Τα likes της πολιτικής μουρμούρας του πρώην Δημάρχου

Τα likes της πολιτικής μουρμούρας του πρώην Δημάρχου

Στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο Θωμάς Μπέγκας λογικά θα έχει το χρόνο και την ηρεμία, για να αποτιμήσει διαφορετικά το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την αξία της κριτικής των ΜΜΕ απέναντι στην δική του και απέναντι στην εκάστοτε διοίκηση, κριτική που είναι χρήσιμη, όσο σκληρή και αν είναι. Την κριτική, μαλακή, σκληρή, υπερβολική ή και αθέμιτη, δεν… αγάπησε κανείς άρχων, ούτε αριστερός ούτε δεξιός. Η αποδοχή του ρόλου των ΜΜΕ είναι ενδεικτική της ποιότητας του πολιτικού και του «μετάλλου» του. 

Μιλώντας για το Δήμο Ιωαννιτών μόνο, ούτε ο Θωμάς Μπέγκας αλλά ούτε και ο προκάτοχός, δε μπορούν να παραπονούνται για εχθρικό απέναντί τους, τοπικό μιντιακό σύστημα. Με αυτό το σύστημα όμως, τα βάζει σήμερα, ο πρώην Δήμαρχος, γιατί δεν αναγνώρισε το ρόλο της υπ’ αυτόν διοίκησης, στη δρομολόγηση του έργου του μεγάλου δακτυλίου της πόλης που την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Κι ενώ στην προκειμένη περίπτωση, ο πρώην Δήμαρχος έχει δίκιο για το λόγο ότι ίσως αδικείται η δική του συνεισφορά στην δρομολόγηση του δρόμου Βογιάνου – Πανηπειρωτικό και αντίθετα υπερπροβάλλεται ο ρόλος του Περιφερειάρχη – που παρεμπιπτόντως τιμά την υπόσχεση που είχε δώσει στο παρελθόν, ότι θα έβρισκε τα χρήματα για το δρόμο αυτόν – ο Θ. Μπέγκας δεν έχει το δικαίωμα να παραπονιέται για τη στάση των ΜΜΕ απέναντί του σε ένα μεμονωμένο θέμα, δεδομένου ότι έτυχε ευμενούς αντιμετώπισης γενικά, από τον τοπικό παραδοσιακό τύπο, κατά τα 5 χρόνια που ήταν Δήμαρχος και δεδομένου επίσης, πως δεν απέφυγε τον πειρασμό το αντίστοιχο διάστημα, να ευνοήσει συγκεκριμένα ΜΜΕ (εκδοχή μιας light διαπλοκής), με απευθείας αναθέσεις και «δωράκια» (εδώ ένα παράδειγμα) ή με τις πληρωμένες καταχωρήσεις του Δήμου, των επιχειρήσεων και των Νομικών του Προσώπων, που στην πλειοψηφία τους, κατευθύνονταν στοχευμένα αυτά τα χρόνια, σε μια ιδιοκτησία.

Το θέμα του παρόντος σημειώματος ωστόσο, δεν είναι αυτό αλλά είναι η αφορμή η τελευταία ανάρτηση του Δημάρχου… 

 

Τα συγκεκριμένα ΜΜΕ

Ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στη διάρκεια της θητείας του, είχε βασικά, δύο «εχθρούς»: συγκεκριμένους δημοσιογράφους που του άσκησαν κριτική και τους ανεγκέφαλους που γράφουν συνθήματα στους τοίχους (ως προς τους δεύτερους, είμαι μαζί του…).

Ειδικά τον τελευταίο προεκλογικό χρόνο, ο πρώην Δήμαρχος εκδήλωνε την πίεση που ενδεχομένως αισθάνονταν, στο αγαπημένο του facebook. Ο πρώην Δήμαρχος διόρθωνε δημοσιεύματα, διαφωνούσε με τη θεματολογία που επέλεγαν ορισμένα ΜΜΕ, ειρωνεύονταν δημοσιογράφους… Κάποιες στιγμές ξέφυγε και μίλησε για δημοσιεύματα στα «όρια του πληρωμένου». Σπάνια, ανέφερε ονομαστικά τα ΜΜΕ που τον ενοχλούσαν, για να μην τα διαφημίσει προφανώς, στους 5.000 διαδικτυακούς του «φίλους»… Τον ικανοποιούσαν λογικά, τα likes που έπαιρνε κάθε φορά και τα λιγοστά σχόλια, φανατικών οπαδών του…

Το facebook ήταν τα τελευταία χρόνια, ένας τόπος εκτόνωσης του Δημάρχου για τα νεύρα που συχνά του προκαλούσαν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και οι πολίτες που έκαναν κριτική, δίκαια ή άδικα και με τους οποίους δεν είχε πρόβλημα ο κ. Μπέγκας να ξεκατινιαστεί, ουκ ολίγες φορές, με επώνυμους – εννοώ με ονοματεπώνυμο – πολίτες, κοινή θέα. Αλλά ούτε με επώνυμους – με την έννοια της δημοσιότητας και του αναγνωρίσιμου της προσωπικότητάς τους – συμπολίτες μας, είχε πρόβλημα να διαπληκτιστεί κοινή θέα, ο πρώην Δήμαρχος, με κορυφαία στιγμή του, την αντιπαράθεση με τον γλύπτη, πρώην καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Θεόδωρο Παπαγιάννη. Θα έσωζε την παρτίδα με μια απλή συγγνώμη για την ολιγωρία του Δήμου να πληρώσει το χυτήριο, από το οποίο αγοράστηκε το υλικό για την προτομή του Γ. Μυλωνά που φιλοτέχνησε ο Θ. Παπαγιάννης. Ο πρώην Δήμαρχος όμως, τα έκανε μούσκεμα… – διαβάστε εδώ κάτι σχετικό.

 

Ένας άλλος Μπέγκας

Κάνοντας μια πρόχειρη αναζήτηση στο προφίλ του πρώην Δημάρχου, θα γνωρίσει κανείς την άλλη πλευρά του. Όχι του «άρχοντα» με ανωτερότητα αλλά του πολιτικού που θυμίζει με τη γκρίνια του τη μουρμούρα της ζηλιάρας συζύγου ή του μικρού, κακομαθημένου παιδιού που όλα του φταίνε…

Αναρτήσεις στο facebook, με τις οποίες ο πρώην Δήμαρχος ανοίγει έναν φανταστικό διάλογο με αρνητικά για τη δημοτική αρχή δημοσιεύματα. Στην κατηγορία των «απέναντι» το pbnews.gr είχε τη δική του θέση, μαζί με ένα ακόμα site και μια τοπική εφημερίδα. 

Μετά τις εκλογές και την ήττα του, θεώρησα πως ο Θ. Μπέγκας θα ηρεμήσει αλλά βάλθηκε να με διαψεύσει, την περασμένη εβδομάδα. Στη δημοσίευση της ανακοίνωσης της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα»  για το σχολιασμό του σχήματος της νέας δημοτικής αρχής, λέω ότι – διαβάστε εδώ – «Για τον εαυτό της, η παράταξη του πρώην Δημάρχου υποστηρίζει πως εκπροσωπεί το πιο προοδευτικό τμήμα των πολιτών των Ιωαννίνων». Ο Δήμαρχος με διορθώνει και με ανάρτησή του στο facebook εξηγεί (σε μένα εικάζω), πως παρά την προσπάθειά μου, τη δική μου, του site pbnews.gr, να «παρεξηγήσω» και να «παρερμηνεύσω» την ανακοίνωση της παράταξής του, «Η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ποτέ δεν διεκδίκησε το μονοπωλειο (sic) της προοδευτικότητας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών«.

Με το ίδιο περίπου θέμα, σε ένα άρθρο μου που μιλούσα για πιθανή συνεργασία μεταξύ των δύο παρατάξεων της Κεντροαριστεράς στο Δήμο Ιωαννιτών, στις 20 Ιουλίου – εδώ – και στο οποίο με πολύ μεγάλο βαθμό υπόθεσης, περιέγραφα πως ίσως ήταν προς το συμφέρον του Θ. Μπέγκα να συνεργαστεί με το Μ. Ελισάφ, ήλθε εντός δύο ωρών από την ανάρτηση του άρθρου, ο πρώην Δήμαρχος να με ειρωνευτεί, σχετικά ανορθόγραφα… αφήνοντας αιχμές πως παίζω το ρόλο του «λαγού» για λογαριασμό του Μ. Ελισάφ, ώστε να δελεάσω τον πρώην Δήμαρχο σε συνεργασία με το νέο. Στο ίδιο post, διορθώνει και την… «αγαπημένη» του εφημερίδα.

«Μίζεροι», «τοξικοί» δημοσιογράφοι είναι χαρακτηρισμοί του πρώην Δημάρχου, σε σχολιασμούς του δημοσιευμάτων των «αγαπημένων» του ΜΜΕ, όπου είτε δε συμφωνεί με τη θεματολογία που επιλέγουν, είτε διαφωνεί με την άποψη που εκφράζουν, είτε εξαγριώνεται επειδή δεν προβάλλουν τα θέματα που ο ίδιος κρίνει ως σπουδαία… 

Λίγο παλιότερα, απαντά σε δημοσιεύματα «εμμονικών» δημοσιογράφων ενώ περί τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο πρώην Δήμαρχος πραγματικά εξαγριώνεται, όταν έχει ανάψει η συζήτηση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, και ο πρώην Δήμαρχος ενοχλείται από συγκεκριμένες κριτικές και από την αντίδραση στην πεζοδρόμηση της Αβέρωφ. Διεκδικεί με ανάρτησή του ως άνθρωπος να θυμώνει και να μαλώνει ή να διαπληκτίζεται δημόσια με πολίτες, στον «τοίχο» του στο facebook, γιατί όπως λέει είναι αυτός που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Στις 5 Ιουλίου 2019, ο πρώην Δήμαρχος συνδιαλέγεται μέσω του facebook πάντα, με συνάδελφο τοπικής εφημερίδας, επειδή ο τελευταίος είδε «άδειασμα» του Δήμου στην υπόθεση του τελευταίου σχεδίου ΠΔ για τη Λίμνη Παμβώτιδα. Εδώ είναι απολαυστικός ο Θ. Μπέγκας…

Διαψεύσεις κι άλλες, και αναφορές στον «κίτρινο τύπο». Ρητορικά ερωτήματα του πρώην Δημάρχου, τα οποία αμφιβάλλω αν απασχολούν εξίσου σοβαρά τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά εμάς, χαιρόμαστε που ο πρώην Δήμαρχος είναι τακτικός αναγνώστης μας. Μας απαγόρευσε να τον προσφωνούμε στα δημοσιεύματά μας, με το μικρό του όνομα, και όταν η κριτική μας για τη στάση του, στην κόντρα με το Θόδωρο Παπαγιάννη, πήρε μεγάλες διαστάσεις, λόγω των ανακοινώσεων και δημοτικών παρατάξεων, ο πρώην Δήμαρχος υπερέβη τα εσκαμμένα. Μεσολάβησε δημοσίευμα του pbnews.gr για τις αντιμισθίες των αιρετών της δημοτικής αρχής και αυτό πιθανά, ήταν που εκνεύρισε την τότε πλειοψηφία και τον επικεφαλής της. Όταν μας πρόσβαλε, μιλώντας για «στα όρια του πληρωμένου» δημοσιεύματα, του απαντήσαμε με πολύ σκληρή γλώσσα – εδώ – και αν χρειαζόταν, θα λύναμε τις διαφορές μας αλλού. Οι αναρτήσεις του εκείνο το Φλεβάρη είχαν την παρακάτω διακύμανση:

 

Ελπίζω και εύχομαι να είναι το τελευταίο παραπολιτικό μου κείμενο για τον πρώην Δήμαρχο.

Ελπίζω και εύχομαι να γίνει θεσμικός στα αντιπολιτευτικά καθήκοντά του, να ξεσπά λιγότερο στο facebook αλλά αν θέλει, να συνεχίσει να το συμβουλεύεται και να αφουγκράζεται την άποψη της κοινωνίας για τον ίδιο και τους άλλους. Ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος λέει συχνά πως δεν τον ενδιαφέρει η παραπολιτική αλλά η πολιτική. Καιρός είναι να αρχίσει να το δείχνει με τη στάση του, από δω και πέρα και να αφήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να κάνουν τη δουλειά τους. Κρίνονται κι αυτά, όπως κι ο ίδιος, από τον κόσμο.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons