ΔΗΓΜΑΤΑ 1/9/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 1/9/2020

Αγαπημένοι και μη, αναγνώστες, τα «Δήγματα» είναι εδώ για να… ξαναδαγκώνουν για μια ακόμα χρονιά, όποιους θεωρούμε, από τους πολιτικούς μας, τους διαχειριζόμενους δημόσιο χρήμα και γενικά τους έχοντες εξουσία και ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας και κυρίως της περιοχής μας, δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κριτική χωρίς εμμονές που προσπαθεί να στέκεται στα γεγονότα και να υπερβαίνει τις προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες.

Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό να ευχηθώ κάτι αλλά με τα όσα περνάμε τα τελευταία χρόνια και πολύ περισσότερο τους τελευταίες μήνες, μπορεί και να ‘ναι γρουσουζιά οι ευχές τελικά… Συνεπώς, πείτε ότι απλά λείψαμε για ένα μήνα και επανακάμψαμε. Καμιά «καλή…», κανείς «καλός…» (καλό μήνα μόνο…) συνεχίζουμε απλά και ξαναπιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τέλη Ιουλίου. 

Ένα καλοκαίρι αναμφίβολα το πιο περίεργο των τελευταίων χρόνων που κάνει τον κόσμο να ακούει για lockdown στον Πόρο και να κλείνεται μέσα στα σπίτια του στην Ερμιόνη (!) (μεσολαβούν καμιά 60 χιλιόμετρα και θάλασσα, για όσους δε γνωρίζουν τα μέρη)… Ένα τέτοιο καλοκαίρι περάσαμε, ας πάει και ας μην ξανάρθει.

 

Η πραγματικότητα της κυβέρνησης

Μόνο που δεν πιστεύω πως έχουμε μπροστά μας μια εύκολη χρονιά, κάθε άλλο… Οι μήνες που έπονται, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα που θα δείξει η κυβέρνηση στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ενδέχεται να οδηγήσουν του χρόνου τέτοιο καιρό, σε ένα πολιτικό περιβάλλον που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα. Ο χρόνος της κρίσης, της κάθε κρίσης, μάθαμε από το 2010 και μετά σε τούτη τη χώρα, πως είναι τόσο πυκνός, με τόσα γεγονότα μέσα του που κανείς δεν φαντάζεται, εφόσον δεν έχει στοιχεία κανονικότητας, ένα τέτοιο διάστημα.

Με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη να διάγει ακόμα… μήνα του μέλιτος με τους πολίτες αλλά και με τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμα και σήμερα, πιάνει φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και η Μενδώνη λέει ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι κάηκαν δέκα πόντοι ξερόχορτο!

Ακόμα και αν οι αρχαιότητες δεν εθίγησαν από την πυρκαγιά όντως, όπως διαβεβαίωσε χθες από βήματος της βουλής η αρχαιολόγος στο επάγγελμα, Υπουργός Πολιτισμού, δεν είναι φυσιολογικό για μια χώρα να πιάνει φωτιά σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της και οι φωτογραφίες έξω από την Πύλη των Λεόντων ή τους θολωτούς βασιλικούς τάφους να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Ούτε υιοθετώ την κριτική ορισμένων πλευρών που υπερέβαλαν τόσο για το γεγονός, σα να καταστράφηκε ολοσχερώς η ακρόπολη των Μυκηνών, όπως συνέβη ας πούμε με τη Notre Dame, τον Απρίλιο του 2019. Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων κατέστρεψε ολοκληρωτικά ένα μνημείο της Γαλλικής ιστορίας. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ γενικώς… πρέπει να φοβάται τις φωτιές και τα στελέχη του να μη μιλούν με τόση ευκολία για αυτές τις καταστροφές… – και ο νοών νοείτω…

Αναμένω μόνο, ελλείψει μια πειστικής αντιπρότασης από μια απαξιωμένη αξιωματική αντιπολίτευση και από μια υπόλοιπη αντιπολίτευση που δε μπορεί με τίποτα να σηκώσει κεφάλι, στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην αντιδρά σε λίγους μήνες, όπως χθες η Μενδώνη, αν η κρίση προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Να μη βλέπει η «δεξιά» κυβέρνηση της χώρας την «πυρκαγιά», σα μικρής έκτασης φωτιά σε ξερόχορτα… Ή να μη μετρά τους ρυθμούς της ύφεσης, ή την αύξηση της ανεργίας, με τα… μαθηματικά της Κεραμέως που έβγαλε μέσο όρο για το μαθητικό πληθυσμό στις τάξεις των ελληνικών σχολείων το 17! (προφανώς και δεν αμφισβητώ το μέσο όρο αλλά αυτός προκύπτει όταν προσθέσεις τους 27 μαθητές στη μία τάξη της Αθήνας ή των Ιωαννίνων με τον 1 μαθητή μονοτάξιου δημοτικού στο χωριό των συνόρων ξερωγώ)…

 

Τα κόμματα

Από πλευράς κεντρικής πολιτικής σκηνής, ξεκινά λοιπόν μια χρονιά με τεράστιες δυσκολίες μπροστά. Κανένα επικοινωνιακό φκιασίδωμα δεν έσωσε καμία κυβέρνηση, όταν έληξε ο πολιτικός της χρόνος, εξαιτίας λαθών, παραλείψεων και ολιγωριών της.

Αν θα έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε με πιο απλά πράγματα τους επόμενους μήνες, πέρα από μια ενδεχόμενη κοινωνική και οικονομική καταστροφή που επαπειλείται και που ασφαλώς ευχόμαστε να μη συμβεί, θα μιλάμε για τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις μάχες διαδοχής του ΚΙΝΑΛ. Ευτυχώς σε αυτή τη βουλή δεν έχουμε Χρυσή Αυγή, έχουμε όμως Βελόπουλο αντί του Λεβέντη που τον ισοφαρίζει αναμφίβολα σε γελοιότητα – βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα της και ξεπαραιτήθηκε χθες, μέσα σε λίγες ώρες! 

 

Οι δημόσιες σφαίρες

Σε τοπικό επίπεδο, η εθνική δημόσια σφαίρα είναι αυτή που θα δώσει τον τόνο των εξελίξεων για τους επόμενους μήνες. 

Κατά τα λοιπά, έχουμε και την τοπική δημόσια σφαίρα, με το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου. Στη δεύτερη, γίνονται δειλά κινήσεις για τη διαδοχή Καχριμάνη, εμφανίζονται και νέοι παίχτες που ενδιαφέρονται να πρωταγωνιστήσουν, ωστόσο από την πλευρά της νυν Περιφερειακής Αρχής τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν ο εν ενεργεία Περιφερειάρχης, στα 65 φεύγα του… θελήσει να ξανακατέβει στις εκλογές.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η αθόρυβη δουλειά που έγινε κατά τους τελευταίους μήνες, στην παράταξη Ριζόπουλου για την οργανωτική της συγκρότηση, εκεί που πριν από ακριβώς έναν χρόνο πολλοί μιλούσαν για τη διάλυση της παράταξης που βγήκε τρίτη στις εκλογές, εδραιώνει τη δύναμη αυτή στην αντιπολίτευση και στις επόμενες εκλογές, ως τον πόλο με τις περισσότερες αξιώσεις να πετύχει κάτι καλό, καθώς αν τα καταφέρουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», θα δημιουργήσουν πυρήνες της παράταξης σε κάθε Δήμο της Ηπείρου, κατά τα επόμενα τρία χρόνια και ως τις εκλογές. 

 

Τα προβλήματα στο Δήμο

Στο Δήμο Ιωαννιτών από την άλλη, τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι για τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ.

Ο γιατρός δεν προσαρμόζεται στην σκληρή πραγματικότητα της μειοψηφικής συμμετοχής της υπ’ αυτόν διοίκησης μέσα στο ανώτατο συλλογικό όργανο της πόλης, δεν αλλάζει τακτική έναντι της αντιπολίτευσης που παραμένει σκληρή και άδικη, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην κριτική της προς τη δημοτική αρχή (αυτό φάνηκε και κατά το πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας αυτοδιοικητικής χρονιάς, την περασμένη Τετάρτη).

Η δυσαρέσκεια θα μεγαλώνει για τη δημοτική αρχή στην πόλη, όσο ο κόσμος θα βλέπει να μην προχωρούν εξαγγελίες, να μην αλλάζει η… αδηφάγος «καθημερινότητα»…

Οι επιθέσεις στην αντιπολίτευση και οι αναλύσεις του φίλου Δημάρχου στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» μπορεί να έπειθαν τον κόσμο κατά την πρώτη χρονιά μετά τις εκλογές, αλλά σε λίγο, ο κόσμος θα έχει ξεχάσει εντελώς τις εκλογές και θα βλέπει μόνο τα προβλήματα μπροστά του, προβλήματα που αδυνατεί να λύσει η διοίκηση του Δήμου. 

   

Μια απουσία και άλλες τέσσερις…

Ο Υφυπουργός Άμυνας Στεφανής δεν πήγε τελικά στο Γραμμο-Βίτσι για τις εκδηλώσεις των Αποστράτων, την περασμένη Κυριακή, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά από τους διοργανωτές. Δε μπορώ να ξέρω αν κακώς ανακοινώθηκε η επικείμενη παρουσία του Υφυπουργού στην εκδήλωση από τους διοργανωτές χωρίς την άδειά του, ή αν δεν σκόπευε ούτως ή άλλως ο πρώην ανώτατος αξιωματικός του Στρατού να παραστεί στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις που έχουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό φορτίο.

Τα ανοίγματα του Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο, δε βρίσκουν μιμητές από τα άλλα στελέχη της κυβερνώσας ΝΔ, αντίθετα πολλές φορές το κόμμα εκπέμπει μηνύματα μιας… πολυτασικότητας – για να το θέσω κομψά… – που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε…

Την περίπτωση Στεφανή την αναφέρω με αφορμή μια δική μας εκδήλωση, του Δήμου Ιωαννιτών συγκεκριμένα, για τους 16 εκτελεσθέντες στο Σταυράκι το 1948. Στην εκδήλωση αυτή που έγινε το περασμένο Σάββατο, παρέστη εκπροσωπώντας τη βουλή, η Μερόπη Τζούφη! Κανείς από τους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ. 

Τα βήματα για το κλείσιμο των πληγών του εμφυλίου δεν υιοθετούνται από τα στελέχη της ΝΔ, δυστυχώς.

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons