Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Απλήρωτοι από το Νοέμβριο οι εργαζόμενοι

Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Απλήρωτοι από το Νοέμβριο οι εργαζόμενοι

«Τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (ΦΔΛΠ) μεταφέρθηκαν σε νέα διεύθυνση». Το ίδιο μήνυμα δεν είναι η πρώτη φορά που αποστέλλεται από το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, κατά τα τελευταία χρόνια…
Το πρώτο «σπίτι» του Φορέα Διαχείρισης, κατά τα χρόνια που η χρηματοδότηση έρρεε απρόσκοπτα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ήταν στο χώρο του ΚΕΠΑΒΙ. Άνετο και με δυνατότητες ανάπτυξης σε χώρους του κτιρίου για να παρουσιάζονται δράσεις, να γίνονται επισκέψεις σχολείων κτλ. Μετά παραχωρήθηκε χώρος στο πρώην Δημαρχείο Παμβώτιδος, στην έδρα του Κατσικά που άδειασε όταν έγινε η συνένωση του «Καλλικράτη» και το κτίριο έμενε άδειο, με τη μεταφορά των περισσότερων υπηρεσιών στην έδρα του διευρυμένου Δήμου. Ακολούθησε η μετεγκατάσταση στη Ριζάρειο Πολιτεία, όταν η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών επί Φίλιου, απέκτησε κακές σχέσεις με το Φορέα. Τα οικονομικά προβλήματα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είχαν – φυσικό επόμενο – τον αντίκτυπό τους και στη συνέπεια του ΦΔΛΠ προς τους συναλλασσόμενους με αυτόν και έτσι, τον περασμένο Ιανουάριο, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Φορέα Πέτρου Τσουμάνη, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε την παραχώρηση γραφείων στο πρώην Δημαρχείο του Περάματος.
Το τελευταίο «σπίτι» λοιπόν, του ΦΔΛΠ θα βρίσκεται στο εξής στο 4ο χιλ. της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων, στο Πέραμα Ιωαννίνων. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας και το fax παραμένουν τα ίδια, μας ενημερώνει το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα, ωστόσο μιλάμε σίγουρα για τον Φορέα – «τσιγγάνο»…

Απλήρωτοι για τέσσερις μήνες
Οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών διάγουν το χειρότερο χρονικό διάστημα της υπηρεσίας τους. Απλήρωτοι υπήρξαν και άλλες φορές, ίσως για λιγότερο καιρό, το χειρότερο ωστόσο σήμερα, είναι η αβεβαιότητα που κυριαρχεί για το εργασιακό τους μέλλον, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης.
Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για το Δεκέμβριο του 2017 και για τους πρώτους μήνες του 2018 μέχρι σήμερα. Θα κάνουν δηλαδή Πάσχα απλήρωτοι και σε ορισμένους θα πιστωθεί ο ένας μήνας στο λογαριασμό τους την επόμενη Παρασκευή!
Χειρότερο και από αυτό πάντως, είναι όπως λέει στους «ΝΑ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στους ΦΔ Μιχάλης Βάκκας, η αβεβαιότητα για το αύριο. Ο νόμος που ψηφίστηκε προ καιρού για τους Φορείς Διαχείρισης προβλέπει την παράταση των συμβάσεων για τους νυν εργαζομένους μέχρι το – εντελώς αόριστο χρονικό σημείο – της ανακοίνωσης των οριστικών πινάκων για τους προσλαμβανόμενους με οχτάμηνες συμβάσεις, στη θέση αυτών που εργάζονται από την αρχή της ίδρυσης των Φορέων Διαχείρισης. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό θα έχουν και οι νυν εργαζόμενοι που προσπαθούν να αποτρέψουν την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, γιατί θεωρούν πως έτσι απομακρύνονται από τις θέσεις τους οριστικά. Ο κ. Βάκκας εκτιμά πως αυτό θα γίνει με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου, ως το Νοέμβριο του 2018, μιας και ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα μέχρι το καλοκαίρι. Με τη λήξη των οχτάμηνων συμβάσεων θα γίνει νέος διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις…
Για τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου, η δήθεν ευαίσθητη περιβαλλοντικά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιμετωπίσει με απόλυτη απαξίωση Φορείς Διαχείρισης και το προσωπικό τους, ενώ την ίδια αντιμετώπιση είχαν μέχρι σήμερα αμφότεροι και από τους τοπικούς βουλευτές.
Εν τω μεταξύ, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, σε εφαρμογή του άρθρου 5 του νόμου 4519/2018 (ΦΕΚ Α 25), ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό μελών των άμισθων Διοικητικών Συμβουλίων (τριετής θητεία με δυνατότητα ανανέωσης) των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), με τη νέα τους σύνθεση που προέκυψε μετά από ενοποιήσεις και σύσταση νέων Φορέων, στο πλαίσιο του νόμου. Η διάρκεια εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι 30 ημέρες από την ανακοίνωση της πρόσκλησης.

Show Buttons
Hide Buttons