Χριστουγεννιάτικα (νομοθετικά) καμώματα…

Χριστουγεννιάτικα (νομοθετικά) καμώματα…

Με ένα χρόνο καθυστέρηση, ήλθε σε διαβούλευση, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα, παραμονές Χριστουγέννων.

Πριν από έναν χρόνο, τέτοιες μέρες, στα Γιάννενα μιλούσαμε για την κοινή πρόταση της Επιτροπής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, αναφορικά με τη συγχώνευση των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής.

Συμπέρασμα: είτε η κυβέρνηση θέλει να δείχνει πως δεν σταματά τη δουλειά ακόμα και τις μέρες της σχόλης, είτε αυτό είναι σύμπτωση. Αν πάλι δεν είναι σύμπτωση, στην περίπτωση του ΠΔ της Λίμνης, στόχος της κυβέρνησης ήταν να κλείσει μια εκκρεμότητα που τη βασανίζει εδώ και τέσσερα χρόνια, σε χρόνο εκλογικό. Ακόμα και αν δεν ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του ΠΔ, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν να λεν πως τουλάχιστον, παρουσίασαν ένα σχέδιο… Θα βρίσκονται δηλαδή ακριβώς εκεί που άφησαν το θέμα και οι προηγούμενοι… Πριν από τέσσερα χρόνια!

Τι έκανε αυτά τα 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ; Έψαχναν να βρουν το προηγούμενο σχέδιο και ξαφνικά ανακάλυψαν ότι υπήρχαν δύο σχέδια σε διαβούλευση… Και τον Οκτώβριο του 2017, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έλεγε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου πως «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του χρόνου» (σ.σ. του 2017)… – εδώ ολόκληρη η ομιλία του ΠΘ.

Ένα χρόνο μετά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο, για ένα μήνα, από τις 21 Δεκεμβρίου 2018, ως τις 21 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00. Το κείμενο που βρίσκεται στον αέρα, δεν παρουσιάζει καμιά μεγάλη πολυπλοκότητα για να δικαιολογεί την τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόλις δύο σχόλια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της διαβούλευσης. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων θα εξετάσει το θέμα, σε συνεδρίαση του ΔΣ, μετά τις γιορτές. Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας δήλωσε πως η δημοτική αρχή θα αποφανθεί για το θέμα, οσονούπω.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη που διαφώνησε με την πρόβλεψη για τη διοίκηση και διαχείριση του Περιφερειακού Πάρκου, από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Δε δίνονται λεπτομέρειες για τη σύνθεση του οργάνου, αλλά ενδεχομένως, θα μπορούν να μετέχουν εκπρόσωποι και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως συμβαίνει στο υφιστάμενο καθεστώς.

Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στις προβλεπόμενες χρήσεις γης και αυτή αναμένεται να μελετηθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς, το επόμενο διάστημα.

Ο χρόνος για τη διαβούλευση είναι επαρκής, αρκεί μετά το τέλος Ιανουαρίου να υπάρχει η πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα που μετρά ήδη 12 χρόνια!

Show Buttons
Hide Buttons