ΔΗΓΜΑΤΑ 15/6/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 15/6/2019

Δε μπορεί ρε «συντρόφια» να είστε τόσο χαμένοι στην κοσμάρα σας… Δε μπορεί να συνεχίζετε να μοιράζετε σανό, θεωρώντας πως όλοι μας κάναμε λοβοτομή και ξεχάσαμε τι έγινε σε αυτή τη χώρα, τα τελευταία 4,5 χρόνια… Προσωπικά, θυμάμαι όλα όσα συνέβησαν εδώ και 40 χρόνια… και δε θεώρησα αθώο του αίματος κανέναν, παρά μόνο ελαχιστότατους… από όσους κυβέρνησαν τούτη την ταλαίπωρη χώρα.

«Τώρα ψηφίζουμε για τη ζωή μας» είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία! Καλύτερα να είχε σύνθημα «μαυρίστε μας!», γιατί αν ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος αναλογιστεί ό,τι τον προτρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από την κάλπη, είναι πιθανό να απαντήσει με τις εξής σκέψεις: «Δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δε θέλω να ζω με επιδόματα αλλά με κανονική δουλειά. Δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θέλω να στέλνω τα παιδιά μου σε ένα δημόσιο σχολείο που ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, την άμιλλα που επιβραβεύει τους αξιότερους που ο μαθητής δεν αφήνει την τσάντα στο σχολείο… ένα σχολείο που υπολειτουργεί, υιοθετώντας λάθος πρότυπα σε ένα εντελώς ασύμβατο περιβάλλον. Δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν πρέπει να δω άλλους γνωστούς ελεύθερους επαγγελματίες να κλείνουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους, αδυνατώντας να επιβιώνουν άλλο, υπερφορολογούμενοι»… Και άλλα πολλά…

(Να υποθέσω πως στο ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών και μετά από συσκέψεις και εργώδεις διαδικασίες των τελευταίων δύο εβδομάδων, κατέληξαν πως έφταιγε το σήμα… γι’ αυτό και έφτιαξαν καινούργιο logo για το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;).

 

Συνθήματα

Πέρα από τη συνθηματάρα για το τι ψηφίζουμε σε αυτές τις εκλογές, ο αγαπημένος «σύντροφος» Κώστας Μπασιούκας, στη συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, έκανε την εξής δήλωση: «Την επομένη των εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε προοδευτική και δημοκρατική Κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία είτε θα έχουμε Κυβέρνηση της ΝΔ και άλλων συνοδοιπόρων της από τη δεξιά και την ακροδεξιά…».

Στο μυαλό των φίλων -Ζαίων ο Καμμένος Πάνος δεν ήταν ποτέ ακραίος Δεξιός αλλά λαϊκός Δεξιός…

Η ΝΔ έχει συγκυβερνήσει στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΛΑΟΣ. Ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη μπήκε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Παπαδήμο, άρα δεν τον επέλεξε ως κυβερνητικό εταίρο ο Σαμαράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, έχει συγκυβερνήσει μόνο με τους ΑΝΕΛ, παρ’ ότι θα μπορούσε να επιλέξει προοδευτικότερο εταίρο, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Άρα ποιος από τους δυο, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει Δεξιούς και ακροδεξιούς «συνοδοιπόρους»;

 

Ακραίοι

«Σύντροφοι», δε ρίχνετε μια ματιά στα ψηφοδέλτια που ανακοίνωσε το κόμμα σας προχθές; Εκεί μέσα θα βρείτε έναν Παπαχριστόπουλο, μια Χρυσοβελώνη – δεν είναι συνωνυμία με τους πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ – ενώ προσφάτως, με την «αριστερή» ψήφο σας στείλατε στην ευρωβουλή την πρώην Νεοδημοκράτισα, πρώην Ανελίτισα Κουντουρά.

Αν ο Κατσίκης ήταν πιο ανεκτικός προς τη ΛΟΑΤ κοινότητα, είμαι βέβαιος πως κι αυτός σήμερα θα… κοσμούσε τα ψηφοδέλτιά σας…

Και ναι, ξέρω… Ο Βορίδης με το τσεκούρι κτλ. κτλ. κτλ.

Από την άλλη, ο Μπαλαούρας που βλέπει το ανθρωπιστικό ιδεώδες στις δολοφονικές ενέργειες της 17ης Νοέμβρη και οι υπόλοιποι ΣΥΡΙΖΑίοι που υπερασπίζονταν στα δικαστήρια τους δολοφόνους – τρομοκράτες, είναι λιγότερο παλαβοί από ότι υπήρξε στα νιάτα του ο Μάκης Βορίδης;

 

Βουλευτής Γιαννίνων;

Με γραπτή δήλωσή του, με λόγο που φαίνεται κάθε φορά ότι υπερβαίνει το γνωστό ξύλινο ύφος των περισσότερων πολιτικών ή επίδοξων πολιτικών, ο Κώστας Γάτσιος, πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα είναι υποψήφιος βουλευτής «Γιαννίνων»…

Το συγκεκριμένο τύπο γενικής πληθυντικού του κύριου ονόματος «Ιωάννινα», χρησιμοποιούν συνήθως οι «σύντροφοι» του ΚΚΕ και μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας στην προαναφερθείσα δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, τη συγκεκριμένη χρήση.

 

Ονόματα στο ΚΚΕ

Και μιας και είπα ΚΚΕ, όταν για τα άλλα κόμματα ασχολούμαστε επί μέρες με το ποιος θα είναι υποψήφιος που, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αυτά είναι λεπτομέρειες. Τα πρόσωπα έπονται του κόμματος…

Και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις ρεπορτάζ με το συγκεκριμένο θέμα στο ΚΚΕ. Να ρωτήσεις στέλεχος του κόμματος ποιους θα κατεβάσει υποψήφιους βουλευτές στα Γιάννενα;;;

Είναι σα να προσβάλλεις τα ιερά και τα όσια της Ορθοδοξίας…

Τα ονόματα ανακοίνωσε χθες, η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του κόμματος και όχι το κόμμα κεντρικά. Άλλωστε την Πέμπτη, έρχεται και ο σύντροφος Κουτσούμπας να μιλήσει στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος.

 

Άλλα παραδείγματα

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, στο ΣΥΡΙΖΑ, με την επιλογή προσώπων.

Όταν ο Μητσοτάκης αναζητά από μια μεγάλη δεξαμενή ενδιαφερόμενων υποψήφιων, να βρει τους δύο τελευταίους καταλληλότερους άνδρες, προκειμένου να του φέρουν ψήφους που δε μπορεί να κερδίσει ένα στέλεχος του κόμματος ταγμένο στο λόγο και στη στρατηγική της ΝΔ, είναι σαφές πως οι προσωπικές φιλοδοξίες καθυποτάσσονται στο συλλογικό – κομματικό στόχο.

Όταν ο Λάνταβος στο ΚΙΝΑΛ διεκδικεί και καταφέρνει να φέρει τη Βάνα Μπάρμπα στα Γιάννενα ως υποψήφια βουλευτή, λόγω και της δεδομένης δυστοκίας ανεύρεσης γυναικών υποψηφίων, αυτό σημαίνει – ανεξάρτητα του ποια είναι η Μπάρμπα και τι μέγεθος… πολιτικό φέρνει πάνω της κτλ. – ότι δε στήνεται το ψηφοδέλτιο του κόμματος με βάση τις προσωπικές συμμαχίες και το τι συμφέρει τον τάδε πολιτευτή ή τον δείνα άντρα υποψήφιο αλλά αντίθετα, μοναδικός γνώμονας είναι η καλύτερη δυνατή εκλογική επίδοση για το κόμμα στο Νομό μας…

 

…και ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα στο ΣΥΡΙΖΑ, οι τέσσερις νυν βουλευτές ή έστω οι τρεις… κόβουν και ράβουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Γιάννενα, υπολογίζοντας τις συμμαχίες, τις πιθανές δισταυρίες, με δυο λόγια το πώς θα επανεκλεγεί τουλάχιστον ένας ή και δύο αν είναι δυνατόν, εκ των εν ενεργεία βουλευτών.

Το ίδιο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, το 2015, και στην υπόλοιπη Ήπειρο, εξ όσων θυμάμαι. Εν ενεργεία βουλευτές «σκανάριζαν» υποψήφιους και όσους είχαν του χεριού τους, τους έκαναν υποψήφιους.

Προφανώς και δεν είναι αυτός τρόπος λειτουργίας ενός δημοκρατικού κόμματος, πολύ δε περισσότερο, ενός κόμματος που θέλει να λέγεται και αριστερό.

Είναι όπως οι διάφορες ψηφοφορίες, για αντιπροσώπους συνεδρίων για παράδειγμα, που κάνει κατά καιρούς το κόμμα και ποτέ δε μαθαίνουμε την ημερομηνία της ψηφοφορίας, ποτέ δε γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό, τα ονόματα των υποψηφίων αλλά μαθαίνουμε πάντα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα ονόματα όσων «εκλέγονται», χωρίς ποτέ να δίνονται αριθμοί ψήφων και σταυρών. Στα άλλα κόμματα, ανακοινώνονται ημερομηνίες, υποψήφιοι και μετά τις εκλογές, ονόματα εκλεγόμενων με σταυρούς.

Δε λέω άλλα. Κρίνετε μόνοι σας ποιος από όλους τα κάνει σωστά…

 

Έρχονται αλλαγές

Το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να επιθυμεί για την παράταξή του στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ο απερχόμενος Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

Αυτό τουλάχιστον διεμήνυσε προς τη δημοτική του ομάδα που συνεδρίασε στα μέσα της εβδομάδας για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό είναι μια ειλημμένη απόφαση από το Δήμαρχο και ένα στενό κύκλο άμεσων συνεργατών του ή ακόμα και εμπίστων, εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, εναπόκειται λογικά, στην πλειοψηφία της δημοτικής ομάδας της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» ή ακόμα και στην ολομέλεια των μελών της παράταξης, αν θέλει να εξαντλήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες ο επικεφαλής της, να αποφασίσουν για το ρόλο τους κατά την επόμενη τετραετία.

Αυτό που είναι σαφές πλέον, από τις πρώτες συζητήσεις στη Κεντρική Ένωση Δήμων, είναι πως ο Μητσοτάκης από το καλοκαίρι κιόλας, μπορεί να δρομολογήσει τις νομοθετικές εκείνες κινήσεις που θα διασφαλίσουν τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα των Δήμων, ενδεχομένως να αλλάξει καταλυτικά το πνεύμα του «Κλεισθένη», προκειμένου να λειτουργήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στους οποίους έχουν εκλεγεί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες μειοψηφίας, μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά τους συμβούλια.

Άρα αν, αν λέω, αν… κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν εμπόδια στις εκλεγμένες ηγεσίες των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

 

Μπορεί και δε μπορεί

Και δεν το λέω αυτό για την παράταξη της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών…

Η οποία έχει κάποιους ουσιαστικούς λόγους να στέκεται κριτικά απέναντι στην πρόταση συνεργασίας του Μ. Ελισάφ, όσον αφορά διακηρυγμένες προεκλογικές θέσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», όπως για παράδειγμα την αναθεώρηση του έργου ανακατασκευής της πλατείας Πύρρου. Με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, τα όποια εμπόδια θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.

Αυτό που δε μπορεί να ξεπεραστεί, είναι το βέτο της παράταξης του Μ. Ελισάφ απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα της νυν δημοτικής αρχής ή σε νεοεκλεγμένα στελέχη. Άνετα ωστόσο, μπορεί να συνεργαστεί ο νέος Δήμαρχος με τον Γιωτίτσα, το Λιόντο, την Τσίλη, το Σίντο και τη Μαρκούλα (κάτι λιγότερο από τη μισή δημοτική ομάδα της «Ενότητας Πολιτών» μας κάνει αυτό…).

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 15/6/2019)

Show Buttons
Hide Buttons