Ικανοποίηση της Περιφερειακής Αρχής για την πορεία του ΕΣΠΑ

Ικανοποίηση της Περιφερειακής Αρχής για την πορεία του ΕΣΠΑ

Η καλή πορεία της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή 5η Επιτροπή Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων, εκτιμήθηκε πως στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η συμβασιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων έργων, προκειμένου να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό το κλείσιμο του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος και για να υπάρχουν έργα – «γέφυρα» για το νέο 2023-2027.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάστηκε στον Άξονα της Επιχειρηματικότητας (Ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της καινοτομίας και των ΤΠΕ) με την Περιφέρεια Ηπείρου να παίρνει τα εύσημα για τον βαθμό υλοποίησής του, καθώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα που τον έχει ενεργοποιήσει σε τέτοιο βαθμό (97%) και αυτό μόνο με τις δικές της Υπηρεσίες. Έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 11 προσκλήσεις, έχοντας εντάξει έως τώρα 173 πράξεις. Από  όλα τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης (εκπροσώπους Υπουργείων και Ε.Ε.), εκφράστηκε η απόλυτη ικανοποίηση για τη συνεργασία που υπάρχει με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας και για τον σχεδιασμό που έχει γίνει.

Στην εισήγησή του, αλλά και στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, εξαίροντας τη συνεργασία που υπάρχει με τους άλλους φορείς της Ηπείρου, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η Περιφέρεια, στην καινοτομία, στην έρευνα στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα κ.α. με κεντρική κατεύθυνση την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ηπείρου, προτάσσοντας την ποιότητα και όχι την ποσότητα.

Από στελέχη Υπουργείων, έγινε γενική αναφορά και στον επικείμενο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2023-2027, στο οποίο θα δοθεί επιπλέον βαρύτητα σε δράσεις καινοτομίας. Ο Περιφερειάρχης, από την πλευρά του υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για τα έργα υποδομών που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το νέο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Καχριμάνης, μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 87,6% του προγράμματος και οι αποφάσεις ένταξης ανέρχονται στο 75,4%.  «Είμαστε απόλυτα εντός των στόχων» σημείωσε.

Ειδικότερα:

  • Βρίσκονται στο τελικό στάδιο τα δίκτυα αποχέτευσης και οι Βιολογικοί Καθαρισμοί στα παράλια της Ηπείρου. Παράλληλα εντάχθηκαν προς κατασκευή έργα σε οικισμούς της κατηγορίας Γ΄ (Με εξαίρεση το Καναλλάκι που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΕΡΡΑ). Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσει η Περιφέρεια στους οικισμούς της κατηγορίας Δ΄, με τελικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από τη διαχείριση των αστικών λυμάτων.
  • Έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αναστηλώσεων στα Αρχαία Θέατρα και γενικά το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών. Υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης, που οφείλεται κυρίως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες στο στάδιο των απαλλοτριώσεων και σε ζητήματα που αφορούν άλλα υποέργα, στα οποία εμπλέκονται άλλες υπηρεσίες.
  • Στον τομέα των Υποδομών- Μεταφορών τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση για τον οδό Νιάρχου, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα εκχωρήθηκε (αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη η προγραμματική σύμβαση) από το Υπ. Υποδομών η αρμοδιότητα για την κατασκευή του έργου σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τη Γέφυρα Καλογήρου.
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει ενεργά στη β΄ φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», διαθέτοντας από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα 10 εκ. ευρώ.
  • Επίσης για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις τέσσερις αστικές πόλεις της Ηπείρου, διαθέτει 5 εκ. ευρώ.

Ακολουθεί εδώ η εισήγηση της Εύης Παπανικολάου, προϊσταμένης της ΕΥΔ Περιφέρειας Ηπείρου.

 

Show Buttons
Hide Buttons