Όλα δείχνουν πως ο ελληνικός τουρισμός θα χάσει και φέτος το στοίχημα

Όλα δείχνουν πως ο ελληνικός τουρισμός θα χάσει και φέτος το στοίχημα

 «Η αύξηση των λοιμώξεων δεν σχετίζεται με τον τουρισμό». Αυτό δήλωσε πρόσφατα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης, Θεοχάρης σε συνέδριο ξενοδόχων, στον απόηχο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο τη διάσωση του καλοκαιριού.

«Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε πολύ προσεκτικά. Τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουλίου, μόνο 74 από τα 105.609 δείγματα που ελήφθησαν στα σημεία εισόδου της χώρας ήταν θετικά, μόλις 0,07%», δήλωσε ο επίσης κ. Θεοχάρης στο συνέδριο. «Η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα με το άνοιγμα των συνόρων της», είπε ο υπουργός Τουρισμού, τονίζοντας ότι «η αύξηση των λοιμώξεων δεν σχετίζεται με τον τουρισμό».

Την ίδια μέρα, η επιτροπή επιδημιολόγων εντόπισε ταχεία άνοδο των κρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές και κυρίως στην Κρήτη (Ρέθυμνο – Ηράκλειο) και τις Κυκλάδες (συγκεκριμένα στα πιο τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, Πάρος και Ίος).

Και αναρωτιέμαι τι στο καλό συμβαίνει; Πόσο αντιφατικό είναι αυτό; Τι ισχύει τελικά;

Απάντηση δεν ξέρω αν θα λάβω ποτέ, αλλά νομίζω ότι ο υπουργός Τουρισμού κάνει ότι μπορεί για να μην κάμψει το ηθικό των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του τουρισμού γενικότερα.

Προσπαθεί να κρατήσει το ηθικό υψηλό για να μην αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι το «elliniko kalokairi» για τον τουρισμό έχει χαθεί και φέτος.

Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος του τουρισμού είχε θέσει εξαρχής χαμηλά τον πήχη για την φετινή θερινή περίοδο, όσο και αν η κυβέρνηση επιμένει ότι η χρονιά θα σωθεί.  

Στις αρχές Ιουνίου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε πραγματικό άθλο, ότι ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα λειτούργησε και αποκόμισε έσοδα 4 δισ. ευρώ το 2020.

Στις 28 Ιουνίου 2021 αναφερόμενος στα έσοδα του τουρισμού απέφυγε να ορίσει ποσοτικό στόχο τονίζοντας πως η εστίαση είναι στην ποιότητα. «Φέτος θα είναι καλύτερη η χρονιά από πέρυσι. Οι εκτιμήσεις για πληρότητα 25% είναι απαισιόδοξες», υπογράμμισε.

Να σας θυμίσω ότι η χώρα μας άνοιξε στις 14 Μαΐου τις πόρτες της στον τουρισμό, ελπίζοντας ότι τα τουριστικά έσοδα θα φτάσουν περίπου το μισό του 2019 που αποτέλεσε ρεκόρ, όταν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τη χώρα.

Ακόμα και ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού στην 29η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, δηλώνοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι καλύτερο από το πρώτο, γι’ αυτό η χώρα θα πιάσει το στόχο 50% των τουριστικών εσόδων του 2019.

Μετά τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα και την έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ο αρχικός στόχος για έσοδα 45% – 50% (των αντίστοιχων του 2019), μειώθηκε στο 30% – 35%.

Τον καταστροφικό Ιούνιο, ακολουθεί ένας λίγο καλύτερος Ιούλιος καθώς η ζήτηση άρχισε να ανεβαίνει και τα πρώτα θετικά σημάδια άρχισαν να αχνοφαίνονται. Στα μέσα του καλοκαιριού που βρισκόμαστε κανείς δεν μπορεί όμως να κάνει ασφαλείς προβλέψεις.

Οι ελπίδες, όπως προκύπτει από τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία, πέφτουν στην επιμήκυνση της σεζόν η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει ως το Νοέμβριο. Οπότε το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό θα γίνει φθινόπωρο και βλέπουμε.

Και μετά από όλα αυτά, να μην ξεχάσω να σας αναφέρω ότι περισσότερα από 1.500 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν βάλει διαδικτυακά «πωλητήριο». Αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός, εξαιτίας της πανδημίας. Οφείλω να επισημάνω ότι ο αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς, ένας μεγάλος αριθμός δεν αναρτάται σε ιστοσελίδες με αγγελίες.

Όλα δείχνουν πως ο ελληνικός τουρισμός θα χάσει και φέτος το στοίχημα.

Σιάμος Χρήστος

Show Buttons
Hide Buttons