ΔΗΓΜΑΤΑ 19/5/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 19/5/2020

Όσκαρ αντιπολίτευσης…

Στην αγωνία της να καταγγείλει, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» ρισκάρει να γελοιοποιηθεί, το έχω γράψει ξανά.

Θυμάστε ας πούμε το… σοβαρό θέμα με τα κουστούμια του ΔΗΠΕΘΕ που τέθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον πρώην Δήμαρχο, μετά το μασκέ πάρτι της διοίκησης του θεάτρου…

Χθες η παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής κόντεψε να καταγγείλει τον εαυτό της για τον κλειστό από το 2015 παιδικό σταθμό στα Μάρμαρα. Ναι θα πείτε, δεν κατήγγειλε το κλείσιμο αλλά τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας του εκεί παιδικού σταθμού. 

Ωραία, επειδή λοιπόν τα παιδιά δεν αυξήθηκαν, άρα δεν εξέλιπαν οι λόγοι που οδήγησαν την τότε δημοτική αρχή στο κλείσιμο του παιδικού σταθμού, θα ήταν πιο σωστό για την παράταξη του πρώην Δημάρχου, αφού έπρεπε ντε και καλά να καταγγείλει… να καταγγείλει τους κατοίκους των Μαρμάρων που δεν γεννάνε παιδιά… Θα ήταν πιο δίκαιο.

Όσο για το Δροσοχώρι, με τρία νήπια το μάξιμουμ είναι λογικό… να ζητά η «Ενότητα Πολιτών» τη διατήρηση της δομής, αν δεν πρέπει να ζητήσει τώρα και ενίσχυση της δομής με προσωπικό! Πώς να εξυπηρετήσουν τρεις εργαζόμενοι τρία νήπια;

Όταν μιλάμε για την παράταξη που διοίκησε το Δήμο επί 9 χρόνια και όχι για μια παράταξη διαμαρτυρίας, σε πιάνει θλίψη να διαβάζεις τέτοιες ανακοινώσεις.

 

Άτυχη και με προβλήματα

Για να έλθω στα πιο σοβαρά τώρα, η πιο άτυχη δημοτική αρχή της μεταπολίτευσης δεν πρέπει να ψέγει μόνο τη μοίρα της (είναι άτυχη γιατί με το εκλογικό σύστημα με το οποίο εξελέγη πριν ένα χρόνο, απλά δεν μπορεί να διοικήσει). Η πανδημία με τους περιορισμούς της κάποια στιγμή ελπίζουμε, θα τελειώσει, αν λοιπόν οι υπηρεσίες του Δήμου τρέξουν, μπορεί να ξεκινήσουν και κάποια από τα μεγάλα έργα που άφησαν μακέτες οι προηγούμενοι και ωριμάζουν μελετητικά οι νυν. Άρα, θα αρχίσει να παράγεται ένα έργο για να έχουν να απολογούνται ως τις επόμενες εκλογές οι της δημοτικής αρχής.

Ο τομέας της καθημερινότητας πάλι, απαιτεί γνώση, οργάνωση, δουλειά και επιμονή από τους κρατούντες. Κι εδώ υπάρχουν οι γνωστές δυσκολίες που προκαλεί η αδυναμία λήψης αποφάσεων για ιδιωτικοποιήσεις κλπ. σε φώτα, καθαριότητα κοκ. Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνεται και μια διαχειριστική αδυναμία εκ μέρους της διοίκησης που έρχεται να επιτείνει το πρόβλημα στην εικόνα της καθημερινότητας (είχε γίνει σημαία, θυμίζω, προεκλογικά, ο εν λόγω τομέας αρμοδιότητας του Δήμου, από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή»).

 

Ο «καφές»

Καθημερινότητα όμως, είναι και τα τραπεζοκαθίσματα, για να έλθω σε έναν άλλο καίριο τομέα ευθύνης του Δήμου, που έχει την επικαιρότητα της πανδημίας και του παρατεταμένου λουκέτου που στερεί την κοινωνικότητά μας. Ο «καφές» για τον Έλληνα είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του, όπως και να το κάνουμε. Το ότι μας στερούν τον «καφέ» για δυο μήνες τώρα, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αλλάζει άρδην την κοινωνική μας ζωή, σε σημείο που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα μπορούσε να συμβαίνει σε καιρό ειρήνης. 

Κι ενώ λοιπόν σχεδόν όλοι μας περιμένουμε το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που σωστά η κυβέρνηση φέρνει μία εβδομάδα νωρίτερα, ανέμενα ότι η δημοτική αρχή θα είχε ήδη τρέξει και σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις καφέ, μπαρ και εστιατόρια της πόλης, να έχει ήδη συμφωνήσει μαζί τους για τους χώρους στους οποίους μπορεί τα τραπεζοκαθίσματα να αυξηθούν, ώστε να κερδίσουν οι επιχειρήσεις τον εξωτερικό χώρο που θα τους στερήσουν τα μέτρα προστασίας και οι υποχρεωτικές αποστάσεις.   

Κι όμως… Όπως λένε από το σωματείο καφέ, μπαρ, εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων του Νομού μας, μία εβδομάδα πριν ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις τους καμιά ουσιαστική προετοιμασία δεν έγινε. Δηλαδή ποιος περιμένει η δημοτική αρχή να έλθει να μετρήσει τους πεζόδρομους και τις πλατείες για να δούμε πού και πόσο μπορεί να αναπτυχθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, ώστε να μην στερείται και ο ζωτικός χώρος που έχουν ανάγκη οι πεζοί, οι γονείς με τα καρότσια, οι συμπολίτες μας άτομα με αναπηρίες κα.;

Ο Θεοδωρικάκος θα ψηφίσει την τροπολογία αλλά μην περιμένουμε να πάρει τη μεζούρα και να έλθει και στα Γιάννενα και να αρχίσει να μετράει τους πεζόδρομους! Δε γίνεται από αύριο, να αρχίσουν να γίνονται οι δηλώσεις των ενδιαφερομένων για αύξηση των τετραγωνικών που χρησιμοποιούν, ενώ θα έπρεπε αυτή η δουλειά να είχε τελειώσει. Ακόμα και αν άργησε να ψηφιστεί η τροπολογία του Θεοδωρικάκου, ξέραμε το περιεχόμενό της εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες. 

Γι’ αυτό λέω απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή: δουλειά, δουλειά, δουλειά!

Και επιτέλους, οφείλουν και κάποια στελέχη της δημοτικής αρχής που είναι κρυμμένα εδώ και ένα χρόνο, να ξεμυτίσουν λίγο και να μας πουν τι κάνουν…

 

Μήπως να το ξανασκεφτούν;

Αυτοί που δεν ήθελαν να είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος ο Ελισάφ το 2023, έχουν σκεφτεί ότι δυσκολεύοντας αφόρητα τη λειτουργία της δημοτικής αρχής σήμερα, του δίνουν λαβή να πει σε τρία χρόνια ότι θέλει μια δεύτερη, καθαρή εντολή, με ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει στον πρώτο των εκλογών, την απόλυτη ευχέρεια των κινήσεων;

Προσωπικά πίστεψα τον Ελισάφ όταν είπε προεκλογικά, ότι θέλει μία μόνο θητεία για να αλλάξει το Δήμο ή τουλάχιστον, να δρομολογήσει μια διαφορετική κατάσταση. Δεδομένου ότι αυτό μπορεί ούτε καν να το πλησιάσει, διαφωνεί κανείς ότι θα έχει όλο το δίκιο με το μέρος του σε τρία χρόνια, αν αθετήσει ό,τι είπε προεκλογικά για τον εαυτό του; Ας το δουν και σαν απειλή αυτό… οι αντίπαλοί του.

 

Διαφορά φιλοσοφίας και θέσεων

Ο Φίλιππος Ευαγγέλου ούτε διαγράφεται, ούτε παραιτείται…

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» πήγε για δεύτερη φορά κόντρα στη γραμμή της παράταξής του, στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής για τα led και ήταν έτοιμος να δεχτεί ακόμα και τη διαγραφή του από την παράταξη με την οποία εξελέγη. Αυτό δεν έγινε και ενδεχομένως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, για να μη συρρικνωθεί έτι περαιτέρω η παράταξη της Τ. Καλογιάννη.

Ο δημοτικός σύμβουλος από την Παμβώτιδα θα εξακολουθήσει να συνυπάρχει με μια πλειοψηφία στην παράταξή του, με την οποία πολύ συχνά διαφωνεί και θα συνεχίσει να εκφράζει φωναχτά τις ενστάσεις του και την αγωνία του, για το μέλλον της παράταξης, για την οποία και ο ίδιος δούλεψε σκληρά.

Όπως δήλωσε ωστόσο, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας, δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για το αύριο της παράταξης. Είπε επίσης, πως νοιώθει ότι η αγωνία των υπολοίπων είναι τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, το 2023, άγχος που ο ίδιος δεν έχει.  

 

Τι γίνεται στον κάμπο;

Μια σοβαρή καταγγελία κάνει από το facebook, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Πάικας – η πολιτική και η αντιπολίτευση παρεμπιπτόντως, καλύτερα να ασκούνται με δημόσιες ανακοινώσεις και όχι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φίλε Σπύρο.

Λέει λοιπόν ότι η άρδευση στον κάμπο του Δήμου Ζίτσας δεν έχει αρχίσει ακόμα, ενώ θα έπρεπε, με ευθύνη του ΤΟΕΒ. Οι πληροφορίες μιλούν για πρόβλημα στο εργοστάσιο της ΔΕΥΑΙ με τα λύματα. Ένα θέμα που έφερε πολλές φορές στη θέση του καταγγέλλοντα ή του μηνυτή, το Δήμαρχο Ζίτσας. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί της προηγούμενης αυτοδιοικητικής θητείας, σήμερα δεν ακούγεται κιχ από τη δημοτική αρχή Ζίτσας, ενδεχομένως στο πλαίσιο της… εξομάλυνσης των σχέσεων που επετεύχθη με τη νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΙ. Έχω αναφερθεί επανειλημμένα στους ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν, μεταξύ Δήμου Ζίτσας και ΔΕΥΑΙ που στην αρχή της παρούσας θητείας, η νέα διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης υποσχέθηκε πως θα δει με προσοχή.

Άρη, όλα καλά;

 

Παρατάξεις στην εκπαίδευση;

Μήπως οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στο χώρο των εκπαιδευτικών πρέπει να καταργηθούν;

Η ΔΑΚΕ τις τελευταίες ημέρες, η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, έχει βγάλει τις πιο σκληρές ανακοινώσεις κατά της Υπουργού Κεραμέως και κατά του νόμου της και της τροπολογίας της για τις κάμερες στα σχολεία, έτσι ώστε οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης να τις επικαλούνται, για να ασκήσουν κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας!

Ασφαλώς και το γεγονός αυτό τους τιμά γιατί αποδεικνύουν ότι δεν αποτελούν εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές, όπως συνέβαινε επί πέντε χρόνια με τους Συριζαίους ας πούμε, που κάθε «πατάτα» της κυβέρνησής τους, την υπερασπίζονταν μέχρι τέλους, επαναλαμβάνοντας μέχρι και το τελευταίο κόμμα, τις ανακοινώσεις και τα non paper της Κουμουνδούρου.

Αλλά προσωπικά – και καλοπροαίρετα μιλώντας – δεν καταλαβαίνω την ανάγκη ύπαρξης διαφορετικών παρατάξεων, πλην ΚΚΕ, όταν αυτές ταυτίζονται σε όλα, στα μεγάλα θέματα. 

 

Να τον χαίρεστε

Ζαίοι μου… να χαίρεστε τον Παπαδημούλη σας!

Υπόδειγμα ανθρωπιστή και επιχειρηματία.

Κάθε στέλεχος και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ είμαι σίγουρος πως ονειρεύεται να του μοιάσει. Ιδίως αυτοί που βγάζουν μόνο ένα μεροκαματάκι με τη μπίζνα του προσφυγικού…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons