«Παραφωνίες» για το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων: Κόντρα Δήμου, διεύθυνσης σχολείου και μαθητών

«Παραφωνίες» για το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων: Κόντρα Δήμου, διεύθυνσης σχολείου και μαθητών

Μια αντιπαράθεση ανάμεσα στη Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και τη δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών ξέσπασε τις τελευταίες με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη υποδομή και τις σκέψεις της δημοτικής αρχής για τη μετεγκατάσταση του σχολείου που ωστόσο, δεν πρόκειται να γίνει μέσα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Νωρίς το πρωί κοινοποίησαν διαμαρτυρία τους οι μαθητές του σχολείου με απόφαση του 15μελούς στηριζόμενοι σε ενημέρωσή τους από τη Διεύθυνση του σχολείου η οποία ωστόσο, είχε προηγηθεί με γραπτή διαμαρτυρία της προς τη δημοτική αρχή από την περασμένη Παρασκευή. Φαίνεται ως εκ τούτου σα να βάζει μπροστά στο πρόβλημα τους μαθητές, η διεύθυνση του σχολείου, γεγονός που δεν αφήνει ασχολίαστο στην απάντησή της η δημοτική αρχή. Μετά την απάντηση του Δήμου, η διεύθυνση του σχολείου κοινοποίησε την επιστολή της προς τη δημοτική αρχή. 

Οι μαθητές την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10:00 π.μ. θα πραγματοποιήσουν μουσική πορεία στο κέντρο της πόλης (Δημαρχείο, Μητρόπολη, γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

 

Οι ανακοινώσεις

Οι μαθητές στην ανακοίνωσή τους τονίζουν πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Διευθυντής του σχολείου τους ενημέρωσε πως «ο Δήμαρχος του ζήτησε τη μεταστέγαση του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου, από το κτήριο που στεγάζεται σήμερα (στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων) στο κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου Περιβλέπτου». Ο λόγος που φέρεται να επικαλείται ο Δήμαρχος για αυτή την μετακίνηση είναι η «ακαταλληλότητα» του κτιρίου, παρότι όπως λένε οι μαθητές, αυτό έχει συντηρηθεί, ανακαινιστεί και αναδιαμορφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

«Φυσικά και θορυβηθήκαμε από την πρόθεση του δημάρχου να μετακινήσει το σχολείο μας σε κτήριο εκτός της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά περισσότερο μας ανησύχησε και μας προβλημάτισε ο χαρακτηρισμός «ακατάλληλο» (ή μήπως επικίνδυνο) για το κτήριο στο οποίο στεγαζόμαστε σήμερα» σημειώνουν και στην ανακοίνωσή τους θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

 • Τι σημαίνει ότι το κτήριο είναι «ακατάλληλο»; Ποιος το έχει χαρακτηρίσει ως τέτοιο; Υπάρχει έγγραφη πραγματογνωμοσύνη από αρμόδια υπηρεσία γι’ αυτό τον χαρακτηρισμό; Πότε προέκυψε η «ακαταλληλότητά» του;
 • Αν είναι ακατάλληλο, τότε γιατί τα τελευταία τρία χρόνια ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα για να ανακαινισθεί (παράθυρα αλουμινίου, δημιουργία νέων αιθουσών, ηχομόνωση αιθουσών μουσικών μαθημάτων, ανακαίνιση γυμναστηρίου, καθαρισμός αποθηκών και προαυλίου, κ.α.);
 • Είναι τα μέσα της σχολικής χρονιάς ο καταλληλότερος χρόνος για να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, τη στιγμή που κάποιοι συμμαθητές μας προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις;
 • Το προτεινόμενο για τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου κτήριο πληροί τις προϋποθέσεις και έχει εκείνες τις υποδομές για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ειδικών μουσικών μαθημάτων (ατομικά μαθήματα μουσικών οργάνων, μαθήματα μουσικών συνόλων, μαθήματα αρμονίας και ακουστικής, κλπ);
 • Θα υπάρξουν άραγε αρνητικές επιπτώσεις (μαθητική διαρροή) αν το σχολείο μετακινηθεί εκτός πόλεως, αφού σε αυτό φοιτούν μαθητές όχι μόνο από όλες τις συνοικίες των Ιωαννίνων αλλά και από τη Μπάφρα, τη Νεοκαισάρεια, το Νεοχωρόπουλο, το Κουτσελιό, την Ανατολή, την Κατσικά, το Σταυράκι, την Πεδινή, τα Καρδαμίτσια, κλπ);
 • Αληθεύουν άραγε οι φήμες ότι ο ιδιοκτήτης του «ακατάλληλου» κτηρίου (Μητρόπολη Ιωαννίνων) σκοπεύει να μεταφέρει σε αυτό το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, και αν ναι, τότε πώς θα αντιμετωπιστεί η «ακαταλληλότητά» του;

Για «απόφαση – τελεσίγραφο» για την μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων στην Περίβλεπτο, κάνει λόγο στην επιστολή της προς το Δήμαρχο με ημερομηνία 6/12, η διεύθυνση του σχολείου, υπό τον εκπαιδευτικό Θανάση Τσάνη, υπογράφοντας εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων. Θεωρώντας ως τετελεσμένο γεγονός της απόφασης μεταστέγασης του σχολείου, ο κ. Τσάνης αναφέρει πως ήδη άρχισαν να φεύγουν μαθητές από το σχολείο με δήλωση των γονιών τους, για την επόμενη σχολική χρονιά!

Οι διδάσκοντες ερμηνεύουν τις κινήσεις της δημοτικής αρχής ως προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων, λόγω της μη καταβολής μισθώματος στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη. «…Είναι αδιανόητο όταν συμβαίνει αυτό εις βάρος των μαθητών και του δικαιώματός τους για δωρεάν μουσική παιδεία. Και το δικαίωμα αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, τους το στερείτε με την απομάκρυνση του σχολείου από την πόλη» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Οι διδάσκοντες επικαλούνται τα παρακάτω απευθυνόμενοι στο Δήμαρχο:

 1. Η μοναδικότητα του σχολείου μας απαιτεί τη λειτουργία του, εντός του αστικού ιστού της πόλης, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους και ιδίως στους μαθητές της πόλης, που αποτελούν και τον κύριο όγκο. 
 2. Ως λόγο της επείγουσας απόφασής σας, προβάλλετε την έλλειψη στατικής επάρκειας του κτηρίου και τους φόβους σας για πιθανή κατάρρευσή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές, σε περίπτωση ενδεχόμενου σεισμού. Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, πώς μπορούμε να πείσουμε εμείς τους μαθητές μας να μπαίνουν στο σχολείο μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν εσείς σκοπεύετε να κάνετε την μετεγκατάσταση; Ήδη η αγωνία είναι εμφανής σε μαθητές, γονείς και σε όλους εμάς.
 3. Σε ό,τι αφορά τα τμήματα Ένταξης που λειτουργούν στο σχολείο μας, λυπηθήκαμε αφάνταστα όταν από συνεργάτη σας εκφράστηκαν προθέσεις να καταργηθούν, προκειμένου οι αίθουσες των κτηρίων στην Περίβλεπτο να καταστούν επαρκείς για τους υπόλοιπους μαθητές. 
 4. Ασφαλώς δεν θα γνωρίζετε, κ. Δήμαρχε, ότι από την τρέχουσα σχολική χρονιά, το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων έχει οριστεί να λειτουργεί στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και ως εξεταστικό κέντρο των μαθητών από όλη την Ήπειρο για την εισαγωγή στις σχολές Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα), Κέρκυρας και ΠΑ.ΜΑΚ. Όπως εύκολα είναι αντιληπτό, η ενδεχόμενη μετεγκατάσταση του σχολείου μας στην Περίβλεπτο θα γίνει αφορμή να μεταφερθεί το εξεταστικό κέντρο σε άλλη πόλη (πιθανότατα στην Άρτα), γεγονός που θα σημάνει αυτόματα υποβάθμιση του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και της πόλης μας.
 5. Τα δύο κτήρια της Περιβλέπτου, στα οποία σκοπεύετε να μετεγκαταστήσετε το σχολείο μας, βρίσκονται όπως είδατε, σε απόσταση εξήντα-εβδομήντα μέτρα το ένα από το άλλο. Την απόσταση αυτή, θα πρέπει οι μαθητές μας να τη διανύουν, μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, δύο και τρεις φορές ημερησίως, προκειμένου να μεταβαίνουν από το ένα κτήριο στο άλλο και να διδάσκονται σύμφωνα με το πρόγραμμα τα γενικά μαθήματα και μουσικά μαθήματα και αντιστρόφως.

Οι διδάσκοντες ζητούν να βρεθεί κτίριο εντός της πόλης, που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να μπορεί να λειτουργήσει ως Μουσικό Σχολείο σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και εξεύρεση οικοπέδου εντός των ορίων της πόλης όπου να ανεγερθεί κατάλληλο κτήριο για τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου.

 

Η απάντηση του Δήμου

Η Δημοτική Αρχή ξεκαθαρίζει πως ερχόμενη από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου αντιμέτωπη με τα προβλήματα στέγασης του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, είναι αναγκασμένη να κάνει παρεμβάσεις στο σχολείο που ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου (η Μητρόπολη) δε συμφωνεί. 

Τονίζει στην απάντησή της πως πρόκειται για ένα σχολείο αυξημένων απαιτήσεων, γι’ αυτό και με διάλογο ξεκίνησε τη διαδικασία διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων για την στέγασή του.

Αφορμή για την διαδικασία αυτή είναι το πόρισμα της Επιτροπής Καταλληλότητας η οποία διαπιστώνει «αδυναμία άδειας καταλληλότητας αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες». Αυτό δεν σημαίνει ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο ή επικίνδυνο. Η έκδοση ωστόσο της άδειας είναι απαραίτητη και προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία, όπως τονίζει η δημοτική αρχή. Ο Δήμος επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και έλαβε την απάντηση ότι αδυνατεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Έτσι ξεκίνησε την διαδικασία ανεύρεσης λύσης με προοπτική αυτή να συμφωνηθεί και να μπει σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος 2020). «Ουδέποτε τέθηκε θέμα αλλαγής στέγης εν μέσω της τρέχουσας σχολικής χρονιάς» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό και με ενημέρωση της Διεύθυνσης του σχολείου για όλες τις ενέργειες του Δήμου έγινε αυτοψία στις εγκαταστάσεις της Περιβλέπτου. Ενώ λοιπόν η διαδικασία αυτή ήταν σε εξέλιξη, η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου απέστειλε επιστολή στο Δήμαρχο με την οποία του καταλογίζει αβάσιμα όπως τονίζει η δημοτική αρχή, «προθέσεις και σκοπιμότητες αποκρύπτοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον για λύση όπως αποτυπώθηκε μέχρι σήμερα».

Η δημοτική αρχή καταφέρεται και κατά των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου, επειδή όπως λέει, υποκινούν τους μαθητές αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα ή παραποιώντας μέρος αυτών. Αποδίδει παράλληλα τα επιχειρήματα των μαθητών στους καθηγητές τους, όπως την εκτίμηση ότι η Περίβλεπτος είναι πολύ μακριά από την πόλη.

Σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα οι καθηγητές ζητούν την ανεύρεση κτιρίου εντός της πόλης, κάτι που δεν είναι εφικτό, όπως λέει η δημοτική αρχή. Ζητούν επίσης την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, διαδικασία που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα όταν η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να είναι άμεση.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν έχει εκδηλώσει καμία πρόθεση μεταφοράς άλλης σχολικής δομής στο συγκεκριμένο συγκρότημα, όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές.

«Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων δείχνοντας έμπρακτα ότι το μόνο που επιθυμεί είναι η λύση των προβλημάτων του Μουσικού, τα οποία έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια οι καθηγητές του και οι μαθητές, θα περιμένει την πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση από τους ίδιους ενώ παράλληλα απευθύνεται στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζητώντας την δική της πρόταση τόσο για την μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου όσο και την αξιοποίηση σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και παραμένουν κλειστά» καταλήγει η απάντηση του Δήμου.

 

Show Buttons
Hide Buttons