ΔΗΓΜΑΤΑ 20/6/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 20/6/2020

«Όσο ζω και όσο είμαι υγιής, θα είμαι εδώ…».

Είπε γελώντας στους δημοσιογράφους, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. 

Την προηγούμενη φορά που μίλησε για πιθανή νέα υποψηφιότητα το 2023, είπε πως «μπορεί και να μην είναι υποψήφιος»… Που σημαίνει ότι θα είναι, όπως δήλωσε και χθες, μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Και οι κινήσεις του παραπέμπουν σε έναν άνθρωπο που δουλεύει για την επόμενη υποψηφιότητα, όπως άλλωστε έκανε ο Καχριμάνης, και μετά από κάθε εκλογική του νίκη: προετοίμαζε την επόμενη κάθοδο στις εκλογές, με χάρες, ρουσφέτια και με την πολιτική που ξέρει καλά. Μια πολιτική που αποτελεί σχολή, είδος έρευνας για την πολιτική επιστήμη: το πως κερδίζεις εκλογές. Αυτό και μόνο.  

 

Τα ακίνητα και τα δάνεια

Ο Ζάψας επιμένει πως το ακίνητο που θα αγοράσει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου είναι για καλό σκοπό και βάζει στοίχημα για τις αγαθές προθέσεις του Περιφερειάρχη. Μπορεί και να τον παρεξηγώ εύκολα τον τελευταίο αλλά τα πολλά πάρε – δώσε με ακίνητα γνωστών και συγγενών του, είναι λογικό να σου δημιουργούν κακή προδιάθεση όταν ακούς για μια νέα αγορά, με φωτογραφική μάλιστα διακήρυξη.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, ο Περιφερειάρχης βγήκε βασικά για το λόγο αυτό: να απαντήσει στην πρόταση Ριζόπουλου για τη δημιουργία ενός ταμείο εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραγωγών με χρήματα που έχει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου και πρόκειται να τα διαθέσει σε ένα ακίνητο στο ιστορικό κέντρο. 

Ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε το αρχικό μας ρεπορτάζ για το θέμα και όπως προκύπτει από την απάντηση που απέστειλε προ ημερών στους «Ορίζοντες Ηπείρου», άλλος λόγος εξηγεί την αγορά και όχι τα επιχειρήματα που πρόβαλε στην γραπτή απάντησή του στην παράταξη της αντιπολίτευσης. Ο λόγος που δεν είπε εξαρχής τα όσα ανέφερε χθες, είναι άγνωστος.

Και ρωτώ εγώ ο καχύποπτος, εμπαθής, εμμονικός: γιατί να λέει άλλα τη μία και άλλα την άλλη, γιατί να μην πει εξ αρχής σε όλους πως θέλει να αγοράσει και να συντηρήσει το τάδε διατηρητέο κτίριο; Γιατί να λέει συνεχώς μισόλογα και αντιφατικές κουβέντες, αν όπως λέει ο φίλος μου ο Ζάψας, έχει ο Περιφερειάρχης καλή πρόθεση;

Επιμένω πάντως, πως παρά τους… ρομαντισμούς στους οποίους φέρεται να υποκύπτει ο Περιφερειάρχης, μετά από προτροπή φίλου του αρχιτέκτονα μηχανικού, του οποίου το όνομα είπε στο off the record, δε θεωρώ ότι είναι προτεραιότητα για την περιοχή μας να σώζουμε κτίρια ή να ξαναχτίζουμε πεσμένα εδώ και έναν αιώνα γεφύρια ασούμε… (τα ίδια έλεγα και προ μηνών για τις φαεινές ιδέες του Σπίρτζη που πήρε φόρα και άρχισε να αναστηλώνει ό,τι πεσμένο γεφύρι έβρισκε μπροστά του…), αντί να στηρίζουμε τη χειμαζόμενη οικονομία και αγορά.

 

Τα προγράμματα

Όσο για τα 10 εκατ. που δίνει όπως είπε ο Περιφερειάρχης στον ΕΦΑΠΑΕ η Περιφέρεια Ηπείρου για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, γιατί το ακούω για πρώτη φορά; 

Για τον τουρισμό δεν είναι που αρνούνταν προ μηνών η Περιφέρεια Ηπείρου να συμβάλλει χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις που ήθελαν να επεκταθούν (εδώ το σχετικό); 

Ξέρει κάτι το Επιμελητήριο Ιωαννίνων επ’ αυτού; Το επιβεβαιώνει ή όχι;

 

Μια απλή σκέψη

Αυτό τον καιρό, έχουμε αρχίσει να μιλάμε για το νέο ΕΣΠΑ, 2021-2027. Και κάθε τέτοια εποχή, θυμάμαι τον πρώην Νομάρχη Πρέβεζας, το Βασίλη τον Ιωάννου που έλεγε στον Πανοζάχο πριν από μερικά χρόνια πως ήταν ανάγκη να γίνει μια μελέτη που θα αποτιμούσε την αποτελεσματικότητα του Γ΄ ΚΠΣ. Η μελέτη δεν έγινε ποτέ, όπως και ποτέ δεν πρόκειται να μετρήσουμε το αποτέλεσμα των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ των κοινοτικών προγραμμάτων που διαθέτηκαν στην Ήπειρο…

Ο Καχριμάνης μόνο, έχει διαχειριστεί περί τα 400 με 500 εκατ. ευρώ. 300 περίπου χονδρικά, είναι το πακέτος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που σχεδίασε και διαχειρίστηκε εξ ολοκλήρου η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου και τα υπόλοιπα 100 με 200 υπολογίστε πως είναι τα λεφτά που δεν είχαν δεσμευτεί όταν η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013, από την κρατική Περιφέρεια Ηπείρου.

Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό που θα μπορούσε να έχει αλλάξει τη μοίρα αυτού του τόπου.

Αν αυτός ο απλός συλλογισμός σε απασχολήσει ποτέ, «σοφέ» λαέ της Ηπείρου, μπορεί και μια επόμενη επιλογή σου στο μέλλον, να είναι ριζικά διαφορετική.

 

Ο «Τρίτσης»

Δεν τους ελέγχει, άρα τους θεωρεί εχθρούς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ελέγχει παρά ελάχιστους εκλεγμένους Δημάρχους ανά την επικράτεια κι έτσι, την επομένη της ανακοίνωσης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που έχει ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεχείρησαν να απαξιώσουν τις ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη για το νέο πρόγραμμα που είναι στην ουσία συνέχεια του «ΦιλοΔήμου», με άλλο όνομα. Είπαν λοιπόν, Χαρίτσης και Πολλάκης κατά τη γραμμή της Κουμουνδούρου πως Δήμαρχοι τα βρήκαν ήδη με μελετητικά γραφεία για να ωριμάσουν έργα τους, με το αζημίωτο ασφαλώς…

Κι έτσι προσέβαλαν τους 325 Δημάρχους της χώρας μας, σπέρνοντας την αμφιβολία σε πολλούς υποψιασμένους πολίτες, ότι μπορεί και να συμβαίνει αυτό. Η απάντηση ωστόσο είναι πως τα έργα του «ΦιλοΔημου» που δεν καλύφθηκαν χρηματοδοτικά ως σήμερα, θα ενταχθούν στο «Τρίτσης» ή σε επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, τομεακά ή περιφερειακά, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις το δεύτερο. Δεν έχει νόημα συνεπώς, η λαμογιά που χρεώνουν στους Δημάρχους οι -Ζαίοι, ωστόσο κάτι θα μείνει από τους… μάστορες των fake news.

Κι ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα έβρισκε την πρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση των ενταγμένων στο «ΦιλοΔημο» έργων και η υπερδέσμευση του προγράμματος από το ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός και σίγουρα ο Θεοδωρικάκος δεν είναι… Θεός, όπως θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος «Δεξιός». Απλά είναι τα πράγματα, κάπου στη μέση είναι η αλήθεια.

 

Τσιμουδιά για τις διευθύνσεις των φυλακών

Οι κομματικοί διορισμοί στις διευθύνσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας μας και οι καρατομήσεις κριμένων ως επί το πλείστον στελεχών της δημόσιας διοίκησης που έτυχε… να μην ανήκουν στη ΝΔ, πέρασαν στα ψιλά της επικαιρότητας δυστυχώς, αν και αποτελεί η συγκεκριμένη περίπτωση, μια από τις πιο κακές στιγμές της παρούσας διακυβέρνησης (μαζί με τους διορισμούς διοικήσεων στα νοσοκομεία, τα ΚΕΚ για τους επιστημονικούς κλάδους κτλ.). 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλήφθηκα να θέλει να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα, πιθανά γιατί δεν μπορεί να ασκεί κριτική στη ΝΔ για έλλειψη αξιοκρατίας στις επιλογές στελεχών της δημόσιας διοίκησης, αφού κι αυτός έκανε ό,τι κι οι προηγούμενοι.

Επιπροσθέτως, τα στελέχη που καρατομήθηκαν στην πλειοψηφία τους, δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αξίες και οι αρχές του ΣΥΡΙΖΑ έμπαιναν πάντοτε στο ζύγι του μικροκομματικού συμφέροντος, γι’ αυτό το κόμμα αυτό θα μείνει μικρό… στη συνείδηση των μετριοπαθών και κεντρώων ψηφοφόρων. 

 

Τώρα παραλάβαμε εξοπλισμό

Μα τι διάολο, με δανεικό εξοπλισμό κάναμε εγκαίνια τον περασμένο Νοέμβριο στο Πολυδύναμο του «Χατζηκώστα» (εδώ το ρεπορτάζ);

Αναρωτιέμαι γιατί μόλις χθες, έγινε η τυπική, οριστική παραλαβή του εξοπλισμού του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεως Χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοόλ από το νυν διοικητή του νοσοκομείου Σπύρο Δερδεμέζη. 

Μήπως στην αγωνία της να δείξει έργο η προηγούμενη διοίκηση βιάστηκε ή έκανε ενέργειες που την εκθέτουν σήμερα, όπως για παράδειγμα κάτι προτάσεις που έγιναν για το ΕΣΠΑ, χωρίς να είναι ενταγμένο το κτίριο του Πολυδύναμου στον οργανισμό του νοσοκομείου; Με τη λογική ασούμε, του… κάνει μια πρόταση το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» για την ενεργειακή αναβάθμιση του δικού του σπιτιού στην Ανατολή.

Μπαίνει στο ΕΣΠΑ το έργο; Δε μπαίνει…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons