ΔΗΓΜΑΤΑ 21/5/2020 (Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες)

ΔΗΓΜΑΤΑ 21/5/2020 (Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες)

Ο Μπαρτζώκας δε μου απάντησε για το τι συμβαίνει στο Δήμο Ζίτσας με τον απότιστο κάμπο… και τα πάρε δώσε Δήμου Ζίτσας και ΔΕΥΑΙ… (θα απαντήσει αναγκαστικά απόψε, που έχουμε κανονίσει να τα πούμε τηλεοπτικά…), οι της υπόλοιπης δημοτικής αρχής με διόρθωσαν για τα προχθεσινά μου «Δήγματα», αναφορικά με την προετοιμασία του Δήμου για το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εγώ βέβαια, είχα δίκιο στο ότι οι επαγγελματίες της πόλης δε γνώριζαν μέχρι προχθές για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, η δε δημοτική αρχή έχει φροντίσει να κάνει την απαραίτητη προεργασία ώστε με την ψήφιση της τροπολογίας, να αναλάβουν συνεργεία του Δήμου να κάνουν αυτοψίες για να εξετάσουν τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, να αυξήσουν τους χώρους που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους. 

Η καθυστέρηση εδώ προκαλείται από την κυβέρνηση που νομίζω αύριο Παρασκευή, θα φέρει για ψήφιση την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγγνώμη αλλά, όταν άλλες τροπολογίες γράφονται νύχτα, αυτή η νομοθετική παρέμβαση που είχε προαναγγελθεί εδώ και ένα μήνα σχεδόν, δε μπορούσε να ψηφιστεί νωρίτερα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα;

 

Χαλαρά εκλογές;

Έχω την αίσθηση ότι με το τέλος της καραντίνας, οι κυβερνητικοί άρχισαν να πετάνε χαρταετό… κι όποιον πάρει ο χάρος.

Η αίσθηση του επείγοντος νομίζω ότι εξέλιπε μαζί με το τέλος της καραντίνας και του εγκλεισμού μας στα σπίτια μας, λες και οι επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται. Και τα όσα είπαν χθες το απόγευμα, Μητσοτάκης και Υπουργοί δε μου δίνουν τη βεβαιότητα ότι θα σταθούμε επαρκώς απέναντι στην επερχόμενη λαίλαπα που ήδη βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι.

Κάποιοι άρχισαν να βλέπουν πίσω από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, τα γράμματα ε-κ-λ-ο-γ-έ-ς…

Η συγκυρία είναι κάκιστη, πολλοί πολίτες μπορεί να του χρεώσουν ότι προκαλεί μεγαλύτερη ακόμα ζημιά στην οικονομία με μια τέτοια κίνηση, οι υγειονομικοί παράγοντες εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την συνάθροιση κόσμου στον ίδιο χώρο, αλλά μια τέτοια κίνηση δικαιολογείται απόλυτα πολιτικά, όπως έχω γράψει πολλές φορές. 

Το ίδιο έκανε κι ο Τσίπρας. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι πως το 2015 την κρίση την προκάλεσε η παλαβή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Την κρίση του 2020 όμως, δεν την προκάλεσε ο Μητσοτάκης. Καλείται ωστόσο να την διαχειριστεί αυτός με όρους που δεν του επιτρέπουν να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Άρα ποια η λύση; Εκλογές! (για να τελειώσει πολιτικά τον Τσίπρα… κι αυτός είναι ο μόνος ουσιαστικός λόγος, γιατί από το Σεπτέμβριο, τα πράγματα θα είναι ενδεχόμενα «μαύρα», και αυτό θα αρχίσει να κοστίζει στο Μητσοτάκη που θα βλέπει τη δημοφιλία του να μικραίνει, την κοινωνική δυσαρέσκεια να μεγαλώνει, τους μπάχαλους να βγαίνουν στο δρόμο και τα συνδικάτα να ξεσκονίζουν τα πανό τους).  

 

Ο Μπαρτζώκας και ο Πάνου

Για να επιστρέψω στο Δήμο Ιωαννιτών, οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» δεν έχουν ίσως το μέταλλο ή τη χοντροπετσιά να αντέξουν στις επιθέσεις που δέχτηκαν τις τελευταίες μέρες και γνωρίζω πως και οι δυο τους, Μπαρτζώκας και Πάνου, έχουν στενοχωρηθεί αρκετά.

Αυτό ωστόσο, δεν τους επιτρέπει να κάνουν πολιτικά σφάλματα αλλά οφείλουν να αγνοήσουν όσα λέγονται ή γράφονται γι’ αυτούς, να κάνουν delete ή block τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τους ενοχλούν και να προχωρήσουν παρακάτω, προσηλωμένοι στο έργο τους αποκλειστικά. 

Ήταν λάθος η ανακοίνωση για το «μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων», γιατί σωστά θεωρήθηκε ως προτροπή σε αποστασία. Σαν αυτές που σε κεντρικό επίπεδο, ζητούσαν στο παρελθόν διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί (Σαμαράς, Τσίπρας κα.). Η συνεισφορά της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» δεν θα είναι να διευρύνει το όριο δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής. Για τις ισορροπίες αυτές υπεύθυνος είναι ο Μωυσής Ελισάφ, αυτός έκανε τις βασικές επιλογές, καλές ή κακές, όταν έστησε τη δημοτική του αρχή.

Ο Μπαρτζώκας έχει ένα σημαντικό έργο στη ΔΕΥΑΙ και νοιώθω σα να έχει πελαγώσει εκεί, με το δυσκίνητο μηχανισμό, με τους κακομαθημένους υπαλλήλους κτλ. Έχει όμως δώσει έναν όρκο στον εαυτό του να προσπαθήσει και αυτό πρέπει να θυμάται. Και ο Πάνου δεν έχει εύκολο έργο, αλλά νομίζω ότι ο ΟΚΠΑΠΑ είναι πιο στρωμένο μαγαζί, και για το λόγο ότι δεν απευθύνεται εξ ολοκλήρου σε μόνιμους υπαλλήλους (μόνο αν αίρονταν κάποτε η μονιμότητα του Δημοσίου, θα γίνονταν κανονικό μαγαζί αυτό το μπ@ρδ@λο)… 

 

Αντιπολίτευση τρολ…

Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι μετέτρεψαν την πολιτική στο Δήμο Ιωαννιτών σε τρολάρισμα στο facebook. Έκαναν αναρτήσεις σπιλώνοντας ανθρώπους για δήθεν ρουσφέτια από την προηγούμενη δημοτική αρχή και μετά τις κατέβαζαν. Προφανώς είναι νέοι και θα μάθουν. 

Το ίδιο – οι ίδιοι – το έκαναν σχολιάζοντας την κεντρική πολιτική σκηνή. Μιλούσαν για τη Novartis τότε, και δίκαζαν τους δέκα πολιτικούς που κρέμαγε στα μανταλάκια η τότε κυβέρνηση. Σήμερα, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και δε μιλάνε για τέτοια. Κάποιοι μπορεί να φτάσουν ως τα σκαλιά του Δικαστικού για την ευκολία με την οποία υπαινίχθηκαν ότι τα πήρε ο τάδε ή ο δείνα Γιαννιώτης γιατρός, αν θυμάστε τι εννοώ…

Αλλά η αντιπολίτευση στο Δήμο Ιωαννιτών ασκείται θεσμικά και όχι με τρολιές, γιατί ένα χωριό είμαστε και δε μπορεί να προσβάλλονται άνθρωποι με εμπαθείς χαρακτηρισμούς, από εκείνους που έχουν κάποιο θεσμικό ρόλο. Εγώ μπορώ να λέω ό,τι θέλω – στα όρια του νόμου εννοείται… Αν σας αρέσω με διαβάζετε, αν δε σας αρέσω, πάτε παρακάτω. Απλά είναι τα πράγματα. Αλλά ο δημοτικός σύμβουλος που αύριο θα ξανακάτσει στο απέναντι έδρανο του δημοτικού συμβουλίου, οφείλει να είναι προσεκτικός και να μην επαναλαμβάνονται οι ασχήμιες που ζήσαμε στο Κοινοβούλιο κατά την τελευταία δεκαετία, από νεοναζί και «ψεκασμένους» Αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ ή Δεξιούς.

Κι αυτό το βλέπουμε από συγκεκριμένους ανθρώπους, ενώ ακόμα και ο Θ. Μπέγκας που λατρεύει το facebook, είναι προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς του, κανείς άλλος δε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης δεν χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς και τέτοια πολεμική.

 

Χωρίς αντιμισθίες

Θα πω και κάτι τελευταίο. Ήμουν από αυτούς που είχαν προβλέψει την πτωτική πορεία της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» στις εκλογές του 2019. Η ορμή που έδωσε σε αυτή την παρέα το 2014 ποσοστό 8,25% και 3.884 ψήφους, ήταν λογικό να ξεφουσκώσει πέντε χρόνια μετά, ωστόσο η παράταξη του Μπαρτζώκα, του Πάνου και των άλλων μελών πήρε στις εκλογές του 2019 1.649 σταυρούς (3,55%), ξεπέρασε δύο κομματικές παρατάξεις και την προσπέρασε μια τρίτη κομματικά στηριζόμενη παράταξη, η παράταξη της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας. Η τελευταία έχασε σχεδόν τη μισή της εκλογική δύναμη ανάμεσα στις εκλογές του 2014 και του 2019. Οι συγκρίσεις επομένως είναι άνισες για τους σημερινούς τιμητές…

Και κάτι ακόμα: ποιος από τους ακέραιους «Αριστερούληδες» θα αρνούνταν την αντιμισθία αν υπηρετούσε σήμερα στη ΔΕΥΑΙ ή τον ΟΚΠΑΠΑ; Κανείς, είμαι απόλυτα βέβαιος. Μπαρτζώκας και Πάνου δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ ως τώρα, γιατί αρνήθηκαν την προβλεπόμενη αντιμισθία. Ο πρώτος συνεχίζει τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, ο δεύτερος έχει αφήσει το ιατρείο του και αντιλαμβάνεται ότι η ενασχόληση με τα κοινά για έναν ελεύθερο επαγγελματία έχει μεγάλο κόστος. Αυτά είναι όμως, ψιλά γράμματα για τους «συντρόφους» του Παπαδημούλη…

 

Η ΝΔ τι λέει;

Οι χθεσινές δηλώσεις Καχριμάνη για τα led είχαν ως στόχο τόσο την Τ. Καλογιάννη που μιλάει συνεχώς για αδιαφάνεια στο έργο του Δήμου Ιωαννιτών, όσο και το Δήμο Ηγουμενίτσας που εξέδωσε προχθές μια ανακοίνωση για το αντίστοιχο έργο, απαντώντας στην αντιπολίτευση.

Κάποια στιγμή είμαι βέβαιος, καίτοι αμφότεροι προσπαθούν να αποφύγουν τη σύγκρουση, Καχριμάνης – Καλογιάννη θα αντιπαρατεθούν σκληρά. 

Κι επειδή η Τ. Καλογιάννη στην τελευταία της απάντηση προς τη δημοτική αρχή, επικαλέστηκε τη «φιλελεύθερη ΝΔ», η τοπική ΝΟΔΕ φαντάζομαι δε συμφωνεί με τη στάση της υποστηριγμένης από αυτήν παράταξης στο Δήμο Ιωαννιτών για το έργο του οδοφωτισμού… Όπως διαφώνησε ανοιχτά ο Θ. Τζαρούχης προ μηνών και για τη στάση της δημοτικής παράταξης στο θέμα της ανάθεσης της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες…

 

Οι γέφυρες στο μέλλον

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε όλοι με την πρόταση Ριζόπουλου για κατάργηση της Περιφερειακής Αρχής και για τη σύνθεση μιας νέας διοίκησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, ειδικού σκοπού, η οποία θα διαχειριστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, την κρίση που θα είναι απόρροια της πανδημίας, όπως σε όλο τον κόσμο.

Να δεχτώ πως σε πολλούς μπορεί να ακούστηκαν υπερβολικές αυτές οι προτάσεις, στο σκέλος της λειτουργίας της διοίκησης, γιατί θεωρητικά καταργούν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019. Η λογική όμως της πρότασης έγκειται στο ότι η ίδια ακριβώς διοίκηση και η φιλοσοφία που την διαπερνά εδώ και 18 σχεδόν χρόνια στο Νομό Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου, δε μπορεί να φέρει τα διαφορετικά αποτελέσματα που ζητά σήμερα η περιοχή, εν μέσω μιας ακόμα οικονομικής κρίσης. Αυτό γίνεται αντιληπτό;

Ως προς τις προτάσεις για τα έργα και τις προτεραιότητες που παρουσίασαν χθες οι «Ορίζοντες Ηπείρου» αρνείται κανείς ότι θέτουν στη σωστή βάση το θέμα της ανάπτυξης που για το νυν Περιφερειάρχη, θα έλθει μόνο με άσφαλτο και δρόμους; Είναι δυνατόν την ώρα που καίγεται το σύμπαν, εμείς να λέμε ότι την ανάπτυξη θα φέρει η βελτίωση στο δρόμο Θεριακήσι- Δερβίζιανα και Ρετσιανά- Καστανιά (έκαστος με κόστος μισό μύριο και άνω…);

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons