Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων… αγχώνει το Θωμά Γιωτίτσα (βίντεο)

Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων… αγχώνει το Θωμά Γιωτίτσα (βίντεο)

Με το χειρότερο σενάριο, το κόστος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο Δήμο Ιωαννιτών από τις αρχές του επόμενου χρόνου, οπότε και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με το σύστημα σταθμοί μεταφόρτωσης – εργοστάσιο – ΧΥΤΥ, υπολογίζεται να τριπλασιαστεί.

Με αριθμούς σαν αυτούς που αρέσουν στον οικονομολόγο της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων, τον αντιδήμαρχο επί των οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα, η σύγκριση είναι πάλι αμείλικτη:

 

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Όγκος παραγόμενων απορριμμάτων: 40.000 τόνοι ετησίως

Κόστος διαχείρισης σήμερα με gate fee ανά τόνο σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού: 800.000 ευρώ

Μέση τιμή ανά τόνο του απόβλητου που οδηγείται στον ΧΥΤΑ Ελληνικού: 20 ευρώ/τόνος

Μέση τιμή ανά τόνο του επεξεργασμένου απόβλητου: 60 ευρώ/τόνος (40 ευρώ/τόνος είναι το gate fee για το εργοστάσιο, συν τη μεταφορά προς το ΣΜΑ, από το ΣΜΑ προς το εργοστάσιο και το υπόλειμμα να πάει στο ΧΥΤΥ του Ελληνικού)

Κόστος διαχείρισης από το 2019: 2,4 εκατ. ευρώ ετησίως

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, το βράδυ της Τρίτης, το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους τους Δήμους της Ηπείρου.

Το δεδομένο της μεγάλης αύξησης του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων προβληματίζει από καιρό τη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων που μελετά τρόπους αποφυγής της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, στην οποία αναγκαιότητα θα οδηγηθούν, είναι βέβαιο, πολλοί Δήμοι της Ηπείρου.

Η ανάπτυξη μεθόδων μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων με αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης και με την ενίσχυση ενός φιλοπεριβαλλοντικού μοντέλου ζωής για τους πολίτες, με διαλογή στην πηγή κτλ., είναι ένας θεωρητικός στόχος, για τον οποίο όλοι μας, τοπική διοίκηση και πολίτες έχουμε αργήσει. Γι’ αυτό και ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να «τρέξει» όσο το δυνατόν γρηγορότερα, έργα, με τα οποία θα μειώσει το συνολικό κόστος των ανταποδοτικών τελών, ώστε να κατευθύνει την εξοικονόμηση χρημάτων στα τέλη της καθαριότητας. Για παράδειγμα, με την αλλαγή του φωτισμού στην πόλη και με τη χρήση λαμπτήρων led, υπολογίζεται ότι ο Δήμος μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι 800.000 ευρώ ετησίως, από το κονδύλι των σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ που δαπανά σήμερα για φωτισμό.

Για την επόμενη τουλάχιστον χρονιά που θα είναι και προεκλογική, η κατάρτιση του προϋπολογισμού και ο καθορισμός των τελών για το 2019, ο κ. Γιωτίτσας εκτίμησε πως το πλεόνασμα που θα πετύχει ο Δήμος, για πολλοστή χρονιά, θα του επιτρέψει να απορροφήσει τις αυξήσεις στον κωδικό της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες θα προκύψουν από τη λειτουργία του εργοστασίου ΑΣΑ.

Τέλος, το plan b στο οποίο προ ημερών αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας – εδώ – έχει να κάνει με την πιθανότητα παράκαμψης του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης, στο σημείο για παράδειγμα που αφορά τη χρήση του ΣΜΑ της Μπάφρας. Πηγαίνοντας απευθείας τα σκουπίδια στο εργοστάσιο, τα απορριμματοφόρα του Δήμου Ιωαννιτών, ο Δήμος γλιτώνει χρήματα, γεγονός που αποδεικνύει πως το όλο σύστημα κάπου χωλαίνει…

 

Κίνδυνος για αύξηση τελών και όχι μείωση

Το 2019 θα ήταν μια χρονιά που αναμένονταν η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις τελών για μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες και περισσότερες περιοχές του «Καλλικρατικού» Δήμου Ιωαννιτών. Τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, η υπόσχεση αφορούσε το μέλλον.

Στη φάση αυτή, υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδεχόμενο όχι μειώσεις να μη γίνουν στα τέλη, αλλά προσπάθεια της δημοτικής αρχής θα είναι να μην υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αυξήσεις τελών…

Δείτε στο βίντεο τα όσα είπε για τα τέλη ο αντιδήμαρχος οικονομικών το βράδυ της Τρίτης (στα λεπτά από 12:19 – 17:30)

Show Buttons
Hide Buttons