ΔΗΓΜΑΤΑ 14/5/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 14/5/2020

Από τις 14 Σεπτεμβρίου, θεωρήσαμε εξαιρετικά πιθανή την ένταξη του Δήμου Ιωαννιτών στο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου για το έργο του οδοφωτισμού, μιας και με το φευγιό των άλλων μεγάλων Δήμων της Ηπείρου που ήταν αρχικά ενταγμένοι στο μεγάλο ΣΔΙΤ, θα έμενε στα κρύα του λουτρού, η Περιφέρεια.

Με αυτό τον τρόπο σωνόταν η παρτίδα για την Περιφέρεια και ο Δήμος θα έκανε τη δουλειά του, δεν θα ήταν υπερβολή δε να πούμε σήμερα, πως η απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη δημοτική αρχή (θυμηθείτε εδώ τα σχετικά), ήταν σχεδόν προσυμφωνημένη ανάμεσα στους Ελισάφ – Καχριμάνη, χωρίς να υπονοώ τίποτα απολύτως το μεμπτό….

Από την αρχή αυτής της ιστορίας κράτησα τις επιφυλάξεις μου για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής – διαβάστε εδώ τα «Δήγματα» της επομένης της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της 13ης Σεπτεμβρίου – και ως σήμερα, εξακολουθώ να έχω τις ίδιες ανησυχίες, για να μην πω ότι οι επιφυλάξεις μου αυτές έχουν μεγαλώσει λίγο…

 

Η εισήγηση Λώλου 

Το γεγονός ότι δύο Δήμοι, Άρτας και Πρέβεζας, έκριναν από νωρίς ασύμφορη την πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων τους με τεχνολογίας led, κατά το σχέδιο που τους πρότεινε η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα πρώτο καμπανάκι… Τελικά ο Δήμος Πρέβεζας επέστρεψε και προηγείται στα τυπικά, αφού η προγραμματική του σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου περνά αυτόν τον καιρό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οδεύει προς δημοπράτηση.

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, βάρεσε και μια… καμπάνα από την Ηγουμενίτσα… Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, επικαλέστηκαν την περίπτωση της Ηγουμενίτσας, όπου οι υπολογισμοί του τεχνικού συμβούλου έπεσαν πολύ έξω, για τα κόστη λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά του εκεί έργου, τόσο που η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου Ηγουμενίτσας εισηγήθηκε προς τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο και αυτός με τη σειρά του εισηγήθηκε προς το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας, πως «η υλοποίηση του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» είναι τεχνοοικονομικά ασύμφορη για το Δήμο Ηγουμενίτσας.» 

Δεν θα σας πω πολλά, αν θέλετε διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας προς το δημοτικό συμβούλιο εδώ, θα αναφέρω τις πιο κραυγαλέες διαφορές μεταξύ της μελέτης του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας (TREK CONSULTING ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) και της μελέτης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας: 

  • Η Τεχνική Υπηρεσία εκτιμά ότι η συνολική ετήσια κατανάλωση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας είναι της τάξης των 500.000 KWh ανά έτος και όχι των 4.400.000 KWh ανά έτος που είχε υπολογίσει ο Τεχνικός Σύμβουλος.
  • Σύμφωνα με το συνολικό ποσό της προϋπολογισθείσας δαπάνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση την υπολογιζόμενη «baseline» η οποία είναι με βάση την τεκμηρίωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας της τάξης των 430.000,00€ για το 1ο έτος, με συνολική εκτιμώμενη αμοιβή του αναδόχου για τα 14,5 έτη να υπολογίζεται σε περίπου 4.000.000€ με ΦΠΑ 24%, αντί της λανθασμένης αμοιβής της τάξης των 8.400.000€ με ΦΠΑ 24% που είχε υπολογίσει ο Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου (σ.σ. διπλάσιος προϋπολογισμός!).
  • Η μελέτη του Τεχνικού Συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου υπολόγισε το συνολικό κόστος ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας το έτος βάσης 2017, στο ποσό των 700.000,00€ περίπου, επί του οποίου έγιναν όλοι οι υπολογισμοί της συνολικής εξοικονόμησης και της συνολικής αμοιβής του αναδόχου μέσω του μηχανισμού ΕLENA. Η καταγραφή των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας με βάση το αναλυτικό κόστος (ανά αριθ. παροχής ΔΕΗ) της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον ηλεκτροφωτισμό οδών, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων για το έτος αναφοράς (2017) ήταν της τάξης των 400.000,00€, ενώ για το επόμενο έτος (2018) υπολογίστηκε σε περίπου 441.000,00€ (σ.σ. μεγάλη απόκλιση, όπως βλέπετε…).

 

Προσωπικές κόντρες;

Ο μελετητής υποστηρίζει πως αυτοί που δε θέλουν τη συμμετοχή των Δήμων στο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας (και η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης είναι ΣΔΙΤ για ενεργειακά έργα…), αρνούνται να καταλάβουν τη διαφορά του προϋπολογισμού ενός έργου που διαμορφώνεται από το κατασκευαστικό κόστος και την εκτιμώμενη ωφέλεια από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επειδή με τα όσα λέει η αντιπολίτευση, μένουν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα σοβαρές αιχμές για τη μεθόδευση του έργου… ο μελετητής ελπίζει πως με τον εξαντλητικό διάλογο τα επόμενα 24ωρα, θα καταφέρει να πείσει τους δύσπιστους… Όσο για το Δήμο Ηγουμενίτσας, δεν έχει παρά να βρει τα 4 εκατ. ευρώ που λέει ότι θα του στοιχίσει ο οδοφωτισμός και να δημοπρατήσει μόνος του το έργο. Άλλως πως, μπορεί κανείς να θεωρήσει πως η αντίδραση του Γ. Λώλου εκκινεί από την προσωπική κόντρα με τον Καχριμάνη.    

 

Έλα τώρα…

Τέλος, θεωρώ άκομψο τον τρόπο που παρέχει για πληροφόρηση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης η δημοτική αρχή, στο… data room που θα λειτουργεί από σήμερα στο κτίριο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης… Αυτό που λείπει είναι να ζητήσει η δημοτική αρχή από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να περνούν και από το γραφείο του Αλέκου να δίνουν τα διαπιστευτήριά τους και να ζητούν συγγνώμη που αμφέβαλαν για τις καλές προθέσεις της Περιφέρειας!

Αλλά ρε γαμώτο, δε μπορώ να βλέπω να το παίζει επανάστα… και ανυπότακτο πνεύμα στον Καχριμάνη ο Μπέγκας που κατάπιε αμάσητο το έργο της Νιάρχου, χωρίς να αντιδράσει καθόλου. Μήπως τότε, η δημοτική αρχή Μπέγκα έσυρε στο δημοτικό συμβούλιο τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου για να παρουσιάσουν τη μελέτη του «τέρατος» της νέας Νιάρχου; Όχι βέβαια. Ο Μπέγκας έκατσε σούζα στον Καχριμάνη, λες και το έργο που μελετήθηκε πολύ λάθος από την Περιφέρεια, δε γίνεται στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών αλλά στο… Μέτσοβο.

Και το παραμύθι με τους εξωτερικούς συνεργάτες που χρησιμοποιεί η σημερινή δημοτική αρχή, επίσης έπαιξε και με τους προηγούμενους, αφού επί Μπέγκα έγιναν δύο τουλάχιστον μελέτες από εξωτερικούς συνεργάτες για την ωρίμανση του έργου των 3 εκατ. ευρώ που προκήρυξε λίγο πριν φύγει, η προηγούμενη δημοτική αρχή. 

 

Σήματα καπνού…

Η απόφαση για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, πρόκειται να ληφθεί – ή να μη ληφθεί, μιας και δεν έχει την πλειοψηφία η δημοτική αρχή – από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας, σε μια ακόμα δια περιφοράς συνεδρίαση την Παρασκευή. 

Καθώς φαίνεται, δεν θα δούμε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, γιατί αργά ή γρήγορα, οι συλλογικές διαδικασίες θα επανέλθουν στην προ κορωνοϊού κανονικότητα.

Ο Δήμος μας, ένα χρόνο μετά τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις για τις προτάσεις περί «έξυπνης πόλης», παραμένει… «χαζός», γιατί η δημοτική αρχή εξακολουθεί να φοβάται τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Δε δέχομαι καμία δικαιολογία περί τεχνικών δυσκολιών και αξεπέραστων προβλημάτων. Έχουν περάσει δυο μήνες από την ενεργοποίηση των τηλεδιασκέψεων και σήμερα, είναι πιθανότερο να θέσει ο Δήμος Ιωαννιτών σε λειτουργία τα σήματα καπνού… παρά το συγκεκριμένο τεχνολογικό εργαλείο για το δημοτικό συμβούλιο… 

 

Περί καμερών στα σχολεία

Ανέμενα από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, τους οποίους όσα χρόνια ασκώ το δημοσιογραφικό επάγγελμα, στήριζα στα δίκαια αιτήματα και προσπαθούσα πάντα να τους προβάλλω τις διεκδικήσεις, να αποτελούν ένα μέρος του προοδευτικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Η απογοήτευσή μου εξαιτίας της οργισμένης αντίδρασής τους στο θέμα της χρήσης καμερών για τις εκπαιδευτικές ανάγκες σε συνθήκες κρίσης, όπως η πανδημία που μπορεί να επανέλθει δριμύτερη από το Σεπτέμβριο, είναι μεγάλη ομολογώ, γιατί βλέπω τους ανθρώπους που διδάσκουν τα παιδιά μας να συντάσσονται με ένα συντηρητικό πληθυσμό της ελληνικής κοινωνίας και με ένα μέρος ανθρώπων που εντάσσω σε αυτούς που λέμε συχνά «ψεκασμένους» – συνωμοσιολόγους. 

Στην αρχή οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν στη σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση που επέβαλε το κλείσιμο των σχολείων. Μετά είπαν «όχι» στο άνοιγμα των σχολείων, όταν βλέπουμε να ανοίγει η εκπαίδευση σε χώρες με πολλαπλάσια θύματα από τον κορωνοϊό, από τα δικά μας. Τέλος, αρνούνται τις εναλλακτικές που προσφέρει η τεχνολογία για το ενδεχόμενο να ξαναμπεί η χώρα σε lockdown, χωρίς καμία αντιπρόταση.

«Όχι» στις κάμερες στα σχολεία λοιπόν και αν το Σεπτέμβρη κλείσουν επ’ αόριστον τα σχολεία, ας χαθεί μια ολόκληρη χρονιά για τους μαθητές των δημόσιων σχολείων, γιατί στα ιδιωτικά σχολεία φαίνεται πως οι γονείς δεν έχουν τις ίδιες ευαισθησίες… Εκεί δεν θίγονται τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών που κάνουν online μάθημα;

Την απάντηση στο ερώτημα «τι κάνουμε από Σεπτέμβρη;», την έχει στο τσεπάκι του ο ΣΥΡΙΖΑ: κλείνουμε τα σχολεία (τα δημόσια ξαναλέω, γιατί τα ιδιωτικά θα λειτουργήσουν αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες) και βλέπουμε. Αυτό όμως, είναι ο ορισμός της ταξικής παιδείας. 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons