Χωρίς απόφαση η Σύγκλητος για το σχέδιο ενοποίησης με το ΤΕΙ;

Χωρίς απόφαση η Σύγκλητος για το σχέδιο ενοποίησης με το ΤΕΙ;

Δεν ήταν ξεκάθαρος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης ως προς το αν η Σύγκλητος της ερχόμενης Πέμπτης, η οποία καλείται να συζητήσει το σχέδιο νόμου για την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, θα λάβει απόφαση στο πλαίσιο της διαβούλευσης για να επηρεάσει την πορεία της ως την ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το πρωί της Δευτέρας, κατά την οποία παρουσίασε τα σημεία της διαφωνίας των μελών της Πρυτανικής αρχής με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για την ενοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο Πρύτανης του Γιώργος Καψάλης εμφανίστηκε ενήμερος για τις αντιδράσεις που μεθοδεύονται από τους λεγόμενους «166» και ανοιχτός στη συζήτηση μαζί τους, ωστόσο δεν έδειξε να έχει τη διάθεση να παρέμβει ουσιαστικά η Σύγκλητος στον υπό διαβούλευση νόμο.

Θα συναντήσω τους συναδέλφους που ετοιμάζουν και μια συγκέντρωση την Τετάρτη, θα διαβάσω τις προτάσεις του, και θα κάνουμε μια συζήτηση σε δημοκρατικό πλαίσιο, ήταν σε γενικές γραμμές η μάλλον αόριστη απάντηση του κ. Καψάλη.

Η αφορμή της συνέντευξης ήταν η δημοσιοποίηση των σημείων διαφωνίας των πρυτανικών αρχών με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, τα σημεία που με τη νέα επιστολή του θέτει προς τον Υπουργό Παιδείας ο κ. Καψάλης είναι τα εξής:

  1. Η άμεση διάθεση και ακολούθως άμεση προκήρυξη τουλάχιστον πέντε έως έξι θέσεων μελών ΔΕΠ για καθένα από τα νέα Τμήματα που θα δεχτούν φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 (πρόκειται για το πρώτο κύμα νέων τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου). Μάλιστα σημείωσε πως «η λειτουργία των νέων Τμημάτων δεν θα επηρεάσει την κατανομή και τις διεκδικήσεις για μέλη ΔΕΠ από τα υπόλοιπα Τμήματα του Πανεπιστημίου, για πολλά από τα οποία το ζήτημα του προσωπικού κατέχει  δεσπόζουσα θέση».
  2. «Οι ομόφωνες αποφάσεις του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και της Σχολής Καλών Τεχνών πρέπει να υιοθετηθούν ως συνολική έκφραση και προσανατολισμός και των δύο Συλλογικών Οργάνων» σημειώνει επαναλαμβάνοντας θέση που έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη.
  3. «Η πρόταση που έχει κατατεθεί για το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και το νεοϊδρυόμενο Τμήμα Ψυχολογίας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του» τονίζει.
  4. Το υπάρχον προσωπικό του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου και ειδικότερα της κατεύθυνσης «Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία» επειδή εμφανίζει ουσιαστική συνάφεια ανάμεσα στο Πρόγραμμα Σπουδών του και αυτό του προτεινόμενου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, προτείνει ο κ. Καψάλης, να μην ενταχθεί στα διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, και η έναρξη λειτουργίας και αυτού του Τμήματος να οριστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, όπως ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα σημερινά Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου. Και τέλος, όσον αφορά το προσωπικό του νέου Πανεπιστημίου:
  5. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, για να ανήκει κάποιος σε οποιαδήποτε βαθμίδα μέλους ΔΕΠ ενός Πανεπιστημίου, πρέπει να διαθέτει Διδακτορικό Δίπλωμα.
  6. Το γεγονός ότι και στη βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή μπορεί να ασκεί ένα μέλος ΔΕΠ και διοικητικό έργο προτείνεται να ακολουθείται και σε αυτή τη βαθμίδα διαδικασία κρίσης, ανάλογη με εκείνη των καθηγητών α’ βαθμίδας.

Ως προς το προτελευταίο σημείο, ο κ. Καψάλης διευκρίνισε πως εννοεί τους λεγόμενους καθηγητές εφαρμογών του ΤΕΙ, για τους οποίους προτείνει να μην εξελιχθούν σε μέλη ΔΕΠ και όχι να τεθούν εκτός εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καψάλης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας που λογικά θα εφάπτεται ως προς το γνωστικό αντικείμενο με το ΦΠΨ και υπονόησε πως πιθανόν να κινδυνεύσει το ΦΠΨ λόγω των μη αναγνωρισμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της κατεύθυνσης Ψυχολογίας.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Καψάλης τόνισε με έμφαση πως η πρόταση των έξι σημείων εκφράζει το σύνολο των μελών της Πρυτανικής αρχής.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 8/5/2018)

Show Buttons
Hide Buttons