Όλοι δουλεύουν για το ΣΥΡΙΖΑ…

Όλοι δουλεύουν για το ΣΥΡΙΖΑ…

Ξεκίνησαν τη συζήτηση για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων τους, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, και στο πάρα πέντε των εθνικών εκλογών, βρίσκονται αντιμέτωπα με τις παιδικές τους «ασθένειες» και απειλούνται, με την κακή διαχείριση που φαίνεται να γίνεται, να πληγούν ανεπανόρθωτα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο λόγος για τα δύο κόμματα του παλαιού δικομματισμού, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ ξεκίνησε τη… ζύμωση για τη σύνθεση των λιστών της, όσο διάστημα υφίσταται το λεγόμενο Μητρώο Στελεχών, για το οποίο οι προσδοκίες που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν το ίδρυε, ήταν μεγάλες πως θα μπορούσε να αναζωογονήσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, με νέους ανθρώπους. Οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν παταγωδώς ως σήμερα, γιατί αφενός το Μητρώο δε χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες για παράδειγμα του κόμματος, στις αυτοδιοικητικές εκλογές και γιατί αφετέρου στη ΝΔ που έρχεται με… φόρα στην εξουσία, κυρίαρχα είναι ακόμα τα «τζάκια», οι κλίκες, οι παρέες των κολλητών και των παραγοντίσκων και η αναξιοκρατία.

Θυμίζουμε πως ενώ ήταν προγραμματισμένο στις 10 Ιανουαρίου, σε μια εκδήλωση ο Κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει έναν αριθμό υποψήφιων βουλευτών, από τη νέα γενιά και εκτός κομματικού «συστήματος», δίστασε τελικά να το κάνει, διαψεύδοντας τον εαυτό του και εκτειθέμενος σφόδρα – διαβάστε εδώ – επειδή προφανώς υπέκυψε στις πιέσεις όσων παλιοκομματικών δεν ήθελαν να δοθεί επικοινωνιακό προβάδισμα στους νεαρούς υποψήφιους βουλευτές.

Έκτοτε πέρασαν 5 ολόκληροι μήνες, ελάχιστα μέλη, γυναίκες και στελέχη του κομματικού μηχανισμού, ανακοινώθηκαν ως υποψήφιοι βουλευτές και όλο αυτό το διάστημα, αντί να «ξεσκαρτάρει» η λίστα των υποψηφίων μικραίνοντας, αυγαταίνουν αντίθετα, τα ονόματα των φερόμενων υποψηφίων, με τον κάθε… απίθανο που ονειρεύεται τον εαυτό του υποψήφιο, ενδεχομένως και βουλευτή – θέαμα επιεικώς αποκρουστικό για μη κομματικούς και τρίτους… Έχουμε δε μείωση κατά μία, των προσφερόμενων για τους άνδρες θέσεων, στο ψηφοδέλτιο, μετά την αλλαγή στην ποσόστωση των φύλων που ψήφισε προβοκατόρικα η κυβέρνηση.

 

Ο «τυφώνας»

Και ξαφνικά ενέσκυψε στα Γιάννενα, ο… «τυφώνας» Αμυράς… Ο πρώην βουλευτής του «Ποταμιού», μεγαλωμένος στην Ήπειρο και με καταγωγή από τα Γιάννενα, αξιολογότατος και επαρκής κοινοβουλευτικά σε σχέση με το μέσο όρο μιας απερχόμενης βουλής που ήταν τουλάχιστον «για τα μπάζα»… ζητούσε από την περασμένη Πέμπτη «στήριξη» από τοπικά στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ, με τηλεφωνήματα που έπεφταν από το γραφείο του – το τηλέφωνο έλεγε μέσες άκρες: «ο κ. Αμυράς θα είναι υποψήφιος βουλευτής στα Γιάννενα και ζητεί τη στήριξή σας…». Προφανώς και η ανακοίνωση που έγινε σήμερα, για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, άργησε περίπου πέντε ημέρες…

(Μα θα πει κάποιος και ο Κώστας Γάτσιος από το ΚΙΝΑΛ, «Αθηναίος» και «καρφωτός» είναι… Απλά καμία σχέση… Ο πρώην Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας ήταν υποψήφιος για την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, και του έδωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ το δικαίωμα να διαλέξει, εδώ και πολύ καιρό, την έδρα στην οποία επιθυμούσε να δοκιμαστεί. Δεν υπήρξε δε η παραμικρή αντίδραση από το τοπικό ΚΙΝΑΛ και είναι αναμφίβολα ένα πρόσωπο που θα κοσμεί ένα από τα ψηφοδέλτια των Ιωαννίνων και ανεβάζει το μέσο όρο της περιοχής…)

 

Οι άλλοι υποψήφιοι

Στην περίπτωση της ΝΔ για να επιστρέψω, γίνεται ήδη «σφαγή», καθώς έχουμε ως ενδιαφερόμενους για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, τις εξής κατηγορίες: πρώην βουλευτές (Σταύρος Καλογιάννης – από πολλούς θεωρείται βεβαιότατο ότι θα είναι υποψήφιος), πολιτευτές (Κώστας Χαραλαμπόπουλος, Παντελής Κολόκας – αυτός παίζει και με την ιδιότητα του αυτοδιοικητικού), αυτοδιοικητικά στελέχη που δεν αναμείχθηκαν στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές περιμένοντας να είναι υποψήφιοι βουλευτές και θεωρώντας δεδομένο ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα πρέπει να έχει και μία τουλάχιστον, τέτοια υποψηφιότητα (Γιάννης Καραμπίνας, Παντελής Κολόκας, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Εμμανουηλίδης και ενδεχομένως να μου ξεφεύγουν… πέντε – έξι ακόμα που δεν έχω κατά νου ότι έβαλαν με το μυαλό τους…) και «μητρωοστελεχίτες» (Λάμπρος Γεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης). Δεν εντάσσονται σε κατηγορία: α) ο Στέφανος Φούσας, καταξιωμένος επιστήμονας για την υποψηφιότητα του οποίου μπορεί – θεωρητικά – να λειτουργήσει αποτρεπτικά, μόνο το… επώνυμό του… αν και ο ίδιος το θεωρεί βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής και κάνει εδώ και χρόνια, τον αγώνα του. β) Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης που εσχάτως, εμφανίζεται με ενισχυμένες τις πολιτικές μετοχές του…

Από γυναίκες η ΝΔ θα έχει κατά πάσα βεβαιότητα υποψήφιες βουλευτές, τη γιατρό Μαρία Κεφάλα και τη δικηγόρο Μαρία Τσολάκη και αναζητείται μια τρίτη γυναίκα.

Η όλη εξέλιξη των τελευταίων μηνών, με τις οργισμένες αντιδράσεις που εκφράζονται από μερίδα κόσμου της τοπικής ΝΔ, κατά της υποψηφιότητας Αμυρά, τα τελευταία 24ωρα, προδικάζει ένα πολύ κακό κλίμα για το κόμμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, (απογοήτευση σε εκείνους που ετοιμάζονταν χρόνια για να είναι υποψήφιοι και άρα μειωμένη προσπάθεια κατά την προεκλογική περίοδο), κλίμα που μπορεί να έχει αποτέλεσμα ένα «φτωχό» εκλογικό ποσοστό για τη ΝΔ και άρα, εκλογή του μικρότερου δυνατού αριθμού βουλευτών.

Πιθανότητα που θα επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά την εκτίμηση πως η τοπική ΝΔ έχει πρόβλημα… επικοινωνίας με το κέντρο.

 

Στο ΚΙΝΑΛ

Την ώρα που ξεκινούσα να γράφω το παρόν κείμενο, δεν είχε ανακοινωθεί η αυτόβουλη απόσυρση της υποψηφιότητας Γκόλα από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα.

Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να διευκολύνει την ηγεσία του κόμματος που όφειλε να «κόψει» τον έναν από τους πέντε, ανακοινωμένους από το Δεκέμβριο, υποψήφιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, αποτυπώνει ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα της αιφνίδιας κίνησης της Φώφης Γεννηματά σε σχέση με το Β. Βενιζέλο που είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν την εκλογική επίδοση του κόμματος στις 7 Ιουλίου.

Η απομάκρυνση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το ΚΙΝΑΛ, προκαλεί τάσεις αποσυσπείρωσης, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που χρειάζεται ένα κόμμα, οδεύοντας προς εκλογές. Για να το περιγράψω εντελώς απλοϊκά: οι «Βενιζελικοί» δε θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις 7 Ιουλίου, οι «Καμινικοί» θα δεχτούν αδυσώπητο πόλεμο από τους «Βενιζελικούς», ως υπαίτιοι του «διαζυγίου» Βενιζέλου, οι «Ανδρουλακικοί» προετοιμάζονται για όλα, βλέποντας μια πρόεδρο σαν ταύρο εν υαλοπωλείο και πιθανώς, δεν θα ιδρώσουν τη «φανέλα» στις εκλογές, ευχόμενοι να δουν τη Γενημματά να «κονταίνει», προκειμένου να την αμφισβητήσουν την επαύριο των εκλογών. Αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Κεντροαριστεροί που σκέφτονταν να «το ρίξουν» ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, πιστεύοντας σε ένα μετριοπαθές κέντρο, το οποίο θα κρατά το χαλινάρι του φιλελεύθερου Μητσοτάκη, απογοητεύονται και πηγαίνουν σούμπιτοι στη ΝΔ για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα.

Η ρήξη της Γεννηματά με το Βενιζέλο παράγει ήδη «αποτελέσματα», ακόμα και αν αρνείται να τα δει η Φώφη, περιμένοντας τις εκλογές για να κριθεί για την επιλογή της…

Μια εύκολη σύνδεση των εξελίξεων στα δύο κόμματα, είναι πως και οι δύο… δουλεύουν για τον Τσίπρα…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons