Από τις ψευδαισθήσεις των ουσιών, στα «παραμύθια» του Περιφερειάρχη

Από τις ψευδαισθήσεις των ουσιών, στα «παραμύθια» του Περιφερειάρχη

H «Σχεδία» μπορεί να αλλάζει σελίδα, έπειτα από μια αδιατάρακτη και πετυχημένη πορεία 26 ετών, με την απομάκρυνση του… εκ των ιδρυτών της και «ισόβιου» προέδρου της Στέφανου Τζιμογιάννη και τη δικαστική περιπέτεια του επιστημονικού υπευθύνου…

Αφήνοντας πίσω του ένα εύρωστο απόθεμα ύψους 1 εκατ. ευρώ, ο κ. Τζιμογιάννης ελπίζει στη συνέχιση της κρυστάλλινης διαχείρισης των οικονομικών της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, ώστε να μην εξαρτάται άμεσα από την οικονομική συνεισφορά στο ταμείο της, του ΟΚΑΝΑ και των τοπικών φορέων που μετέχουν στη γενική συνέλευση.

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου σχετικά με το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων «Σχεδία» δεν αναμένονταν να βγάλει ειδήσεις, καθώς η συζήτηση έγινε με καθυστέρηση δύο ολόκληρων μηνών από τη διατύπωση του πρώτου αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου» (στις 26 Απριλίου και στις 7 Μαΐου ζήτησε τον ορισμό συνεδρίασης όπου θα συζητηθεί ως αυτοτελές θέμα η κατάσταση στην ΑΣΜΚΕ «Σχεδία»), και βέβαια, η υπόσχεση της Περιφερειακής Αρχής για την παροχή όλων των συνοδευτικών εγγράφων που θα τεκμηρίωναν τα όσα επρόκειτο να πουν χθες τα μέλη της Περιφερειακής Αρχής, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ο μεν Περιφερειάρχης ανέτρεξε στο… site της «Σχεδία» και στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων από το 2008 (!) όταν έγινε μια αντίστοιχη συζήτηση για το Συμβουλευτικό Σταθμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών όπως λέγονταν η «Σχεδία» τότε, o δε Βασίλης Γοργόλης, αντιπεριφερειάρχης και εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο ΔΣ της «Σχεδία» εμφανίστηκε σαφώς πιο διαβασμένος και επικαλέστηκε τη νομοθεσία και το καταστατικό του φορέα στον οποίο συμμετέχει. Οι δυο τους προφανώς και δεν είχαν συνεννοηθεί για το τι θα πουν και ο αντιπεριφερειάρχης «άδειασε» τον πολιτικό του προϊστάμενο: ο Περιφερειάρχης έλεγε πως βάσει του καταστατικού της η «Σχεδία» κάνει και θεραπεία με φάρμακα, ο αντιπεριφερειάρχης επέμεινε πως η θεραπεία δεν προβλέπεται από κανένα καταστατικό της «Σχεδία»… Όταν αυτή η αντίφαση τους επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, απλά έκαναν τους… «Κινέζους».

Ενδεικτικό της αντίληψης διοίκησης του Περιφερειάρχη… είναι το γεγονός ότι ο κ. Γοργόλης δεν ορίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για την αντικαστάσταση του γιατρού Γιάννη Γιαννακάκη, προηγούμενου εκπροσώπου της Περιφέρειας, αλλά με απόφαση Περιφερειάρχη! Ούτε ο Καλλικράτης (Άρθρο 106) υπάρχει για τον Περιφερειάρχη, αφού μπορεί να εκλέγει Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη (!), ούτε η κοινή λογική έχει καμία σημασία. Το μόνο που μετράει για κείνον, είναι το 57%. Αυτό του δίνει το δικαίωμα να κάνει ό,τι του γουστάρει…

 

Στον επίλογο – ευχόμαστε – αυτής της κακής παρένθεσης για το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων των Ιωαννίνων, έχει σημασία να επισημάνουμε τα… «παραμύθια» του Περιφερειάρχη που ακούστηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση – χαρακτήρισε «παραμύθια» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης… Στο παρελθόν τεκμηριώσαμε απόλυτα, τον τρόπο λειτουργίας της «Σχεδία» και τα σκοτεινά σημεία του ρόλου του διωκόμενου από τη Δικαιοσύνη, επιστημονικού υπευθύνου. 

  • «Παραμύθι» Νο1: Ο Περιφερειάρχης ισχυρίστηκε πως ήταν σε γνωστό σε όλους εδώ και χρόνια πως η «Σχεδία» κάνει θεραπεία… Στο μυαλό του Περιφερειάρχη η θεραπεία ταυτίζεται με τη χρήση φαρμάκων, κάτι που δεν ισχύει για το ΚΕΘΕΑ ας πούμε, που έχει τα λεγόμενα «στεγνά» και όχι «ξηρά» κατά τον Περιφερειάρχη, προγράμματα απεξάρτησης και επ’ ουδενί δεν ισχύει το ίδιο για τα Κέντρα Πρόληψης. Η θεραπεία με χρήση φαρμάκων από τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να έχει την προηγούμενη έγκριση του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Υγείας, όπως σωστά δήλωσε ο κ. Γοργόλης. Αυτό δεν το άκουσε, ή δεν το κατάλαβε ο κ. Καχριμάνης… 

Στο έγγραφο που παρουσιάζουμε, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθ. Θεοχάρης απαντά σε ερωτήματα του ΔΣ της «Σχεδία» λέγοντας κατηγορηματικά πως δεν είναι σε γνώση του ΟΚΑΝΑ θεραπευτικά πρωτόκολλα με χρήση φαρμάκων από τη «Σχεδία»! Κάνει δε σαφές πως δεν εμπίπτει στις καταστατικές προδιαγραφές των Κέντρων Πρόληψης η θεραπεία με τη χρήση φαρμάκων. Αυτό το αγνόησε και το μέλος της «Σχεδία», εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μ. Κιτσανού. Αυτή τουλάχιστον όφειλε να είναι προσεκτικότερη από τον Περιφερειάρχη, μιας και είναι υπόλογη απέναντι στους συναδέλφους της που την έστειλαν στη «Σχεδία» για να τους εκπροσωπεί. 

Και στο τέλος-τέλος, πως είναι δυνατόν να γίνεται αναφορά από τους Καχριμάνη – Κιτσανού σε «καταστατικές αρμοδιότητες» της «Σχεδία» όταν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ο κ. Κούτρας σήμερα διώκεται ποινικά;

Έγγραφο απάντηση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ στη «Σχεδία»
  • «Παραμύθι» Νο2: Πότε έμαθε για τα προβλήματα της «Σχεδία» ο κ. Καχριμάνης; Είπε επανειλημμένως στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως ουσιαστικά ο προηγούμενος εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου στον οργανισμό, τον άφηνε – σκόπιμα προφανώς – στα «σκοτάδια» και μόνο ο Β. Γοργόλης που ορίστηκε ως μέλος του ΔΣ πριν από έναν χρόνο, τον ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα στο Κέντρο Πρόληψης. Όμως, τον Ιούλιο του 2019, ένα χρόνο δηλαδή πριν αναλάβει καθήκοντα ο κ. Γοργόλης, ο Περιφερειάρχης έστειλε έγγραφο στον τότε πρόεδρο της «Σχεδία», ζητώντας του να μην προβεί σε διοικητικές αλλαγές, εννοώντας προφανώς, να μην προχωρήσει στην πρόσληψη επιστημονικού συνεργάτη. Πώς ζητάει τότε κάτι τόσο παρεμβατικό και εξωθεσμικό, αν όλα πήγαιναν καλά; Παρεμπιπτόντως, ενάμιση μήνα μετά, ακολουθεί αντίστοιχο γραπτό αίτημα – παρότρυνση από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ… γεγονός που αποδεικνύει πως οι δύο τοπικοί άρχοντες ήταν σε απόλυτη… αρμονία έναντι του προέδρου της «Σχεδία», μαζί και με το Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο οποίος κατέθεσε υπέρ του κ. Κούτρα προσφάτως, στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Το έγγραφο Καχριμάνη στο Στ. Τζιμογιάννη
Το έγγραφο Ελισάφ στο Στ. Τζιμογιάννη για τη «Σχεδία»

Συμπέρασμα: Ο θυμόσοφος λαός μας έχει μια παροιμία για τα πίτουρα και τις κότες και επειδή δεν τα πάντα δεν είναι δρόμοι και τοίχοι που τους ξέρει καλά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, καλόν θα ήταν να αρχίσει έστω τώρα, στα γεράματα, να αρχίσει να εμπιστεύεται περισσότερο τους καταρτισμένους στα διάφορα θέματα περιφερειακούς του συμβούλους, αντί να μιλά πάντα αυτός και για όλα και συχνά να εκτίθεται, πετώντας «τούβλα» για «ξηρά» και «χλωρά» προγράμματα απεξάρτησης, όπως έκανε χθες.

Στην παράταξη Καχριμάνη, γνωρίσαμε χθες, τον αντιπεριφερειάρχη Μιχάλη Σπυρέλη, τον διευθυντή της μονάδας υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας. Και λέω… γνωρίσαμε, γιατί άκουσαν τη φωνή του για πρώτη φορά οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και… αφελώς, κάποιος ρώτησε τον κ. Σπυρέλη όταν ζήτησε το λόγο, αν είναι περιφερειακός σύμβουλος… Ο εν λόγω επιστήμονας θα μπορούσε να μιλήσει για λογαριασμό της Περιφερειακής Αρχής αλλά σίγουρα δεν θα έλεγε τα «παραμύθια» του Περιφερειάρχη.    

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons