Φ. Μπακαδήμα: Η άλλη Ευρώπη χτίζεται με… άλλα υλικά – Μια Γιαννιώτισσα υποψήφια ευρωβουλευτής στο ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη

Φ. Μπακαδήμα: Η άλλη Ευρώπη χτίζεται με… άλλα υλικά – Μια Γιαννιώτισσα υποψήφια ευρωβουλευτής στο ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη

Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι ένα πολιτικό στέλεχος που «ανδρώθηκε» στη σκληρή πολιτική δίπλα σε υπουργούς των τελευταίων κυβερνήσεων. Με καταγωγή από τα Γιάννενα, κατέρχεται ως υποψήφια ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25, του πολιτικού φορέα που ίδρυσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Η «άλλη Ευρώπη» για την οποία μιλάνε όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι και τα κόμματα που κατέρχονται στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου… γίνεται μόνο, με «άλλα υλικά»… λέει η κ. Μπακαδήμα, στους «Νέους Αγώνες».

 

  • Ποια η πρόκληση των επερχόμενων εκλογών; Είναι όντως η κρισιμότερη πολιτική μάχη στην ενωμένη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, όπως λένε άλλες δυνάμεις;

Στην εποχή που ζούμε με μια Ευρώπη που αποδομείται και καταρρέει, η μάχη των Ευρωεκλογών είναι σαφέστατα μια κρισιμότατη μάχη. Δυστυχώς, σήμερα, πολλά κόμματα αλλά και πολίτες δεν δίνουν στις Ευρωεκλογές τη σημασία που τους αρμόζει αντιμετωπίζοντάς τες με χαλαρότητα και σαν σφυγμομέτρηση της απόδοσής τους στις Εθνικές εκλογές, ξεχνώντας πως η Ευρώπη είναι το σπίτι όλων μας και πως αν δεν δώσουμε αγώνα ώστε να αναδομηθεί και να ανακτήσει τις αξίες πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε, αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η δημοκρατία και η αλληλοστήριξη, όσο επιτυχημένη πορεία κι αν έχει ένα κόμμα ή ένας πολιτικός εντός της χώρας του, αυτή είναι καταδικασμένη στην πολιτική λήθη και την αποτυχία αφού αν καταρρεύσει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αλλάξει ριζικά η πολιτική, και όχι μόνο, ζωή. Ειδικότερα σε μια εποχή που βλέπουμε ακραίες δυνάμεις να θεριεύουν σε εθνικό επίπεδο, η μάχη στην Ευρωπαϊκή σφαίρα είναι καίρια και εξαιρετικά κρίσιμη.

 

  • Πώς φτιάχνεται η «άλλη Ευρώπη» για την οποία μιλούν αυτό τον καιρό πολλές πολιτικές ομάδες και κόμματα;

Η «άλλη Ευρώπη» φτιάχνεται από νέα υλικά, καθώς δεν μπορείς να οικοδομήσεις κάτι νέο με φθαρτές και σαθρές πρώτες ύλες. Οικοδομείται με την επαναφορά εννοιών που έχουν χάσει τη σημασία τους όπως η διαφάνεια, η δημοκρατία, η ανεκτικότητα και η συμπόρευση. Φτιάχνεται όταν γίνει αντιληπτό από όλους τους πολίτες πως όλοι έχουμε κοινά προβλήματα, με σαφείς Εθνικές ιδιαιτερότητες, με κοινή, όμως, ρίζα. Όλοι ταλανιζόμαστε από καίρια προβλήματα όπως η λιτότητα, η ανεργία, η ξενοφοβία και γι’ αυτό μόνο με συνεργασία και αλληλοβοήθεια θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε. Οι Ευρωπαϊκοί λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν παρά μόνο να κερδίσουν από τη συμπόρευση και την κοινή προσπάθεια. Στο ΜέΡΑ25, που αποτελεί εκλογικό βραχίονα στην Ελλάδα του πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25 και που κάτω από την ομπρέλα του European Spring η συμπόρευση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συνοδοιπόρους είναι κάτι που έχουμε αντιληφθεί πλήρως. Το ΜέΡΑ25 μαζί με τα αδελφά και συνεργαζόμενα κόμματα του European Spring θα διεκδικήσει την είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο σε 14 χώρες με ένα κοινό πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ξανά στην ιστορία της ΕΕ γι’ αυτό και πιστεύουμε πως αν το εγχείρημα μας είναι επιτυχές θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα.

 

  • Τι Ευρώπη προτείνει το Diem25 και ποιες αλλαγές μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από την ανατροπή των υφιστάμενων συσχετισμών δύναμης στην ΕΕ;

Η Ευρώπη που προτείνει το DiEM25 και καλείται να πραγματώσει το ΜέΡΑ25 είναι μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη όπου το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει νομοθετικά δικαιώματα και που θα είναι ανοικτή στη διαφορετικότητα. Παράλληλα, θα αποτελεί μια συμπολιτεία όπου θα ευνοείται και θα διασφαλίζεται η ασφαλής διακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών της ενώ θα είναι ένα πεδίο κοινής ευημερίας, ειρήνης και αλληλεγγύης για όλους. Πρωταρχικός στόχος του DiEM25 και του ΜέΡΑ25 είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και ριζικά οι 5 κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη, το χρέος, το τραπεζικό σύστημα, η φτώχεια, οι χαμηλές επενδύσεις και η μετανάστευση. Παράλληλα, προτείνουμε και απαιτούμε θεμελιώδεις αλλαγές με κυριότερη αυτή της μεταστροφής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που αρχικά σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν τη βιομηχανία σε καθ’ όλα διαφανή και υπόλογα στους πολίτες. Παράλληλα, επιχειρούμε την επαναφορά της δύναμης στο Δήμο και τους πολίτες ώστε να αντιστραφούν οι υφιστάμενοι συσχετισμοί και να ανατραπεί η παντοδυναμία του Κατεστημένου.

 

  • Πώς ένας Έλληνας ευρωβουλευτής μπορεί να προσφέρει στον τόπο του; Τι θα μπορούσατε να κάνετε για την Ήπειρο για παράδειγμα;

Παρότι όλοι οι Ευρωβουλευτές θα πρέπει να έχουν ως γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών και των κατοίκων της Ένωσης δεν θα μπορούσε κανείς να μην ενσκήψει και στα εθνικά θέματα της χώρας του. Η Ήπειρος μολονότι είναι μια περιοχή πλούσια πολιτιστικά, διαχρονικά έχει υπάρξει από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ελλάδας γι’ αυτό και θα πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα των πολιτικών και εκλογικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα πέρα από την αυξανόμενη ανεργία, την υπερχρέωση  και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που πλήττουν την Ήπειρο όπως και την υπόλοιπη χώρα, το πρόβλημα των ερευνών εξορύξεων υδρογονανθράκων μέσω fracking. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι έχουν θορυβηθεί μιας και το fracking είναι μια μέθοδος με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα καθώς οι απόψεις διίστανται μεταξύ εκείνων που φρονούν ότι μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και όχι μόνο προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές κι εκείνων που θεωρούν πως μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης. Στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε πως, και αν είμαστε παρόντες στην επόμενη Ευρωβουλή θα αγωνιστούμε για να το πετύχουμε, είναι αδιανόητο να εφαρμόζονται τέτοιες μέθοδοι που δεν έχει αξιολογηθεί και συνυπολογιστεί η αποτελεσματικότητα και το αντίκτυπο που θα έχουν για κάθε μορφή ζωής στη γύρω περιοχή. Ως εκ τούτου, οι υδρογονάνθρακες είναι καλύτερο, αν υπάρχουν να μείνουν στη θέση τους και να μην επιβαρύνουμε περισσότερο τη γη και το περιβάλλον. Η τοπική ομάδα Ιωαννίνων του κόμματος έχει λάβει ισχυρό ρόλο σε κινητοποιήσεις ενάντια στο fracking που επιχειρείται στην Ήπειρο και το DiEM25 έχει κι αυτό στηρίξει την συμμετοχή σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, το ΜέΡΑ25 προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης με τη δημιουργία μιας δημόσιας εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών χρεών που έχει διττό στόχο αφενός την προστασία της πρώτης κατοικίας και αφετέρου την προστασία των τραπεζικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει ήδη περάσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και δεν είναι απίθανο να περάσει και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων το ΜέΡΑ25 προτείνει τη μετατροπή του σε αναπτυξιακή τράπεζα με την εκχώρηση των μετοχών της μετοχών στα ασφαλιστικά ταμεία και χρήση της δημόσιας περιουσίας ως εχέγγυο για την άντληση επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ μένουν εκτός από οποιανδήποτε συνδιαλλαγή βασικά αγαθά, όπως νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

 

Η Φωτεινή Μπακαδήμα με καταγωγή από την Ήπειρο, είναι Συνιδρύτρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Κινήματος για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) -μαζί με τους Γιάνη Βαρουφάκη και Srecko Horvat και είναι υπεύθυνη για τη διοικητική μέριμνα του κινήματος. Διετέλεσε βοηθός και υπεύθυνη Γραφείου των Υπουργών Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και Ευ. Τσακαλώτου καθώς και βοηθός των πρώην Υπουργών Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη.

Κατέχει πτυχίο στον “Ελληνικό Πολιτισμό” (κατεύθυνση Ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνη) ΑΠΚυ) και Μεταπτυχιακό στην “Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία” (κατεύθυνση “Επικοινωνία”) ΑΠΚυ.

 

Show Buttons
Hide Buttons