Δημοτικό Συμβούλιο: Για «ΦιλόΔημο», κεντρική πλατεία και άλλα – Το προσφυγικό στους Δήμους προσεχώς!

Δημοτικό Συμβούλιο: Για «ΦιλόΔημο», κεντρική πλατεία και άλλα – Το προσφυγικό στους Δήμους προσεχώς!

Την απόφαση να προχωρήσει επιδιώκοντας χρηματοδότηση όλα τα έργα που είχαν προετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦιλοΔημος», τόνισε μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών να διακόψει το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την υλοποίηση έργων Δήμων με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, πριν από μία εβδομάδα. Για το θέμα ρώτησαν το Δήμαρχο οι Θωμάς Μπέγκας, Τατιάνα Καλογιάννη και Λάζαρος Νάτσης.

Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στην πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης, τόνισε πως δεν τον ενδιαφέρει αν αλλάξει όνομα και ο «ΦιλοΔημος» ονομαστεί «Νικόδημος»… «Εμάς μας ενδιαφέρει ότι πρέπει να προχωρήσουμε τα έργα που υπάρχουν… Άμεσα θα προχωρήσουμε στην κατάθεση προτάσεων για τα σχολεία ή για την επέκταση του κυνοκομείου και θα διεκδικήσουμε να ενταχθούν αλλού»… είπε ο Δήμαρχος.

 

Κεντρική πλατεία

Για την κεντρική πλατεία και τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, μετά τις αλλαγές πλακακιών τις τελευταίες μέρες, ρωτήθηκε ο Δήμαρχος από τον Θωμά Μπέγκα. Ο κ. Ελισάφ δήλωσε πως αυτό το μεταβατικό διάστημα γίνονται μικροπαρεμβάσεις. «Είναι άμεσο αυτό που επιχειρήσαμε, είναι αυτονόητο χωρίς καμία διάθεση θριαμβολογίας…» είπε για τα πλακάκια. Αυτό που προκύπτει πάντως από τις απαντήσεις του είναι πως δεν έχει καταλήξει ακόμα η δημοτική αρχή στα έργα που θα προχωρήσει στην κεντρική πλατεία, αντί της μελέτης ανάπλασης που είχε αποφασίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή με το διεθνή διαγωνισμό. «Η αισθητική που βγάζει η πλατεία δεν ανταποκρίνεται στην άποψη που πολλοί έχουν για την πλατεία της πόλης και μέχρι την οριστική διαχείριση προσπαθούμε να αναμορφώσουμε με μικρό κόστος. Αυτό πρέπει να πράξουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» σημείωσε.

Ορμώμενος πιθανά από τα χθεσινά «Δήγματα», ο Θωμάς Μπέγκας ρώτησε τη δημοτική αρχή για την καθυστέρηση στις επιχορηγήσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης που είχε αποφασίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και οι οποίες δεν δόθηκαν τελικώς επί ημερών του, με την εξαίρεση κάποιων ελάχιστον συλλόγων… Χωρίς να αναγνωρίσει τις δικές του ευθύνες, ο κ. Μπέγκας ρώτησε…

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν πως όλοι όσοι δικαιούνται, θα πληρωθούν είτε μέχρι το τέλος του έτους είτε στην αρχή της άλλης χρονιάς. «Το από δω και πέρα θα είναι μια πολύ διαφορετική διαδικασία. Κάθε δέσμευση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα» διαβεβαίωσε.

 

Για το προσφυγικό

Τη βόμβα ότι τη διαχείριση του προσφυγικού θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα οι Δήμοι, έριξε στο δημοτικό συμβούλιο, αποκαλύπτοντας προθέσεις της κυβέρνησης βάσει του πρόσφατα ψηφισθέντος νομικού πλαισίου, ο Δήμαρχος της πόλης. «Τα λεφτά θα έρχονται σε αναπτυξιακές εταιρείες του Δήμου και αν οι ΜΚΟ που διαχειρίζεται για παράδειγμα τα διαμερίσματα, ο εργοδότης της πρέπει να είναι ο Δήμος. Εάν δεν το δεχτεί η ΜΚΟ, πρέπει να διαχειριστούμε εμείς το πρόβλημα»… σημείωσε καλώντας το δημοτικό συμβούλιο να κάνει υπομονή για να οριστικοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις και να γίνει τότε μια αναλυτική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Για τον ΟΚΠΑΠΑ

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα του Χρήστου Πατσούρα, ο Δήμαρχος έδειξε να υπερασπίζεται απόλυτα την απόφαση να απολυθούν δύο εργαζόμενες παιδικών σταθμών του ΟΚΠΑΠΑ για το γνωστό βίντεο με νήπιο που πρωταγωνιστούσε. Ο Δήμαρχος μίλησε για «παραβατική συμπεριφορά σε παιδικό σταθμό» που πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του ΟΚΠΑΠΑ και του Δήμου.

Show Buttons
Hide Buttons