Χαιρετίζει με… επιφύλαξη τις εξαγγελίες Τσίπρα, ο Γ. Μήτσης

Χαιρετίζει με… επιφύλαξη τις εξαγγελίες Τσίπρα, ο Γ. Μήτσης

Χαιρετίζει… με επιφυλάξεις τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, με την ομιλία του στο πλαίσιο της «83ης ΔΕΘ 2018», ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία του Πρωθυπουργού, εκπροσωπώντας τον Επιχειρηματικό Κόσμο των Ιωαννίνων, στο «Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο».

Σε δήλωσή του, ο κ. Μήτσης τονίζει πως «Αν δεν είχαμε εισέλθει σε οιονεί προεκλογική περίοδο, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της ομιλίας του, για Μείωση Φόρων και Ασφαλιστικών Εισφορών από το 2019 και μετά, θα ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη μετα–μνημόνιο εποχή και μια σημαντική αφετηρία για την αναστροφή του κακού κλίματος στην πραγματική οικονομία». Αν ωστόσο, η Κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα εννοεί τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τις χαιρετίζει…

Ο κ. Μήτσης προβαίνει στις εξής επισημάνσεις:

  1. Μολονότι το «Φορολογικό» Ασφαλιστικό του «Νόμου Κατρούγκαλου» νομοθετήθηκε κόντρα στις αντιδράσεις της πλειονότητας των Επιχειρηματιών και των Ελεύθερων Επαγγελματιών, είναι θετικό το ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την εξοντωτική επιβάρυνση που προκαλεί και δεσμεύεται να προβεί σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2019, έστω για εισοδήματα από 7.000 ευρώ και πάνω. Η εν λόγω εξαγγελία ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η πρόθεση επίσης, σταδιακής, σε δύο χρόνια, επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, ηλικίας έως 25 ετών, είναι θετική, γιατί εκτιμά πως το μέτρο αφενός μπορεί να αντιμετωπίσει, την υψηλή ανεργία σε αυτές τις παραγωγικές ηλικίες και πως αφετέρου, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που σήμερα επιλέγει τη μετανάστευση.

2. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από 1/1/2019, Μείωση της Φορολογίας των Επιχειρήσεων, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από 29% σε 25%, είναι σημαντική αλλά ατελής, λέει ο κ. Μήτσης, αν μείνει μόνο στα Νομικά Πρόσωπα και δεν επεκταθεί ταυτόχρονα και στα Φυσικά Πρόσωπα, τους Ελεύθερους Επαγγελματίες και τις Ατομικές Επιχειρήσεις.

Η δε στοχευμένη παρέμβαση στο Τέλος Επιτηδεύματος πρέπει να εξεταστεί αν είναι δημοσιονομικά δυνατό, να επεκταθεί.

Τέλος, «τόσο η εξαγγελθείσα Μείωση του μεγάλου και του μικρού Συντελεστή του Φ.Π.Α., σε προϊόντα και υπηρεσίες, όσο και οι δεσμεύσεις Επιστροφής Αναδρομικών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της κατανάλωσης που είναι ζητούμενο για τις Επιχειρήσεις–Μέλη του Επιμελητηρίου» καταλήγει ο πρόεδρος Γ. Μήτσης.

 

Show Buttons
Hide Buttons