1ο Νηπιαγωγείο: Ύστατη προσπάθεια ως τη Δευτέρα και στο βάθος… Καπλάνειο

1ο Νηπιαγωγείο: Ύστατη προσπάθεια ως τη Δευτέρα και στο βάθος… Καπλάνειο

Μέχρι τη Δευτέρα ο Δήμαρχος Ιωαννιτών θα εξαντλήσει τις συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ενδεχομένως, με τη διοίκηση του Κληροδοτήματος Αγγελικής Παπάζογλου, για να διατηρήσει για μία ακόμα χρονιά τη χρήση του κτιρίου του Παπαζόγλειου Κληροδοτήματος, για τη στέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων. Ο Δήμαρχος καλείται επιπλέον από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, να εξετάσει από κοινού με τον Πρύτανη και την πιθανότητα μίσθωσης του κτιρίου από το Πανεπιστήμιο, το οποίο φέρεται να έχει ήδη υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο με το Παπαζόγλειο, για να στεγάσει στο χώρο, την έδρα της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Αυτή ήταν η κατάληξη της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, του θέματος στέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων μετά την εκτέλεσης της απόφασης έξωσης του σχολείου, από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Το Νομικό Πρόσωπο του Κληροδοτήματος Αγγελικής Παπάζογλου εκτέλεσε ήδη το απόγραφο για την έξωση του σχολείου, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Η πρόταση

Το θέμα εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η αντιδήμαρχος παιδείας Βούλα Τσίλη, ανατρέχοντας στο ιστορικό της υπόθεσης που την ίδια όπως είπε, άρχισε να απασχολεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ανέλαβε χρέη αντιδημάρχου και πιο συγκεκριμένα ουσιαστικά, από τον Ιούνιο, όταν κοινοποιήθηκε στο Δήμο το έγγραφο της έξωσης.

Μεταφέροντας στο σώμα, την εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας η κ. Τσίλη αναφέρθηκε στην α) ομόφωνη εισήγηση, ώστε με όποιο τρόπο κρίνεται ικανός, να παρέμβει η Επιτροπή άμεσα προς το Νομικό Πρόσωπο Αγγελικής Παπάζογλου και τον Πρύτανη, για να συνεχίσει να στεγάζεται το σχολείο στον ίδιο χώρο, μόνο και αποκλειστικά για ένα χρόνο, αναλαμβάνοντας ο Δήμος την κάλυψη των μισθωμάτων, σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο και β) κατά πλειοψηφία εισήγηση – μειοψηφούντων των εκπροσώπων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων – για μετεγκατάσταση και συστέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου με το 1ο Δημοτικό Σχολείο, στο Καπλάνειο. Η εισήγηση αφορά αποκλειστικά και μόνο το σχολικό έτος 2019-2020.

Η κ. Τσίλη εξήγησε πως η συστέγαση των δύο σχολείων δε θα δημιουργήσει ιδιαίτερα ζητήματα και καμία ανατροπή στη λειτουργία του Δημοτικού. Οι τρεις αίθουσες που χρειάζονται για το Νηπιαγωγείο, θα βρεθούν από δύο αχρησιμοποίητες σήμερα αίθουσες του Καπλάνειου και από μια τρίτη που σήμερα χρησιμοποιείται για το μάθημα της μουσικής. «Ούτε παράδοξο ούτε παράτυπο είναι να συστεγαστούν τα δύο σχολεία»… σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για «ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα» που αντιμετώπισε η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου και σε επίπεδο ανάληψης ευθυνών όπως είπε, «πρώτος εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες που μας αναλογούν». Απόντος του πρώην αντιδημάρχου παιδείας, δεν είπε πολλά αλλά αντίθετα αναγνώρισε τις «εξαιρετικές» όπως είπε, προσπάθειες της νυν αντιδημάρχου, Β. Τσίλη. «Οι συμπεριφορές από το Παπαζόγλειο με εκπλήσσουν. Θα μπορούσε να μην ενεργήσει τόσο κάθετα ως ίδρυμα. Χθες ανάλγητα υλοποίησε την απόφαση της έξωσης. Ανάλγητα; Ανάλγητα είναι η άποψή μου…  Όμως θα χάσουμε χρόνο αν πάμε σε επαναδιαπραγματεύσεις…» τόνισε μεταξύ άλλων, με έντονο τόνο στη φωνή του ο Δήμαρχος.

Έχει ίσως τη δική της σημασία, η ανακοίνωση από πλευράς Δημάρχου πως οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για τις άδειες κατεδάφισης των κτιρίων του παλιού «Χατζηκώστα», και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση εγκατάστασης των κοντέινερ. «Άρα σε ένα χρόνο θα είμαστε έτοιμοι…» σημείωσε.

 

Η αντιπρόταση

Στον αντίποδα της προωθούμενης πρότασης από τη δημοτική αρχή, βρέθηκε η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ιωαννιτών Τάσου Τόκα που ζήτησε την παράταση της μίσθωσης του Παπαζόγλειου για έναν ακόμα χρόνο. «Ο Πρύτανης δε ζει στη Γερμανία και δε γίνεται ο ιδιοκτήτης του Παπαζόγλειου να φέρεται ως ο κάκιστος νοικοκύρης… Να πέσουμε κατά πάνω όλοι μας και να μείνει εκεί αυτή τη χρονιά το σχολείο, δεν υπάρχει άλλη ανθρώπινη λύση στο πρόβλημα αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τόκας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε θέση για το θέμα μετά τον κύκλο των επικεφαλής της αντιπολίτευσης και όχι στην αρχή… και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας αφού ρώτησε κατ’ αρχάς, επί πόσα χρόνια υφίσταται η συγκεκριμένη εκκρεμότητα… στο κλείσιμο της συζήτησης, έκλινε υπέρ της άσκησης πίεσης για διατήρηση της μίσθωσης του Παπαζόγλειου.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» άφησε όπως και ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Τάσος Τόκας, αιχμές για τον πρώην αντιδήμαρχο Παντελή Κολόκα που απουσίαζε από τη συνεδρίαση, καίτοι γνωστό ότι θα συζητούνταν το συγκεκριμένο θέμα – του ευχήθηκε χρόνια πολλά, σε κάθε περίπτωση… – και δήλωσε την εμπιστοσύνη του στην Βούλα Τσίλη για την επίλυση του προβλήματος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας υπενθύμισε πως από το 2015 ως το 2018, στην αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς, ρωτούσε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το συγκεκριμένο θέμα, παίρνοντας μια απάντηση μάλλον καθησυχαστική. «Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι πολύ μεγάλες αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση και για να είμαστε συνεπείς ως πόλη, θα πρέπει να αποδοθεί το Παπαζόγλειο στην Αρχιτεκτονική Σχολή, γιατί το «για μια χρονιά ακόμα» το ακούγαμε κ. Πρόεδρε της Ένωσης επί χρόνια. Τώρα να φύγουν τα παιδιά να πάνε απέναντι, για να πιεστούμε κι εμείς ως δημοτικό συμβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασιούλας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή και προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου όταν είπε ότι ο Δήμος παραχωρεί κτίρια Κληροδοτημάτων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που δε βρίσκει κτίρια για σχολεία. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επικαλέστηκε την ανησυχία της Διευθύντριας του 1ου Δημοτικού Σχολείου για τους όρους ασφάλειας και υγιεινής που θα προκαλέσει στους μαθητές των δύο σχολείων η συστέγαση.

Πέραν του Δημήτρη Τασιούλα και ο Βασίλης Καφαράκης της ΔΡΑΣΥ, υποστήριξε την παραμονή του σχολείου για έναν ακόμα χρόνο στο Παπαζόγλειο και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως φταίει, επειδή το πρόβλημα πήγε… «από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και φτάσαμε στο αμήν»…

Θωμάς Γιωτίτσας και Ελένη Βασιλείου τάχθηκαν με την πρόταση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, με τον αντιδήμαρχο οικονομικών μάλιστα, να ζητά συγγνώμη από τους γονείς που ταλαιπωρούνται σήμερα… Ένα χρονοδιάγραμμα μιας εβδομάδας το ανώτερο, πρότεινε ο Θανάσης Μανταλόβας για την διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεννόησης με το Πανεπιστήμιο και το Κληροδότημα.

Show Buttons
Hide Buttons