Μια επιδημία που απειλεί να σκάσει τη φούσκα

Μια επιδημία που απειλεί να σκάσει τη φούσκα

Tι  ακολουθεί;…

Η άποψη μου ήταν πως αυτό που συνέβαινε στην οικονομία και τις αγορές είχε τα χαρακτηριστικά «φούσκας» καθώς η άνοδος των τιμών προέκυπτε από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και όχι από τη  βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο ανοδικός κύκλος που ξεκίνησε το 2009 δημιούργησε περισσότερο χρέος παρά εισόδημα.

Η επιδημία είναι η «καρφίτσα» που άγγιξε τη «φούσκα».

Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη πως γύρω από την οικονομία και τις αγορές υπάρχει ένα περίπλοκο πλέγμα αλληλεξαρτήσεων και αλληλεπιδράσεων.

Μετά μια βίαιη πτώση των τιμών των μετοχών, όπως αυτή των τελευταίων ημερών, πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν στον «αέρα». Όπου υπάρχουν επιχειρήσεις και χώρες που χρεοκοπούν, υπάρχουν τράπεζες που ακολουθούν…

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες να προκύψουν αρνητικές ειδήσεις για μεγάλες επιχειρήσεις ή τράπεζες (αναφέρομαι κυρίως στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στο εσωτερικό…).

Ας θυμόμαστε πως το παγκόσμιο χρέος είναι τριπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν στη διαφαινόμενη βουτιά στην ύφεση με νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ένα περιβάλλον διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω επιδημίας αλλά και μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, αυτή τη φορά ίσως ξυπνήσουν το τέρας του πληθωρισμού.

Η παρουσία της επιδημίας αλλά και το εύφλεκτο γεωπολιτικό περιβάλλον στη μεταβλητή της «φούσκας» των τιμών των μετοχών και των ακινήτων και του παγκόσμιου χρέους, ενδεχομένως να κάνουν προβλέψεις για τις συμπεριφορές του πλήθους μεταξύ απληστίας και πανικού λιγότερο προβλέψιμες όπως π.χ. ήταν στο κραχ του 2008…

Υπομονή, στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει… ή αλλιώς όλοι υπολόγιζαν στη Γραμμή Μαζινό αλλά ήταν οι παραλίες της Νορμανδίας που σήμαναν το τέλος της «πανούκλας»…

Φαρμάκης Γρηγόριος

Show Buttons
Hide Buttons