Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε συστάσεις για τη στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με 600 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 16 αποχές.
Το κείμενο απαιτεί τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ να είναι πιο ανθεκτικά, ευκολότερα στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση. Η παραγωγή τους θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης τα μέτρα της ΕΕ και τα εθνικά μέτρα να θέσουν τέλος στην «γρήγορη μόδα».
Ειδικά μέτρα που πρέπει να εξεταστούν στη μελλοντική νομοθεσία της ΕΕ
Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν περισσότερες πληροφορίες για να κάνουν βιώσιμες επιλογές και ζητά την απαγόρευση της καταστροφής απούλητων και επιστρεφόμενων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κατά την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν σαφείς κανόνες για να σταματήσει η προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας από τους παραγωγούς, για παράδειγμα μέσω των εν εξελίξει νομοθετικών εργασιών που σχετίζονται με την ενδυνάμωση των καταναλωτών κατά την πράσινη μετάβαση και τη ρύθμιση των πράσινων ισχυρισμών.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης η επικείμενη αναθεώρηση της οδηγίας για τα απόβλητα να περιλαμβάνει ειδικούς ξεχωριστούς στόχους για την πρόληψη, τη συλλογή, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Παροτρύνουν την Επιτροπή να δρομολογήσει την πρωτοβουλία για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση της απελευθέρωσης μικροπλαστικών και μικροϊνών στο περιβάλλον, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ.
Σε δήλωσή της στην ολομέλεια την Τετάρτη, την οποία ακολούθησε ένας γύρος ομιλητών εκ μέρους των πολιτικών ομάδων, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Roberta Metsola αναφέρθηκε στην θλιβερή δέκατη επέτειο της κατάρρευσης του εργοστασίου Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, όπου σκοτώθηκαν 1.134 άνθρωποι. Υπενθύμισε ότι η τραγωδία αυτή «χτύπησε καμπανάκι» για τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, η οποία πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες που είχε η επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στις προτιμήσεις των καταναλωτών για πληθώρα οικονομικά προσιτών επιλογών, αντί του μέτρου και της βιωσιμότητας».
Δηλώσεις
Η εισηγήτρια Delara Burkhardt (Σοσιαλιστές, Γερμανία) δήλωσε: «Οι καταναλωτές δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν τον παγκόσμιο κλωστοϋφαντουργικό τομέα μόνοι τους μέσω των αγοραστικών συνηθειών τους. Αν επιτρέψουμε στην αγορά να αυτορυθμιστεί, αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για ένα μοντέλο ‘γρήγορης μόδας’ που καταχράται τους ανθρώπους και τους πόρους του πλανήτη. Η ΕΕ πρέπει να υποχρεώσει νομικά τους κατασκευαστές και τις μεγάλες εταιρείες μόδας να λειτουργούν με πιο βιώσιμο τρόπο. Οι άνθρωποι και ο πλανήτης είναι πιο σημαντικοί από τα κέρδη της κλωστοϋφαντουργίας. Οι καταστροφές που έχουν συμβεί στο παρελθόν, όπως η κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, η αύξηση των χώρων υγειονομικής ταφής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη Γκάνα και το Νεπάλ, το μολυσμένο νερό και τα μικροπλαστικά στους ωκεανούς μας, δείχνουν τι συμβαίνει όταν δεν ακολουθούμε αυτή την αρχή. Περιμέναμε αρκετά – ήρθε η ώρα να κάνουμε μια αλλαγή!»
Σχετικές πληροφορίες
Η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στις 30 Μαρτίου 2022, η οποία αφορά ολόκληρο τον κύκλο ζωής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προτείνει δράσεις για την αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσής τους. Στοχεύει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του νέου σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία και της βιομηχανικής στρατηγικής για τον τομέα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Με την έκθεση αυτή, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας μέσω της προώθησης βιώσιμων προϊόντων και πρακτικών παραγωγής στην ΕΕ, καθώς και για την στήριξη της μετάβασης σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης, όπως αυτές εκφράστηκαν στις προτάσεις 5(3), 5(9), 5(10), 5(11), 11(1) και 11(8) της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. |