ΔΗΓΜΑΤΑ 30/5/2019 (Μετεκλογικά…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 30/5/2019 (Μετεκλογικά…)

Το 30+ του Θωμά Μπέγκα και της «Ενότητας Πολιτών» είναι αναμφίβολα ένας μικρός εκλογικός άθλος, με δεδομένη την κάθοδο στις εκλογές, μιας ανταγωνιστικής προς αυτούς δύναμης, την απώλεια ακόμα της στήριξης ενός μικρού τμήματος της τοπικής «δεξιάς» που το 2014 τάχτηκε με τον Παντελή Κολόκα και τον ακολούθησε στο εγχείρημα της «Κοινωνίας Πολιτών» και την αναμενόμενη φθορά της εξουσίας.

Η παράταξη του Δημάρχου όχι μόνο άντεξε αλλά κατάφερε να τερματίσει πρώτη στον πρώτο γύρο των εκλογών, με μια σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος επιβεβαίωσε τον τίτλο του αουτσάιντερ που κάνει την καλή εμφάνιση και στο τέλος την έκπληξη…

Η ανατροπή έχει ήδη συμβεί, με τον εξοβελισμό της μιας εκπροσώπου του κεντροδεξιού χώρου από το δεύτερο γύρο των εκλογών και η έκπληξη θα ολοκληρωθεί αν ένα κομμάτι της Γιαννιώτικης κοινωνίας καταφέρει να υπερβεί το συντηρητισμό του.

 

Έπεσα μέσα…

Με ένα κείμενό μου στις 24 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Καλογιάννη, προέβλεπα την σίγουρη πρωτιά Μπέγκα, χωρίς να αναφέρομαι σε ποσοστά και συνέκρινα τα χαρακτηριστικά των άλλων τριών διεκδικητών της πρωτιάς της πρώτης Κυριακής, διαβλέποντας τις αδυναμίες της υποψηφιότητας της Τατιάνας Καλογιάννη που ανέμενα πως έχει πολλές πιθανότητες να είναι δεύτερη, εκτιμώντας όμως, ταυτόχρονα αφενός τη δυναμική του Ελισάφ και αφετέρου το κεφάλαιο του Νίκου Γκόντα, ο οποίος ήταν αυτός που αν και ανέμενε υψηλότερο ποσοστό, έκοψε ζωτικό χώρο από την επίσημη υποψήφια της ΝΔ και της στέρησε την πρόκριση στο δεύτερο γύρο. 

Σε εκείνο το κείμενο άφηνα την πιθανότητα να πέσω έξω στις προβλέψεις μου, υπό προϋποθέσεις, ωστόσο τελικά αυτό δε συνέβη και ως εκ τούτου, είμαι περήφανος για τις αναλύσεις μου…

 

…ο Θόδωρας πάλι καθόλου! 

Αυτό βέβαια που δεν συνεκτιμούσα πριν από τέσσερις μήνες ήταν η γενικότερη απόδοση της Τατιάνας Καλογιάννη, η κακή στρατηγική της παράταξης «Ιωάννινα_2023» – αν υπήρχε καθόλου τέτοια… – και τα «αυτογκόλ» σε κρίσιμα σημεία της προεκλογικής περιόδου, εκ μέρους της επικεφαλής του συνδυασμού. Ένα λάθος κατ’ εμέ, ήταν η επιμονή της να χριστεί επίσημη υποψήφια της ΝΔ, τη στιγμή που την αξιωματική αντιπολίτευση έδειχνε να μην την ενδιαφέρουν καθόλου οι δημοτικές εκλογές, ενδεχομένως γιατί πόνταρε η κ. Καλογιάννη σε αυτό που είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, πως δηλαδή ο κομματικός κόσμος ψηφίζει «δεξιά» και… «ορθόδοξα» και στο Δήμο…

Ο Θόδωρος Τζαρούχης όμως, πήρε πολλές φορές στο λαιμό του, την υποψήφια Δήμαρχο, όπως για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε βέβαιος πως η κ. Καλογιάννη είναι ήδη στο δεύτερο γύρο και περιμένει τον αντίπαλό της… Προχώρησε δε τόσο ο πρόεδρος που δήλωσε επίσης πως γίνονταν από την προηγούμενη εβδομάδα (!) συζητήσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες της κ. Καλογιάννη… (εδώ το θέμα με το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του προέδρου).

Αφού είσαι τόσο πετυχεσιάρης ρε συ Θόδωρα, στις προβλέψεις σου για τα εκλογικά αποτελέσματα, δε μας λες και το αποτέλεσμα των εκλογών για να μην περιμένουμε ως την Κυριακή;

Σοβαρεύομαι – και να με συγχωρνά ο Θόδωρας – αλλά τέτοια ατοπήματα σε καμία περίπτωση δεν περίμενα από τον πρόεδρο που όταν αναλάμβανε, έγραφα πως θα επαναφέρει στην κανονικότητα την τοπική ΝΔ! Ο πρόεδρος έχει κάνει εγκληματικά λάθη, για τα οποία θα του ζητήσουν τα ρέστα, όπως μαθαίνω ότι ετοιμάζονται, κάποιοι εντός ΝΔ…

 

Τα λάθη της «Τατιάνας»

Άλλα λάθη στρατηγικής της «Τατιάνας» κατά τους υποψηφίους της – τι είναι αυτό άραγε; δείγμα της μεγάλης οικειότητας μεταξύ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και της επικεφαλής τους, ή της απλότητας του χαρακτήρος της δεύτερης; – είναι ότι δεν κατάφερε να μεταμορφωθεί σε κανονική υποψήφια. Αν και της το έταξε ο Άδωνις, πριν από μερικούς μήνες, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, δεν της έκανε τα ιδιαίτερα μαθήματα που απαιτούνταν για να γίνει πιο επικοινωνιακή, πιο κοινωνική.

Η επίσκεψη τέλος, στο Μπέγκα, παραμονές των εκλογών, αν και αντίθετα δεν επισκέφθηκε τους άλλους συνυποψηφίους της, εφόσον ήθελε να εννοήσει τον πολιτικό πολιτισμό που επικαλέστηκε επισκεπτόμενη το Δημαρχείο, έδωσε λάθος μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. 

Με τόσα λάθη μαζεμένα, όταν έχεις να συναγωνιστείς έναν αντίπαλο ισχυρό – το Μπέγκα – και έναν αντίπαλο αλάνθαστο – τον Ελισάφ – είναι βέβαιο πως θα βγεις χαμένος.

 

Και οι μικροί

Από την ανάλυση στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω, για τα δημοτικά προγνωστικά μου, του περασμένου Ιανουαρίου, επισημαίνω και μια ακόμα επιβεβαίωση. 

Στην ανάλυση αυτή δεν είχα αναφερθεί καθόλου στους Νάτση και Μπαρτζώκα και είχα εισπράξει την ειρωνεία από υποστηρικτές των δύο συγκεκριμένων παρατάξεων. Για διαφορετικούς λόγους, εκτιμούσα πως η κάθε παράταξη από τις δύο συγκεκριμένες, δε μπορεί να ξεπεράσει το 5%, γι’ αυτό και δεν ασχολιόμουν με τους δυο συνδυασμούς και δεν ήταν σε καμία περίπτωση λόγοι αντιπάθειας ή εμπάθειας για κανέναν… Η διαφαινόμενη αφαίμαξη των ποσοστών των δύο παρατάξεων όφειλε να αφυπνίσει νωρίτερα τους ανθρώπους τους και να δουν το προφανές έγκαιρα.

Εκ των υστέρων, οι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψάξουν για τους υπεύθυνους του φιάσκου, εκτός εαυτών. Δυστυχώς, η αυτοκριτική απαιτεί γενναιότητα… που δεν είναι ένα σύνηθες προσόν. Φταίει ο Φίλιος, ο Ελισάφ, το Ισραήλ (!), ο Μαντάς και ο Στέφος…

Φταίει όμως και η ομάδα του Νάτση που πίστεψε υπεροπτικά πως είχε μια σούπερ παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο αυτά τα πέντε χρόνια, που θεώρησαν πως ήταν… κούκλοι και γι’ αυτό και μόνο θα έπρεπε να τους ψηφίσει ο κόσμος και που τέλος, νόμισαν πως το ψηφοδέλτιο είναι μια πανεύκολη υπόθεση.

Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα μάλιστα που το κόμμα τρώει στο κεφάλι 10 μονάδες στις ευρωεκλογές, δεν είχε κανένα διακριτό στίγμα, ούτε κάτι άλλο να προσφέρει, έναντι των υπολοίπων δυνάμεων. Δεν χρειάζονταν απλά στις εκλογές του Δήμου Ιωαννιτών δηλαδή, για να το θέσω διαφορετικά. 

Αυτό φαίνονταν από καιρό πως θα ισχύσει και για το «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, ο οποίος αντίθετα ήλπιζε πως ο κόσμος θα εκτιμήσει τη σταθερή, συνετή και σοβαρή παρουσία της παράταξής του, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αυτά τα πέντε χρόνια. Το αποτέλεσμα προφανώς τον αδικεί αλλά προσωπικά, το είχε προδιαγράψει, γιατί αντιλαμβάνομαι πως μερικές φορές τα δημόσια πράγματα αφορούν μόνο εμάς που ασχολούμαστε μαζί τους και κανέναν άλλον απολύτως, φίλτατε Άρη!!!

 

Πολλά παράδοξα…

Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της θριαμβεύτριας παράταξης των εκλογών στην Ήπειρο μοίραζαν ψηφοδέλτια υποψήφιων Δημάρχων ανεξαρτήτως κομματικών αναφορών – σε καμία περίπτωση δε μιλώ για δυνάμεις όπως το ΚΚΕ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – κι έτσι ο εκλογικός αγώνας πήγαινε χέρι – χέρι.

Στην Ήπειρο, η εξαρτημένη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αναφορά τα κόμματα αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτά που κερδίζουν πάντα τις εκλογές και απορούμε οι υπόλοιποι πως τα καταφέρνουν…

Στην επόμενη φάση, επειδή ας πούμε ο κομματικός μηχανισμός του ΚΙΝΑΛ θα αναδιαταχθεί προκειμένου να κατέλθει στη μάχη των εθνικών εκλογών, δεν αποκλείεται η τοπική οργάνωση να σημάνει πανστρατιά και να καλέσει σε συσκέψεις Δημάρχους που υποτίθεται πως πρόσκεινται στο κόμμα!! Μπορούν να τους ρωτήσουν οι «σύντροφοι» τι έκαναν για το κόμμα αυτοί οι Δήμαρχοι στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές; Θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση…

Το άλλο κορυφαίο δε, ήταν αυτός που προαλείφονταν για υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ και στο τέλος χάρηκε τη νίκη συγγενούς του με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ήπειρο!

 

Εκλογικές προετοιμασίες

Οι εκλογικές προετοιμασίες τώρα, για την εθνική κάλπη έχουν ξεκινήσει, ωστόσο η ουσιώδης εκκρεμότητα της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων, παραπέμπεται για την επόμενη εβδομάδα και βάλε. Εικάζω πως η ΝΔ είναι αρκετά έτοιμη γι’ αυτή τη διαδικασία αλλά αυτό απομένει να φανεί και ως εκ τούτου, είναι δικαιολογημένη η πρεμούρα όλων των υποψήφιων για υποψήφιους να βγουν στα κανάλια αυτές τις ώρες, προκειμένου να τονίσουν την παρουσία τους και τη διαθεσιμότητά τους στο κόμμα, λες και δεν τους ξέρει το κόμμα…

Στη ΝΔ γίνεται ένα «ψιλοτσίρκο» πάντως, με τους εσχάτως εμφανιζόμενους ως… «κλειδωμένους», φαιδρή εικόνα σε ορισμένες περιπτώσεις που θα είχε αποφευχθεί, αν ο Μητσοτάκης ανακοίνωνε όπως σχεδίαζε, πριν από μήνες, έναν κορμό από νέους υποψήφιους, προερχόμενους από το μητρώο στελεχών. 

Στο συγκεκριμένο διαγκωνισμό, θα μετρήσουν όπως πολλοί πιστεύουν και τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών. Στην Περιφέρεια για παράδειγμα, το ρεκόρ του Καραμπίνα από το 2014 δεν καταρρίφθηκε από τον ενδιαφερόμενο για τις εθνικές εκλογές Σιαράβα και ως εκ τούτου, θεωρητικά έχει προβάδισμα ο πρώτος.

Στο δε ΚΙΝΑΛ, είχε συμβολική σημασία η επιλογή του Κώστα Γάτσιου να επισκεφθεί τον Κάρολο Παπούλια προ ημερών και να δημοσιοποιήσει τη συνάντηση ο πρώην Πρύτανης. Παρεμπιπτόντως, διαπίστωσε από κοντά πως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο τα έχει 400… αλλά ενδιαφέρεται εντόνως, για τις πολιτικές εξελίξεις.

 

Οι άχαστοι…

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα παρακολουθήσετε τα τρία όσκαρ που μοιράζονται εξ ίσου, στους τρεις… άχαστους των Ιωαννίνων.

Οι προαναφερθείσες προβλέψεις για τις δημοτικές εκλογές του Θόδωρου Τζαρούχη, και για τις ευρωεκλογές του Χρήστου Μαντά και του Γιάννη Στέφου, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων, προέβλεψαν ο ένας «μάχη στήθος με στήθος» και ο άλλος νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (!) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, είναι οι προβλέψεις αυτών των εκλογών, όπως καταλαβαίνετε…

 

Show Buttons
Hide Buttons