Με αυξημένη πλειοψηφία, ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα έργων

Με αυξημένη πλειοψηφία, ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα έργων

Η μία λογική ερμηνεία για την αυξημένη πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα έργων του Δήμου Ιωαννιτών για το 2020, είναι ότι τους άγγιξε ο «Κλεισθένης» (κατά το παλιό διαφημιστικό… τον άγγιξε το impulse), όπως παρατήρησε ευφυώς, ο Λάζαρος Νάτσης. Η δεύτερη, πιο στέρεα ερμηνεία είναι ότι η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ εισηγήθηκε για το 2020 το πρώτο τεχνικό πρόγραμμα έργων της… που ωστόσο δεν είναι δικό της. Είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα που σε ποσοστό 80-90% αποτελείται από έργα σχεδιασμένα από την προηγούμενη δημοτική αρχή κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό: δεν θα μπορούσε η νέα διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, να προλάβει να σχεδιάσει από την αρχή ένα ολόκληρο κατάλογο νέων έργων που υποσχέθηκε προεκλογικά, ούτε θα μπορούσε αυτοχειριαζόμενη, να σβήσει την προσφορά των προηγούμενων και να κατεβάσει δέκα έργα για την επόμενη χρονιά!

Έτσι, το ενδιαφέρον της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης που κράτησε 4 ολόκληρες ώρες, ήταν εστιασμένο κυρίως, στην κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και στη στάση της παράταξης της προηγούμενης δημοτικής αρχής: θα μπορούσε να κατεβάσει δική της πρόταση και να τεθεί σε ψηφοφορία, ενδεχόμενο που το συζήτησαν αλλά γρήγορα το απέρριψαν – και πολύ σωστά – στο εσωτερικό της ομάδας της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα». Η επιλογή της εν λόγω δημοτικής παράταξης τελικά, είναι να τηρήσει χαμηλούς τόνους, να εκφράσει ευχές για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος και να υπογραμμίσει την αναγνώριση και την αποδοχή της προσφοράς του δικού της έργου, από τη σημερινή δημοτική αρχή. Τους υψηλότερους συγκριτικά τόνους, τήρησε η παράταξη «Ιωάννινα_2023» ενώ με το αναμενόμενο «λευκό», αφού το «κατά» δεν επιτρέπονταν, των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και ΑΡΠΙ, το τεχνικό πρόγραμμα υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Ο εισηγούμενος το θέμα (κατεβάστε εδώ, ολόκληρη την εισήγηση του τεχνικού προγράμματος), αντιδήμαρχος Υποδομών, Γιώργος Αρλέτος εμφανίστηκε πάρα πολύ διαβασμένος και απάντησε για μιάμιση ώρα σχεδόν, σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους, για επιμέρους θέματα. Ήταν αρκούντως κριτικός αλλά καθόλου προκλητικός απέναντι στην προηγούμενη δημοτική αρχή, το έργο της οποίας καλείται ουσιαστικά αυτός να πάει παρακάτω, να συμπληρώσει και ασφαλώς να επαυξήσει με τις προτάσεις της νέας δημοτικής αρχής (από την καταληκτήρια τοποθέτηση του Δημάρχου και τις γνώσεις που έδειξε να έχει για λεπτομέρειες του τεχνικού προγράμματος, φάνηκε πως τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα κυρίως, θα σηκώσουν στις πλάτες τους το Δήμο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια). Σε αριθμούς, το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 114 έργα όλων των κατηγοριών, νέα, εξελισσόμενα κτλ. συνολικού προϋπολογισμού 64.471.951 ευρώ.

 

Η αντιπολίτευση

Τον τόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ο Γιάννης Λιόντος. Ο πρώην αντιδήμαρχος Υποδομών ως ειδικός εισηγητής, με καλή διάθεση κάλεσε τη δημοτική αρχή να δει και έργα που δεν συμπεριέλαβε σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα. Μίλησε για το αθλητικό κέντρο στα Καρδαμίτσια που έχει έτοιμη τη μελέτη, για την αξιοποίηση του ΚΕΠΑΒΙ με τη μεταφορά του Δημαρχείου εκεί, έργο όπως είπε, «μελετημένο και μετρημένο μέχρι τον τελευταίο πόντο», για τον ποδηλατοπεζόδρομο, τη Σιαράβα κτλ. Κατέληξε λέγοντας: «Στο Δήμο, στα έργα υπάρχει συνέχεια, αυτό που εισπράττω σήμερα είναι η συνέχεια των παρεμβάσεων που εγκρίναμε και εμείς, άρα είναι έμμεση αναγνώριση του πολιτικού σχεδιασμού του δικού μας, που έγινε βρε αδελφέ… Η δημοτική αρχή αποδέχεται την αρχή της συνέχειας, όσο για την ισόρροπη κατανομή πόρων (σ.σ. για την οποία μίλησαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι) δε μπορείς να ζυγίσεις ζάχαρη… Θα σας περιμένουμε το Γενάρη για την τετραετή σας πρόταση, είμαστε εδώ για να πετύχουμε για το καλό των συνδημοτών»…

Με την ίδια χαμηλή ένταση στην τοποθέτησή του, μίλησε και ο οξύς τους τελευταίους μήνες, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, ευχόμενος κι αυτός να πετύχει η νέα δημοτική αρχή τη μεγαλύτερη δυνατή υλοποίηση του προταθέντος προγράμματος έργων. Ευχήθηκε επίσης, να μη συναντήσει η δημοτική αρχή τους εξωγενείς παράγοντες που αντιμετώπισε η προηγούμενη δημοτική αρχή (αλλαγές νόμων, capital controls κα). Η Βάσω Μέγα από την ίδια παράταξη, είχε ίσως πιο επικριτικό ύφος στην τοποθέτησή της («δε με πάει παραπέρα, δεν έχει κάτι εμβληματικό για να με συνεπάρει» είπε χαρακτηριστικά για το τεχνικό πρόγραμμα).

Η εισήγηση της Τατιάνας Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», ξεκίνησε με τη σωστή παρατήρηση πως το αρχείο excel των έργων του τεχνικού προγράμματος είχε ένα λάθος: η στήλη με τους αύξοντες αριθμούς δεν αντιστοιχίζονταν στις εγγραφές έργων και προϋπολογισμών. Έτσι, στα 193 κουτάκια των αυξόντων αριθμών αντιστοιχούν πραγματικά 114 έργα… 

Τι επεσήμανε με στυγνούς αριθμούς, η κ. Καλογιάννη: «Οι πραγματικές εγγραφές έργων και μελετών ανέρχονται στις 129. Μετά την αφαίρεση των 15 διπλοεγγραφών, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020, περιλαμβάνει 114 έργα! Χαρακτηρίζετε 72 έργα ως νέα έργα. Μετά την αφαίρεση των 8 διπλοεγγραφών νέων έργων, προκύπτουν 64 νέα έργα. Μετά την αφαίρεση και των 39, που ήδη, ήταν εγγεγραμένα στο εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 προκύπτουν 25. Μετά την αφαίρεση και των 5 έργων που συμπεριλήφθηκαν στην Αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος Νοεμβρίου 2019, καταλήγουμε στα 20. Συνεπώς, τα νέα έργα που προγραμματίζονται για το 2020 είναι ΜΟΝΟ 20!». Ο προϋπολογισμός των 20 πραγματικά νέων έργων, τα οποία εγγράφονται για πρώτη φορά, ανέρχεται σε 30.344.130,00 ευρώ. Εάν, όμως, αφαιρεθεί το ποσόν των 24.790.000 που αφορά τον οδικό άξονα «Βογιάννου – Πανηπειρωτικό», οι πόροι για τα 19 πραγματικά νέα έργα για το 2020 ανέρχονται μόλις στα 5.554.130,00 ευρώ.

Άσκησε κριτική για την αφαίρεση από το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα έργων, όπως η αντικατάσταση χλοοτάπητα στο γήπεδο της ΕΠΣΗΠ (για το οποίο η δημοτική αρχή επικαλέστηκε ότι δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα της χρηματοδότησης, εφόσον το γήπεδο δεν της ανήκει), για την μη πρόβλεψη πόρων για το έργο των LED κτλ. Κατέληξε υποστηρίζοντας πως το τεχνικό πρόγραμμα δε διαπνέει όραμα και προσανατολισμός, ενώ σημείωσε για τη χρηματοδότηση των έργων: «Επιλέγετε ως προτεραιότητα να αντλούνται κονδύλια με ευκολία και χωρίς βάσανο και αποφεύγετε την άντληση κονδυλίων από χρηματοδοτικές πηγές που απαιτούν κόπο και εντατική και υπεύθυνη εργασία προετοιμασίας των φακέλων έργων υποψήφιων για χρηματοδότηση». Υπερψήφισε, δίνοντας «ραντεβού» με τη δημοτική αρχή ένα χρόνο μετά…

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ξεκίνησε την τοποθέτηση λέγοντας πως το πνεύμα του «Κλεισθένη» έχει διαποτίσει το δημοτικό συμβούλιο και ο ίδιος ήταν πολύ συγκαταβατικός προς τη δημοτική αρχή… Αυτό το ύφος ωστόσο, άλλαξε στην πορεία, όταν από την κουβέντα διαπίστωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου, για τα LED, εξουσιοδότησε τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει το πρόγραμμα ELENA. Ο κ. Νάτσης εξεμάνη κατηγορώντας την πλειοψηφία πως σχεδόν αλλοίωσε το περιεχόμενο της απόφασης ή τουλάχιστον εκείνα που ο ίδιος νόμιζε… Την ίδια άποψη εξέφρασε παρασυρόμενος αργότερα και ο πρώην Δήμαρχος της πόλης Θ. Μπέγκας, αλλά αυτή ήταν μάλλον μια… κακή στιγμή και των δύο… γιατί η αναρτημένη στο «Διαύγεια» απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, διαψεύδει αμφότερους… Την απόφαση εκείνη ανέγνωσε μετά ο Δήμαρχος – την κατεβάζετε ολόκληρη εδώ και εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του pbnews. Κατά τα λοιπά, ο κ. Νάτσης επανέλαβε την κριτική για το μικρό πραγματικό κομμάτι των νέων έργων, και κατέληξε λέγοντας: «να δούμε τι θα γίνει την επόμενη περίοδο με το τετραετές πρόγραμμα, εκεί είναι η ουσία για να κάνουμε τη διαφορά». «100 μέρες δε φτάσανε, να φτάσουνε οι 300 μέρες για ένα σοβαρό τεχνικό πρόγραμμα» σημείωσε δίνοντας θετική ψήφο.

Η Όλυ Τσουμάνη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Χρήστος Πατσούρας, σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» συμφώνησαν στην κριτική τους για έλλειψη έργων από το τεχνικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως νέα σχολεία, διαμόρφωση πλατειών και δημόσιων χώρων, αντιπλημμυρικών έργων και μέτρων θωράκισης της δημόσιας περιουσίας από φυσικές καταστροφές. «Σας καταλογίζουμε τη μιζέρια και την παντελή έλλειψη τόλμης έστω και διεκδίκησης ελάχιστων πόρων. Άρα αποδέχεστε το ρόλο της παραδοχής της φτώχειας» σημείωσε η Όλυ Τσουμάνη και πρότεινε τη φτηνή πιστοποίηση παιδικών χαρών όπως κάνουν αυτό τον καιρό άλλοι Δήμοι, με ελάχιστα χρήματα.

Στη διαδικασία δεν τοποθετήθηκε ο Νίκος Γκόντας, ενώ ο Άρης Μπαρτζώκας από το «Γιάννενα Τώρα», τόνισε μεταξύ άλλων πως «του χρόνου τέτοια εποχή θα πρέπει να κριθεί η δημοτική αρχή, όταν θα δείξει τι υλοποίησε από τα έργα των 40 εκατ. ευρώ». Κάλεσε σωστά τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, να βλέπουν το Δήμο ενιαία, γιατί ήταν μια γενική κριτική αυτή, περί ανισοκατανομής πόρων στις Δημοτικές Ενότητες.

 

Ο πρώην Δήμαρχος κι ο νυν…

Πριν το Δήμαρχο, τοποθετήθηκε ο προκάτοχός του. Ο Θωμάς Μπέγκας επαναλαμβάνοντας τους αριθμούς που αράδιασε νωρίτερα η Τ. Καλογιάννη, κατέληξε πως τα έργα του τεχνικού προγράμματος «είναι όλα μια παρακαταθήκη που αφήσαμε στη νέα δημοτική αρχή». Εξέφρασε την ανησυχία του για δρομολογημένα έργα όπως η κεντρική πλατεία της πόλης, ο μελετημένος ποδηλατοπεζόδρομος, το άσυλο ανιάτων, το αθλητικό κέντρο Καρδαμιτσίων το έργο αντικατάστασης χλοοτάπητα του γηπέδου της ΕΠΣΗΠ και το νέο σχολείο στο Νεοχωρόπουλο.

Υποστήριξε πως η δημοτική αρχή αναγνωρίζει την έννοια της συνέχειας της διοίκησης, τον ορθό πολιτικό σχεδιασμό της δικής του δημοτικής αρχής και την ισότιμη κατανομή πόρων. «Θα είμαστε άγρυπνοι φρουροί για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του» είπε και χαρακτήρισε κακά δείγματα γραφής τις ακυρώσεις αποφάσεων χωρίς plan b… «Το τεχνικό πρόγραμμα αποτυπώνει το δικό μας στίγμα και τη δική μας προσπάθεια. Αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να εθίσουμε την κοινωνία στη λογική του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και να φύγουμε από τη λογική των μπαλωμάτων και των αποσπασματικών παρεμβάσεων» κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Μωυσής Ελισάφ απαντώντας στις γενικές ιδέες κριτικής που ακούστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης. Αποδελτιωμένες οι απαντήσεις του Δημάρχου, έχουν ως εξής:

  • «το τεχνικό πρόγραμμα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στην ευρεσιτεχνία και την καινοτομία μας. Σημασία δεν έχει τι είναι νέο και τι παλιό»
  • 20 νέα έργα είναι τελείως καινούργια, είναι πολύ μικρός ο αριθμός αλλά δεν υπήρχε περιθώριο για περισσότερα
  • «το τεχνικό πρόγραμμα είναι επικεντρωμένο και προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των πολιτών, σημείο που ήταν και η αχίλλειος πτέρνα των προηγούμενων»
  • «η πρόκληση είναι να αυξήσουμε το 10% της υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος και να το φτάσουμε στο 30 ή 40%» 
  • για την ισόρροπη ανάπτυξη: «δεν είναι διαίρεση κατοίκων και χρημάτων που διατίθενται στις δημοτικές ενότητες, γιατί εξαρτάται από τις ανάγκες, αν κρίνεις ότι σε μια κοινότητα χρειάζονται περισσότερα έργα… Δεν είναι κλάσμα και καμπύλη αλλά συνάρτηση πολλών πραγμάτων. ΟΙ ανισορροπίες αν υπάρχουν, να διορθώνονται με αναμορφώσεις»
  • «προφανώς υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση, όπως υπάρχουν και διαφορές στο ήθος άσκησης της εξουσίας. Οι ανάγκες των πολιτών δε διαφέρουν διότι χρειάζονται δρόμοι, σχολεία κτλ., ο τρόπος που θα τα υλοποιήσεις διαφέρει, εκεί υπάρχουν διαφορές»
  • «η κεντρική πλατεία που μελετήθηκε, δεν αποτυπώνει τις προσδοκίες των πολιτών»
  • για επιμέρους έργα είπε τα εξής: ο ποδηλατοπεζόδρομος δεν είναι ώριμος, γιατί σε ένα μεγάλο κομμάτι είναι κοινόχρηστος χώρος και «η… επικοινωνία με το ελληνικό δημόσιο είναι τραυματική εμπειρία», όπως είπε. Για το παλιό άσυλο ανιάτων ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα έχει ολοκληρώσει ο Δήμος τη μελετητική διαδικασία. Για το αθλητικό κέντρο στα Καρδαμίτσια, ζήτησε υπομονή όσο εκκρεμεί η συζήτηση για το αν θα έλθει το προκάτ στάδιο στα Γιάννενα.
Show Buttons
Hide Buttons