Χωρίς… ντροπή ο Σκουρλέτης έκανε δεκτή τη τροπολογία για το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών (βίντεο)

Χωρίς… ντροπή ο Σκουρλέτης έκανε δεκτή τη τροπολογία για το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών (βίντεο)

Δεκτή θα γίνει η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε και επίσημα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, το μεσημέρι της Τετάρτης.

16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος ζήτησαν με τροπολογία που κατέθεσαν να μην αλλάξει η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών στην πρώτη εφαρμογή του «Κλεισθένη 1». Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, θεσμοθετείται o β γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να διεξαχθεί, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, κατατέθηκε νέα τροπολογία που ορίζει πως:

  • Ο α΄ και όχι ο β΄ γύρος, όπως προέβλεπε η αρχική τροπολογία, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να διεξαχθεί στις 26 Μαΐου 2019
  • Ο β΄γύρος να διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου 2019

Να σημειωθεί ότι με βάση τις προβλέψεις του «Κλεισθένη 1» για αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, αν οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές το Μάιο και η ΝΔ κερδίσει, τότε με δεδομένο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της (πολύ) ενισχυμένης αναλογικής του «Καλλικράτη». Κάτι που βεβαίως, δεν εξυπηρετεί καθόλου το κυβερνών κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει μόλις 20 στους 325 δημάρχους και 2 στους 13 περιφερειάρχες. Είναι προφανής επομένως η στόχευση της τροπολογίας που κατατίθεται προκειμένου να περισώσει κάτι από την αξιοπιστία της κυβέρνησης και δη του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έχει αλλάξει αμέτρητες φορές τη θέση του για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αιτιολογώντας την αλλαγή στάσης του ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι:

– Η μετάβαση στο νέο καθεστώς με την αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών από τις ευρωεκλογές να γίνει με ομαλό τρόπο.

– Να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα αντισυνταγματικότητας: «Υπάρχει όμως και μία υφέρπουσα φημολογία για αντισυνταγματικότητα της διάταξης. Το συζητήσαμε στην ΚΕΝΕ που ήταν καθησυχαστική αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς και της Δικαιοσύνης».

 

Κοιτάξτε τώρα, τι έλεγε στις 11 Ιουνίου από τα Γιάννενα, ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών για το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

Show Buttons
Hide Buttons