Χρ. Μαντάς: Είναι κοντά το ΠΔ της Λίμνης Παμβώτιδας

Χρ. Μαντάς: Είναι κοντά το ΠΔ της Λίμνης Παμβώτιδας

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου Χάρη Δάφλου, μίλησε τη Μεγάλη Πέμπτη, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Στην ερώτηση για το ζήτημα του χρέους, ο κ.Μαντάς τόνισε  ότι όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί από πολλές πλευρές (ESM-Γαλλική πλευρά-Κομισιόν), όσο και από τη θετική στάση, όπως φαίνεται της Γερμανικής πλευράς, που συμβαίνει για πρώτη φορά. Βεβαίως όλα αυτά θα αποτυπωθούν περαιτέρω όταν φτάσουμε στην αποτύπωσή τους την 21η Ιουνίου στην τελική απόφαση για το τέλος του προγράμματος και την μεταμνημονιακή εποχή. Πριν από το Eurogroup όμως της 27ης Απριλίου θα προηγηθεί το Euroworking group, όπου θα έχουμε και  κάποιες επίσημες ενδείξεις. Φαίνεται ότι υπάρχει απόφαση να κλείσει το ελληνικό ζήτημα, τόνισε, παρά τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες, παρά την γενικευμένη αναταραχή, την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το εκρηκτικό κλίμα «εμπορικού πολέμου» ιδιαίτερα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Η ρύθμιση του χρέους πιθανότατα θα περιλαμβάνει χρονική επιμήκυνση για την αποπληρωμή των δανείων καθώς και το «γαλλικό κλειδί» δηλαδή συνδυασμό της ελάφρυνσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Στην επισήμανση του κ. Δάφλου για τις συνεχιζόμενες επισκέψεις του κ. Μαντά σε Δήμους και φορείς της περιοχής και στο κατά πόσον σχετίζονται με το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ήπειρο του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Μαντάς τόνισε ότι όλες αυτές οι επισκέψεις έχουν και τον χαρακτήρα για το πώς προχωράνε τα πράγματα είτε σε τομείς όπου υπάρχει πρόοδος, είτε σε άλλους όπου υπάρχει καθυστέρηση. Ειδικότερα σε ερώτηση για το θέμα του Π.Δ για τη Λίμνη Παμβώτιδα, ανέφερε ότι σύμφωνα με σχετική ενημέρωση στις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου υπάρχουν παραπάνω από ένα σχέδιο Π.Δ. και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε την δρομολόγηση για την τελική διευθέτηση. Υπενθύμισε επίσης ότι βρισκόμαστε στην φάση όπου έχουν ανοίξει οι τεχνικές προσφορές για νέες περιβαλλοντικές μελέτες στις περιοχές όπου υπάρχουν φορείς διαχείρισης και μέσα σε αυτή τη διαδικασία θα προκύψει και ο ανάδοχος της μελέτης για τη Λίμνη Παμβώτιδα.

Τέλος, όσον αφορά στη πρόσφατη επίσκεψή του με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοτική Αρχή Ζίτσας ο κ. Μαντάς είπε ότι συζητήθηκε μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» ύψους 200.00 ευρώ, αλλά και τις πέντε μονάδες βιοαερίου με την Δημοτική Αρχή να έχει δρομολογεί την διαδικασία της ενδικοφανούς προσφυγής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όλος ο φάκελος θα εξετασθεί σε κεντρικό επίπεδο, ενώ θα ληφθούν σοβαρά υπ όψιν όλες οι ομόφωνες αντιθέσεις των αντίστοιχων φορέων της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο για την περιβαλλοντική ανασύνταξη της περιοχής, καθώς ούτε η σημερινή κατάσταση με την ελλιπή επεξεργασία των στερεών αποβλήτων μπορεί να είναι ανεκτή και βιώσιμη, δήλωσε ο κ. Μαντάς, κλείνοντας την συνέντευξη.

Show Buttons
Hide Buttons