ΔΗΓΜΑΤΑ 21/5/2019 (Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 21/5/2019 (Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες…)

Περίπου 700 καρέκλες στημένες από το ξενοδοχείο και αρκετές δεκάδες όρθιοι στη μεγαλύτερη κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων της πόλης, όπως συνηθίζει να λέει ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γκόντας, στις αντίστοιχες δικές του συγκεντρώσεις, κάνουν ένα σύνολο περί τους 1.000 ανθρώπους. Τόσοι ήταν οι άνθρωποι που πήγαν να ακούσουν το Σπύρο Ριζόπουλο το απόγευμα της Δευτέρας, στην τελευταία προεκλογική του ομιλία, στο Grand Serai Xenia.

Αν και δε μου λένε συνήθως πολλά αυτές οι αριθμητικές, ενόψει των εκλογών, δε μπορώ να παραγνωρίσω, όπως έκανα σε αντίστοιχη περίπτωση και για την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του Μωυσή Ελισάφ, το γεγονός ότι μιλάμε για μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη: τη μοναδική, πιο συγκεκριμένα, ανεξάρτητη παράταξη που κατεβαίνει στις περιφερειακές εκλογές της άλλης Κυριακής, στην Ήπειρο. Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις από τις οκτώ συνολικά που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας, έχουν έναν πολιτικό φορέα από πίσω τους.

Κάτι σημαντικό συμβαίνει προφανώς, με αυτή την κίνηση του πριν από δύο χρόνια, άγνωστου στους περισσότερούς μας, «γνωστού επικοινωνιολόγου» από την Αθήνα, γιατί διαφορετικά δε μπορεί να εξηγηθεί η παρουσία αυτού του κόσμου, στην ομιλία του τη Δευτέρα. 

 

Μην ήταν περαστικοί;

Να περιμένουν να διοριστούν από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχαν άνθρωποι μεταξύ των παριστάμενων στην ομιλία του Ριζόπουλου. Οπαδοί της ΝΔ που περιμένουν να τους γίνουν χατίρια, όταν με το καλό γίνει Πρωθυπουργός ο Κυριάκος, σε καμία περίπτωση επίσης, δεν υπήρχαν μεταξύ των συγκεντρωθέντων στο Xenia… Να είδε φως και να μπήκε αυτός ο κόσμος, το κόβω χλωμό, επίσης… Δεν είμαι βέβαιος αν κέρναγε ποτό και καναπεδάκια, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και αυτό το τελευταίο μόνο, μένει να το διασταυρώσω, για την πιθανότητα να ήταν τίποτα νηστικοί, αυτοί που μαζεύτηκαν στο Xenia χθες… (μαύρο χιούμορ). 

Πάντως, (κόβω την πλάκα) αν κάποιος πει ότι είναι εύκολο να μαζευτεί αυτός ο κόσμος, σε τούτες τις εποχές απαξίωσης για την πολιτική, δεν έχει δίκιο. Ούτε είναι εύκολο επίσης, οι 70 περίπου υποψήφιοι του συνδυασμού των «Οριζόντων Ηπείρου» να κουβάλησαν από 15 περίπου συγγενείς και φίλους έκαστος, για να γεμίσει το Xenia…

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, ενδέχεται να αποτελέσουν ένα ηχηρό χαστούκι για τη παλαιοκομματική λογική που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ελεγχόμενη από μηχανισμούς και κόμματα. 

Η περίπτωση Ριζόπουλου μπορεί να αποτελέσει ένα γερό μάθημα για όλα τα συστημικά κόμματα: από τη ΝΔ που ασχολείται με τη στήριξη στην Περιφέρεια Ηπείρου από το Μάιο του 2018, μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που επέμειναν στην κοντόφθαλμη άποψη της καταμέτρησης δυνάμεων και στις περιφερειακές εκλογές, όταν οι ευρωεκλογές την ίδια μέρα, θα αποτελέσουν το κατά Μητσοτάκη, πρώτο ημίχρονο στον αγώνα του με τον Τσίπρα.

Έχω καιρό να τα γράψω αυτά ωστόσο, από τη Δευτέρα και μετά, μιας και η κάλπη «εγκυμονεί»…

 

Περίεργος να δω

Στην ομιλία του Ριζόπουλου, είδαν Συριζαίους, παλιούς Πασόκους και ασφαλώς, «Δεξιούς»…

Η ίδια κομματική διαστρωμάτωση χαρακτηρίζει και τον κόσμο που στηρίζει Ελισάφ, σε αυτές τις εκλογές.

Απομένει να δούμε αυτή την Κυριακή, αν ο Ηπειρώτες, αν ο Έλληνας, σε κεντρικό επίπεδο, θα αρχίσει να ψηφίζει διαφορετικά. Είμαι περίεργος να δω αν ο Έλληνας που έδωσε λευκή επιταγή στον Αλ6 το 2015, ο Έλληνας που σε ποσοστό 62% είπε «όχι» στα μέτρα των δανειστών, το καλοκαίρι του 2015, εξακολουθεί να πιστεύει πως ο γάιδαρος πετάει… ή όχι…

 

Πολλαπλασιασμοί

Το πιστεύω πως υπάρχουν εκατοντάδες Γιαννιώτες και Ηπειρώτες που έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία βοήθειας, την οποία έλαβαν από τον πρώην Νομάρχη Ιωαννίνων και νυν Περιφερειάρχη Ηπείρου. 

Δεν αμφιβάλλω πως οι εκατοντάδες ευεργετημένοι από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, είναι υποχρεωμένοι να τον ξαναψηφίσουν και θα τον στηρίξουν όντως.

Γνωρίζω όμως, πως ένας πολιτικός που έχει σχέση εξάρτησης με την «καρέκλα», από την επομένη των εκλογών διοικεί με γνώμονα την επανεκλογή του, και αυτός ο πολιτικός δεν είναι χρήσιμος για το σύνολο, παρά μόνο για τους πολίτες – «πελάτες» του.

Οι τελευταίοι, εξαιτίας των πολλών χρόνων άσκησης διοίκησης από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, μπορεί και να είναι πλειοψηφία στο σύνολο των ψηφοφόρων (8 χρόνια Νομάρχης, 9 χρόνια Περιφερειάρχης, επί 365 χάρες το χρόνο, αν έκανε μία ημερησίως κατ’ ελάχιστον, κάντε τον πολλαπλασιασμό για να δείτε ότι με τον υπολογισμό και των οικογενειών των ευεργετηθέντων, δημιουργεί ένα τεράστιο γινόμενο ψηφοφόρων… που μπορεί να του δώσει τη νίκη για μία ακόμα φορά).

Γιατί όποιος δεν έχει να περιμένει μια προσωπική χάρη από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, γιατί να τον ψηφίσει;

  • Αν πιστεύει στην ανανέωση (προσώπων εν προκειμένω), ως έναν παράγοντα υγείας των οργανισμών
  • Αν βλέπει ότι η Ήπειρος και ο Νομός Ιωαννίνων νωρίτερα, δεν έκαναν… άλματα ανάπτυξης και
  • Αν συμφωνεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να τραβήξει μπροστά έναν τόπο.

 

Αλλαγή και πάμε πλατεία…

Την αλλαγή του τόπου της τελευταίας εκλογικής συγκέντρωσης της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» ανακοίνωσε τη Δευτέρα, η παράταξη της δημοτικής αρχής. 

Αν και από μέρες ήταν αποφασισμένο η τελευταία ανοιχτή εκδήλωση της παράταξης προ των εκλογών, όπως είχα γράψει κι εγώ σε παλιότερα «Δήγματα», να γίνει στον πεζόδρομο της Μελανίδη, πίσω από την Περιφέρεια Ηπείρου, το επιτελείο του Δημάρχου αποφάσισε να ρίξει αυλαία στην προεκλογική περίοδο, με μια συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη.

Μελανίδη, Μαβίλη μπορεί να ξεκινούν από… μ, ωστόσο οι δύο χώροι έχουν τεράστιες διαφορές: στην οδό Μελανίδη ο λίγος κόσμος μπορεί να φαίνεται πολύς… ενώ αντίθετα στην ανοιχτή πλατεία Μαβίλη, αναμετριέσαι με τον εαυτό σου και ρισκάρεις να εκτεθείς (όπως για παράδειγμα συνέβη με την κλεισμένη Πυρσινέλα, πριν από αρκετές ημέρες, με τον ίδιο υποψήφιο ανεβασμένο στην εξέδρα)…

Δεν αποκλείω οι του επιτελείου Μπέγκα να αποφάσισαν την συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο, προκειμένου να συγκριθούν με την προ εβδομάδος εκδήλωση της παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» στην κεντρική πλατεία. Άλλος λόγος για την αλλαγή του προγραμματισμού δε μπορεί να υπάρχει.

 

Συμπεράσματα…

Μου έστειλε αναγνώστης φωτογραφία από το εσωτερικό του εκλογικού περιπτέρου της ΝΔ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Στο εκλογικό περίπτερο υπάρχει υλικό, φυλλάδια, από αρκετούς υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος (από όσους φαντάζομαι, πέρασαν από τα Γιάννενα αυτές τις μέρες, στο πλαίσιο του προεκλογικού τους αγώνα). 

Κάπου στο βάθος δεξιά του περιπτέρου, υπάρχει και εκλογικό υλικό της Τατιάνας Καλογιάννη. Συμπέρασμα 1ο, ο αναγνώστης μου που έστειλε τη φωτογραφία, είναι «Δεξιός» και κατά πάσα βεβαιότητα ψηφοφόρος του Γκόντα. Συμπέρασμα 2ο, κάποιοι στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων αδυνατούν να κατανοήσουν τις επιθυμίες της Ρηγίλλης που είναι οι χαμηλοί τόνοι στις δημοτικές εκλογές και οι ίσες αποστάσεις από όλους τους Κεντροδεξιούς υποψηφίους Δημάρχους.

 

Για δελτία τύπου…

Ένα κανονικό δελτίο τύπου, για τη δραστηριότητα των υποψηφίων Δημάρχων, αυτές τις μέρες λέει για παράδειγμα:

«Τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμο, επισκέφτηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επανεπιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Μητρόπολης σε διάφορους τομείς…».

Για την Τ. Καλογιάννη έχω γράψε επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό, πως έχει ένα προσωπικό ύφος ακόμα και στις ανακοινώσεις που στέλνει στον τύπο για τη δραστηριότητά της που επιεικώς θα έλεγα, πως δεν είναι δημοσιογραφικές. Για να τις δημοσιεύσει ένα μέσο ενημέρωσης και να φτάσει στο αποτέλεσμα αυτό ας πούμε, θέλει μια κάποια δουλειά από το δημοσιογράφο.

Δείτε ένα τυπικό παράδειγμα ανακοίνωσης της παράταξης «Ιωάννινα_2023»: «Τις προηγούμενες ημέρες η υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννιτών Τατιάνα Καλογιάννη, συνοδευόμενη από υποψήφιους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους της Παράταξης Ιωάννινα_2023 συναντήθηκαν:

  • Την Παρασκευή 17.05.2019 το πρωί, συναντήθηκε με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Ο Πρόεδρος Κος Στέφανος Μουστακλής την ενημέρωσε… κλπ. Η Τατιάνα Καλογιάννη δεσμεύτηκε για τη στενή συνεργασία που θα αναπτύξει… κοκ.
  • Την Παρασκευή 17.05.2019 το πρωί, το Σάββατο… και πάει λέγοντας…

Εγώ θα πρότεινα αν και με καθυστέρηση, στην παράταξη της κ. Καλογιάννη, να ακολουθήσει το εξής μοντέλο δελτίων τύπου:

Ημέρα Φορέας Αίτημα Δέσμευση
17/5/2019, πρωί Αστικό ΚΤΕΛ Εκσυγχρονισμός έξυπνων στάσεων Στενή συνεργασία
17/5/2019, πρωί Εμπορικό Επιμελητήριο Οδικοί άξονες, αναβάθμιση ΚΕΠΑΒΙ Μείωση τελών, νεοφυείς επιχειρήσεις

 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons