Ως τον Οκτώβριο έτοιμος ο φάκελος του Ζαγορίου για την Unesco

Ως τον Οκτώβριο έτοιμος ο φάκελος του Ζαγορίου για την Unesco

Η υλοποίηση των έργων πολιτισμού στην Ήπειρο, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης στην Περιφέρεια τη Δευτέρα, υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου.

Η κ. Μενδώνη βρέθηκε επί τριήμερο στην Ήπειρο, επικεφαλής σε υπηρεσιακό κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και επισκέφθηκε μνημεία στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, η κ. Μενδώνη προήδρευσε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου τέθηκαν όλα τα θέματα προτεραιότητας του Υπουργείου της.

Η πορεία του φακέλου ένταξης των Ζαγοροχωρίων στα πολιτιστικά μνημεία της UNESCO ήταν βασικό αντικείμενο της σύσκεψης. Στο δεύτερο γύρο των συσκέψεων, εξετάστηκε η πορεία των έργων που υλοποιούνται στην Πρέβεζα, ως επίσης και στην Άρτα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτά της Αρχαίας Αμβρακίας και του Ιμαρέτ. Στόχος αυτών των επισκέψεων που κάνει πανελλαδικά η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι ο συντονισμός για τα έργα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και οι δυνατότητες ωρίμανσης νέων έργων, ώστε να υπάρχει μια «δεξαμενή» μελετών για τη νέα προγραμματική περίοδο.

 

Που βρίσκεται ο φάκελος των Ζαγοροχωρίων

Με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλου, έγινε συζήτηση για την προετοιμασία του φακέλου υποβολής πρότασης για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στα Πολιτιστικά Μνημεία της UNESCO, σύμφωνα με αυτά που είχε εξαγγείλει τους προηγούμενους μήνες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε τα Ζαγοροχώρια να είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου στην UNESCO.

«Είναι μια σύνθετη διαδικασία που χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών παραγόντων, της αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών. Αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται από το Υπουργείο» σημείωσε η κ. Μενδώνη και ανέφερε πως μέσα στην άνοιξη θα γίνει στα Γιάννενα ένα είδος εργαστηρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συντονιστούν και ώστε αρχή καλοκαιριού, μέσα στον Ιούνιο, να έχουμε μια πρώτη εκδοχή του διαχειριστικού σχεδίου και στη συνέχεια – μέχρι το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – να έχουμε την πρώτη μορφή συγκρότησης του φακέλου που θα υποβληθεί στην UNESCO.

 

Δράσεις για το Σούλι

Τέλος, πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναδείξει τον ιστορικό του Σουλίου, ενόψει και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει στην Αθήνα μια μεγάλη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, με υπηρεσιακούς παράγοντες και ενδεχομένως εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Σούλι. «Είναι η στιγμή, και ενόψει του 2021, που θα πρέπει η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση να παρέμβει ώστε αυτό το μοναδικό οικιστικό σύνολο του Σουλίου να αρχίσει όχι απλώς να συντηρείται αλλά να αναδεικνύεται και να αναβιώνει» τόνισε η κ. Μενδώνη.

Show Buttons
Hide Buttons