία με εκείνες της δημοτικής αρχής. Παρ’ όλα αυτά και από την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, παρά την απουσία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έγινε εμφανής η διάθεση συνέχισης της άσκησης ασφυκτικής αντιπολιτευτικής πίεσης στη δημοτική αρχή, σε πολλά σημεία με ανακρίβειες, υπερβολές, fake news, με θεμιτά αλλά και αθέμιτα ή σωστότερα… εξωθεσμικά μέσα, τα δεύτερα μάλιστα μιας τέτοιας έντασης που είχε ξεχάσει η πόλη τα τελευταία αρκετά χρόνια…

Το παραπάνω δεδομένο οφείλει να το αποδεχτεί πια η δημοτική αρχή Ελισάφ: δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει, είτε αφορά όλους είτε ορισμένους της αντιπολίτευσης.

Κι εφόσον αυτό δεν αλλάζει… η διοίκηση του Δήμου οφείλει να προσαρμοστεί στη… μοναξιά της, να αφήσει ο Δήμαρχος «τα παπαγαλάκια και τα φερέφωνα» του διαδικτύου και των social media (δικές του λέξεις από χθες…) να κάνουν τη «δουλειά» τους, αυτός να πάψει να ασχολείται σοβαρά μαζί τους εφόσον τον ενοχλούν, και εκείνοι που έχουν μείνει πίσω από τη δημοτική αρχή, να σηκώσουν έστω και τώρα τα μανίκια και να αρχίσουν να δουλεύουν.

Θα έλεγα εδώ για το Δήμαρχο πως θα ήταν καλό, μιας και δεν υπολογίζει όπως λέει, το πολιτικό κόστος, να κάνει γρήγορα σαρωτικές αλλαγές στο σχήμα της δημοτικής αρχής, γιατί ο ένας χρόνος ήταν υπέραρκετος για να δοκιμαστούν οι επιδόσεις της. Τα μέλη της δημοτικής αρχής είναι τριών ταχυτήτων και τριών… χαρακτήρων: οι επαρκείς, οι κάτω του μετρίου και οι ακατάλληλοι. Δεν έχει ούτως ή άλλως την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή. Αν χάσει και κανέναν ακόμα που θα δυσαρεστηθεί αν τον αντικαταστήσει ο Δήμαρχος, δεν χάλασε ο κόσμος. Ο αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι χειρότερος για εκείνον που θα σταματήσει να εκτιμά την… ευφυΐα του Δημάρχου, την επομένη που θα πάψει να εισπράττει την αντιμισθία του…

Το «κοντέρ» για τη δημοτική αρχή είναι στο μηδέν. Ο πρώτος χρόνος της μπορεί να λογιστεί και ως το απαραίτητο διάστημα προσαρμογής ή να δικαιολογηθούν ολιγωρίες και κενά από την πανδημία. Εξακολουθούν να γίνονται σοβαρά λάθη, όπως με συγκεκριμένα έργα – εδώ. Το να αναλαμβάνει κάθε φορά την ευθύνη ο Δήμαρχος, ή να παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ το τάδε και το δείνα λάθος, δεν θα αρκούν αύριο αν απενταχθεί για παράδειγμα, το έργο του βιολογικού καθαρισμού…

Ο Μ. Ελισάφ έχει πλέον τρία χρόνια μπροστά του για να πείσει όσους αμφιβάλλουν για τις ικανότητές του και για να δικαιώσει όσους τον στήριξαν. Μετά από έναν χρόνο διοίκησης, δεν επιτρέπεται να αναφέρεται κανείς στα πέντε ή στα… εννιά χρόνια της «Ενότητας Πολιτών». Το έλλειμμα αξιοπιστίας και η αίσθηση αδυναμίας μεγαλώνει πλέον, κάθε φορά που κάποιος από τη δημοτική αρχή αναφέρεται στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Εκείνη, στο κάτω – κάτω, κρίθηκε από τους πολίτες στις εκλογές.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons