Φοροτεχνικοί σε απόγνωση…

Φοροτεχνικοί σε απόγνωση…

Επιστολή – κραυγή αγωνίας προς τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων υπογράφει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ιωαννίνων, περιγράφοντας μια ζοφερή εργασιακή κατάσταση για τους ίδιους, όσο η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες… πολέμου.

«Όλοι οι λογιστές της χώρας επωμιστήκαμε ένα τεράστιο βάρος, να βοηθήσουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με κίνδυνο την υγεία μας, των δικών μας ανθρώπων και των γύρω μας. Είμαστε ένας κλάδος που ως συνδετικός κρίκος ανταποκριθήκαμε σε όλες τις μέχρι σήμερα δύσκολες συγκυρίες χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος και εξακολουθούμε να το κάνουμε» σημειώνει η επιστολή, όμως: «Στις 20 τελευταίες μέρες έχουμε αρκετές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πλήθος αποφάσεων-εγκυκλίων-ερμηνευτικών. Πολλές από αυτές είναι ακατανόητες και ασαφείς και δεν μας βοηθούν να κάνουμε σωστά την δουλειά μας. Πολλές βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγο πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται για της διαδικασίας. Το αποκορύφωμα σε όλα αυτά, ήταν με την απόφαση 1076/2020 «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ». Ένα δάνειο που δεν γνωστοποιείται τους όρους, πχ επιτόκιο, μελλοντικές δεσμεύσεις. Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 3/4/20 με πολλά αδιευκρίνιστα σημεία. Μέχρι τις 10 Απριλίου, πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, δηλώνοντας των κύκλο εργασιών του Α΄ τριμήνου ή του Μαρτίου ανάλογα με τα βιβλία, που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να πραγματοποιηθούν, δημιουργώντας μία νέα υγειονομική βόμβα λογιστών και επιχειρηματιών. Για να γίνουν όλα αυτά και πρέπει να βγούμε από το σπίτι-γραφείο και να έρθουμε σε επαφή με τους επιχειρηματίες με ότι αυτό συνεπάγεται».

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έχουν οργανωμένα εσωτερικά λογιστήρια και συνεργάζονται με εξωτερικούς λογιστές, αδυνατούν λοιπόν να έχουν άμεσα το αποτέλεσμα και συγκεκριμένα μέχρι 10 κάθε μήνα που απαιτείται βάσει της παραπάνω εγκυκλίου. Η διαδικασία αυτή πρωτίστως ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες με οργανωμένα εσωτερικά λογιστήρια, καθιστώντας ανέφικτη την συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων χωρίς οργανωμένα εσωτερικά λογιστήρια, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επισημαίνει η Ένωση. 

Καταλήγοντας στο δια ταύτα, ζητά:

1) σαφείς οδηγίες για τις αποφάσεις

2) χρόνο για τις εργασίες που απομένουν

3) να μη χρειάζονται ερμηνείες των αποφάσεων 

4) στις αποφάσεις της κυβέρνησης, να συμμετέχουν μάχιμοι λογιστές πρώτης γραμμής

Show Buttons
Hide Buttons