7 εβδομάδες μετά τη 2α Ιουνίου: Μια αποτίμηση (βίντεο)

7 εβδομάδες μετά τη 2α Ιουνίου: Μια αποτίμηση (βίντεο)

Με την Όλυ Τσουμάνη, θα ολοκληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα, τον κύκλο των επαφών με όλους – πραγματικά όλους – τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του νέου δημοτικού συμβουλίου, του Δήμου Ιωαννιτών, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ. Έχει συναντήσει ήδη και τον Χρήστο Πατσούρα, από την παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», κάνοντας πράξη αυτό που είπε προεκλογικά και επανέλαβε μετεκλογικά, ότι ανεξαρτήτως επί της αρχής διαφωνιών ορισμένων παρατάξεων με την προοπτική της συνεργασίας στη νέα δημοτική αρχή, εκείνος θα επιδιώξει τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις, στα μικρά και στα μεγάλα…

Μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» θα εκδώσει ένα απολογιστικό δελτίο τύπου για τις συναντήσεις και διεργασίες που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα, από τις 2 Ιουνίου και μετά, με στόχο τη… «δυναμική πλειοψηφία» που λέει ο νέος Δήμαρχος, για τη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών κατά την τετραετία 2019-2023.

Ορισμένες διαπιστώσεις και απολογιστικά συμπεράσματα μπορούν να βγουν σήμερα, και με βάση τα όσα είπε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο κ. Ελισάφ, το βράδυ της Παρασκευής.

 

Συμπέρασμα 1ο: Οι προϋποθέσεις διαπιστώνονται, το κλίμα είναι ιδιαίτερα καλό, η «χημεία» υπάρχει για τη συνεργασία της παράταξης της νέας δημοτικής αρχής, με τις παρατάξεις του Νίκου Γκόντα «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και του Άρη Μπαρτζώκα «Γιάννενα Τώρα». Το άθροισμα που δίνουν ωστόσο οι τρεις παρατάξεις είναι 18, αρκετά καλή σαν πλειοψηφία αλλά μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο (45 έδρες). Στη 1 στις 100 όπως είπε ο κ. Ελισάφ, πιθανότητες να μην επιτευχθεί η σύγκλιση και με τη μία ακόμα, από τις δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να προχωρήσει και με σχετική πλειοψηφία…

Συμπέρασμα 2ο: Μετά τη συνάντηση με την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, την προπερασμένη Παρασκευή, υπάρχει η πεποίθηση ότι η συμφωνία είναι κοντά, εκτιμάται πως αυτή είναι η πλειοψηφική τάση μέσα στην παράταξη «Ιωάννινα_2023», αλλά μοιάζει σαν η επικεφαλής της παράταξης να προσπαθεί να κερδίσει για κάποιο λόγο, χρόνο… Η ολομέλεια της παράταξης που είχε προσδιοριστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έγινε και η απόφαση για συνεργασία ή μη με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» εκκρεμεί…

Συμπέρασμα 3ο: Η συνάντηση των δημοτικών ομάδων των παρατάξεων «Γιάννενα Νέα Εποχή» και «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», έβγαλε το αυτονόητο συμπέρασμα, ότι κατ’ αρχάς, κανείς από τους δυο δε θέλει να χρεωθεί το «ναυάγιο» της μη συνεργασίας και ως προς τη συνέχεια, η «μπάλα» είναι στο «γήπεδο» του Μ. Ελισάφ (βλέπε παρακάτω).

Συμπέρασμα 4ο: Μικρές είναι οι πιθανότητες συνεργασίας με την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», γιατί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η αντιπαράθεση ξέφυγε, με «χτυπήματα» κάτω από τη ζώνη… από την πλευρά Νάτση.

 

Η συνέχεια

Μετά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, ο Μ. Ελισάφ και η ομάδα του ανέλαβαν έναντι του απερχόμενου Δημάρχου, την αποστολή να καταρτίσουν ένα κατάλογο προγραμματικών σημείων, επί των οποίων θα γίνει στην επόμενη φάση, λεπτομερής συζήτηση με τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις για τα πεδία σύγκλισης.

Μεταξύ των παρατάξεων, δεν αποκλείεται να βρεθούν ανυπέρβλητες διαφορές, είτε ως πραγματικές διαφωνίες είτε ως άλλοθι για την άρνηση της συνεργασίας. Ανάμεσα στους δυο «μονομάχους» της 2ας Ιουνίου ας πούμε, όπως διαφάνηκε και στη συνάντηση της Πέμπτης, μπορεί να υπάρξουν συγκρούσεις για δρομολογημένες παρεμβάσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής, με τις οποίες έχει διαφωνήσει η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», όπως για παράδειγμα, το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας. Το θέμα αυτό τέθηκε προχθές, ευθέως, από τον αντιδήμαρχο Θ. Γιωτίτσα.

Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη μέρα, τα πράγματα θα απλοποιηθούν, για να μπορεί κανείς να δικαιολογήσει την τελική του θέση, έναντι της προοπτικής της συνεργασίας.

Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ώρα, δεν υπάρχει, ο νέος Δήμαρχος δεν αγχώνεται ιδιαίτερα, όπως ομολόγησε στη συνέντευξή του, και προχωρά με σταθερά και σίγουρα βήματα.

Σε σχέση με τις αλλαγές που θα επιφέρει στον «Κλεισθένη» η νέα κυβέρνηση, ο κ. Ελισάφ είναι σαφής: δεν εξαρτά την άποψή του για τη «δυναμική πλειοψηφία» από τις διευκολύνσεις που θα προβλέψει για τις νέες δημοτικές αρχές, ο Υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος.

 

Τα «βέτο» και οι μεταγραφές

Ο κ. Ελισάφ διέψευσε την παραφιλολογία που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με υποτιθέμενα «βέτο» που του έβαλαν ενόψει των συνεργασιών, οι διάφοροι επικεφαλής για τους άλλους… Ακούστηκε ας πούμε, έντονα, πως η κ. Καλογιάννη έθεσε βέτο για τη συνεργασία της, τη μη συμμετοχή Γκόντα στο νέο σχήμα διοίκησης του Δήμου. Κάτι τέτοιο το διέψευσε κατηγορηματικά προχθές, ο κ. Ελισάφ. «Ουδέποτε και από κανέναν…» είπε.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η θέση του για τη μορφή των συνεργασιών: πυρήνας των συμμαχιών θα είναι η παράταξη, είπε. Ο ίδιος δεν πρόκειται να προσεγγίσει κατά μόνας δημοτικό σύμβουλο άλλης παράταξης, ζητώντας του τη στήριξη. Για την περίπτωση ωστόσο, που κάποιος ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξή του και αποφασίσει να «αυτομολήσει» προς τη νέα δημοτική αρχή, ο κ. Ελισάφ δεν απάντησε κατηγορηματικά πως δεν θα αποδεχτεί τη στήριξη.

 

Νέα υποψηφιότητα;

Το… «μας τα παν κι άλλοι» δεν πρόκειται να ισχύσει με το Μωυσή Ελισάφ, το 2023…

Συμβαίνει συχνά να δηλώνει κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος πως πηγαίνει για μία θητεία και στο τέλος της, να… θυμάται πως πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του και άρα, να ξαναθέτει υποψηφιότητα…

Ο Μωυσής Ελισάφ το είπε προεκλογικά, το επαναλαμβάνει με ένταση μετεκλογικά: «δε θα είμαι υποψήφιος το 2023»…

Αυτό αφενός τον απελευθερώνει από το περιβόητο «πολιτικό κόστος», όπως είπε στη συνέντευξή του, και άρα, θα πάρει αποφάσεις χωρίς στρογγυλέματα αυτά τα τέσσερα χρόνια, αφετέρου, ανοίγει το δρόμο στους υποψήφιους συμμάχους του: μπορούν να ξέρουν από τώρα, τόσο ο Θωμάς Μπέγκας όσο και η Τατιάνα Καλογιάννη – η συγκεκριμένη μάλιστα, τον ρώτησε ευθέως αν θα είναι ξανά υποψήφιος… – ότι το 2023, αν θελήσουν να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι, δεν θα βρουν ξανά μπροστά τους, το Μωυσή Ελισάφ…

Το δεδομένο αυτό θα μπορούσε να εκτιμηθεί δεόντως, ιδίως από το Θωμά Μπέγκα, αν θέλει να διεκδικήσει μια ακόμα υποψηφιότητα για το δημαρχιακό θώκο, σε τέσσερα χρόνια. Αν οι διαφορές μεταξύ των δύο «μονομάχων» της 2ας Ιουνίου ξεχαστούν, αν αποφασίσει ο απερχόμενος Δήμαρχος να συνεργαστεί η παράταξή του στη νέα διοίκηση του Δήμου, θα είναι εύκολο για τον απερχόμενο Δήμαρχο, σε τέσσερα χρόνια, μετά από μια συνένωση των δύο Κεντροαριστερών παρατάξεων, να διεκδικήσει την ηγεσία της και να ξαναείναι υποψήφιος. Αυτό το σενάριο βέβαια, ενέχει πολλή μεγάλη υπόθεση…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons