12η Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων: Είμαστε πίσω στην ανακύκλωση στην πηγή

12η Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων: Είμαστε πίσω στην ανακύκλωση στην πηγή

Πραγματοποιήθηκε με Καθυστέρηση προώθησης των δράσεων διαλογής στην πηγή 2,5 χρόνια μετά την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και 1,5 χρόνο μετά την έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων (ΔΑ) και των τοπικών σχεδίων των Δήμων, διαπιστώνει η 12η Πανελλήνια Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που έλαβε χώρα στις 21, 22 & 23 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Από το Νομό Ιωαννίνων στο συνέδριο έλαβε μέρος ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος όσο επίσης και οι Πρόεδροι των άλλων δύο ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου και Δήμαρχοι της περιοχής.

Η 12η Σύνοδος των ΦοΔΣΑ συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ, τον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΟΑΝ, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Στη Σύνοδο παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Το θέμα της Συνόδου ήταν «Η ώρα των λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων». Κεντρικά θέματα της Συνόδου αποτέλεσαν, το νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση, η υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ, των εγκεκριμένων ΠΕΣΔΑ καθώς και των τοπικών σχεδίων των Δήμων και οι χρηματοδοτήσεις των έργων.

Στη διάρκεια της Συνόδου εξετάστηκε η πορεία στον τομέα των υποδομών αφού μια σειρά έργων ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν (Δυτική Μακεδονία), άλλα κατασκευάζονται (Ήπειρος, Σέρρες, Στερεά Ελλάδα), άλλα είναι προς κατασκευή (Πελοπόννησος, Ζάκυνθος), άλλα προς δημοπράτηση (Κρήτη, Αλεξανδρούπολη), άλλα προς ένταξη (Δυτική Θεσσαλία) και άλλα με ενταγμένες μελέτες προς ωρίμανση (Κεντρική Μακεδονία & Στερεά Ελλάδα) κ.α. Μεγάλο ερώτημα παραμένει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, όπου παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων αλλά και για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων.

Επισημάνθηκε επίσης η συσχέτιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και προτάσεων από το Δίκτυο των ΦΟΔΣΑ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η κατάθεση διατάξεων για τους ΦΟΔΣΑ, ως ιδιαίτερο κεφάλαιο, μέσα στο σχέδιο νόμου  του Κλεισθένη, δεν βρίσκει σύμφωνους τους ΦΟΔΣΑ αλλά και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το ολοκληρωμένο και ομόφωνο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δίκτυο των ΦΟΔΣΑ όπως αυτό ενσωματώθηκε στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ. 

Show Buttons
Hide Buttons