Νέα τμήματα, παλιά (αντιπολιτευτικά) μυαλά…

Νέα τμήματα, παλιά (αντιπολιτευτικά) μυαλά…

Μέχρι να δώσει τις απαντήσεις που μπορεί να είναι αφοπλιστικά απλές… ο Υφυπουργός αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, έναν επικοινωνιακό θόρυβο για το θέμα της αντιστοίχισης των πανεπιστημιακών τμημάτων που αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών από το τμήμα που ενδέχεται να περάσουν αυτό το καλοκαίρι, σε ένα άλλο τμήμα που θα είναι κοντύτερα στον τόπο κατοικίας του κτλ.

Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για μια παγκόσμιας πρωτοτυπίας ελληνική «πατέντα», που ενδύεται με κοινωνικά κριτήρια, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί όντως να εξυπηρετεί οικογένειες που δε μπορούν να σπουδάζουν δυο παιδιά σε δυο διαφορετικές πόλεις, αλλά είναι από την άλλη μια πατέντα που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας και αποψιλώνει από επιστημονικό δυναμικό τα περιφερειακά ΑΕΙ. Ωστόσο, δεν είναι το θέμα μας οι μετεγγραφές, στο παρόν σημείωμα…

Το θέμα είναι ο επικοινωνιακός θόρυβος που έχει ξεσηκώσει εδώ και μερικές ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση με την κατάθεση ερώτησης αρχικά (εδώ), για να ακολουθήσει το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εδώ) και να επανέλθει σήμερα, η πρώην Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη μέσα από το λογαριασμό της στο facebook, επικαλούμενη αντιδράσεις Πανεπιστημίων (εδώ)…  

Σύμφωνα λοιπόν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη για τις «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2020-2021», «αίρει» τις αναμενόμενες αντιστοιχίες των Τμημάτων, «ναρκοθετεί το τοπίο της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και στρέφεται απέναντι στα ΑΕΙ και τα νέα τμήματα, ειδικά των περιφερειακών ιδρυμάτων» (όπου «νέα τμήματα» είναι τα τμήματα των ΑΕΙ ή συνενωμένων ΤΕΙ από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε αυτό που ονομάστηκε «ενιαιοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης» και θεωρήθηκε «μεταρρυθμιστική τομή» από τον Υπουργό που την συνέλαβε).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως είναι «δάχτυλος» της ΝΔ για να υποβαθμίσει τα τμήματα που «γέννησε» η προηγούμενη συγκυβέρνηση, αν και η αλήθεια είναι πως η σημερινή κυβέρνηση ούτε κατήργησε νέα τμήματα που είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν, παρά μόνο ανέστειλε τη λειτουργία ορισμένων εξ αυτών που δεν ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου και κατήργησε ουσιαστικά μόνο τη Νομική Πάτρας. Ο μεταρρυθμιστικός άθλος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ως σήμερα αποτέλεσμα, Τμήματα του «νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» να παίρνουν το 30% του προϋπολογισμού που έπαιρναν στο παρελθόν γιατί καλούνται να μοιραστούν την οικονομική μιζέρια τους, με τα περισσότερα Τμήματα και Σχολές του «νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Γι’ αυτό από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία αυτοκριτική, όπως και καμία αυτοκριτική δεν ακούγεται από τη Σύγκλητο του τοπικού ΑΕΙ που στήριξε με θέρμη τη «μεταρρύθμιση» Γαβρόγλου…

Η διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ έχει ξεπέσει σε ένα συνδικαλιστικό όργανο που βγάζει αντιπολιτευτικές ανακοινώσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ, ενδεχομένως σε συντονισμό και με το ΣΥΡΙΖΑ, για να έλθουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθως, να επικαλεστούν… το Πρυτανικό Συμβούλιο και τις αποφάσεις του, όπως αυτή για τις αντιστοιχίσεις των Τμημάτων… (στην εν λόγω ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου, ο – προφανώς άσχετος – συντάκτης επικαλείται την πείρα από τα ξένα Πανεπιστήμια… για την αντιστοίχιση των Τμημάτων, λες και υπάρχει και στις άλλες χώρες η «πατέντα» της μετεγγραφής των φοιτητών!). 

 

Τι συμβαίνει με τα νέα τμήματα

Επί του προκειμένου, για το θόρυβο που ξεσηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε να πούμε τα εξής:

  1. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγνοούν το εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς τη Γενική Δ/νση Ανώτατης Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας του τέως Προέδρου της ΑΔΙΠ Π. Κυπριανού, με ημερομηνία 4/6/2019, με το οποίο έλεγε πως η ΑΔΙΠ θα εξετάζει την αντιστοίχηση των Τμημάτων μετά από τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και αφού πρώτα έχουν πιστοποιηθεί. Αυτό προφανώς και δεν έχει πρόθεση να το αλλάξει η νυν ηγεσία του Υπ. Παιδείας, ασχέτως αν καταργήθηκε και υποκαταστάθηκε η ΑΔΙΠ.

2. Aντιπαραβάλλουμε εδώ τις δύο σελίδες, από τις αποφάσεις Γαβρόγλου και Διγαλάκη, από τις 1/7/2019 και 25/6/2020 αντίστοιχα, για τις Αντιστοιχίες των ίδιων Τμημάτων, όπου φαίνεται πως η μόνη διαφορά είναι η χρήση της λέξης «νέα» στα Τμήματα που ιδρύθηκαν από τη συνένωση ΤΕΙ και ΤΕΙ ή ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. Φαίνεται ξεκάθαρα πως μιλάμε για τις ίδιες ακριβώς αντιστοιχίσεις. Ως εκ τούτου, δεν είναι κατανοητός ο θόρυβος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Show Buttons
Hide Buttons