Ανησυχία για τους αλλοδαπούς εργάτες γης της Άρτας: Η επιστολή του Δημάρχου και οι ενέργειες της Περιφέρειας

Ανησυχία για τους αλλοδαπούς εργάτες γης της Άρτας: Η επιστολή του Δημάρχου και οι ενέργειες της Περιφέρειας

Ενημέρωση για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής αναφορικά με τη διαβίωση και έλεγχο νομιμότητας των αλλοδαπών εργατών που διαμένουν στην Άρτα, έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η ενημέρωση συνέπεσε, όχι προφανώς τυχαία, με την επιστολή για το ίδιο θέμα του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη.

Ο κ. Τσιρογιάννης συγκεκριμένα απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, την Προϊσταμένη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Άρτας κα. Χρύσα Βόϊδαρου, τον Διευθυντή Δ/νσης Αστυνομίας Άρτας κ. Βασιλείου Γιώργο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας κ. Ευάγγελο Ντάκουλα, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας, κ. Ιωάννη Γκολομάζο και τον Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Σταμάτη Κωνσταντίνο, με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του, δεδομένου ότι η φετινή χρονιά συγκομιδής των εσπεριδοειδών και ακτινιδίων ξεκινά κάτω από συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Την συγκεκριμένη περίοδο εισέρχονται στο Δήμο Αρταίων, αρκετοί εργάτες γης (αλλοδαποί ή ημεδαποί), με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, και στην περιοχή της Άρτας, καθώς δεν είναι γνωστό εάν προηγουμένως έχουν υποβληθεί σε τεστ, ή ακόμη και την κλινική τους κατάσταση.

Αρχικός στόχος της επιστολής του Δημάρχου, είναι αυτός της θωράκισης κατά του ιού και της διατήρησης χαμηλών ποσοστών κρουσμάτων στην περιοχή της Άρτας, καθώς και η λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Οι ενέργειες της Περιφέρειας

Πρόκειται για μια από τις κύριες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής στα πλαίσια της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της, από τον πρώτο καιρό της πανδημίας: ο έλεγχος σε χώρους διαβίωσης ατόμων αλλοδαπής υπηκοότητας, κυρίως εργατών γης. «Κύριος σκοπός μας ήταν η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, έτσι ώστε οι χώροι που διέμεναν, να μην εξελιχθούν σε εστίες μόλυνσης και διάδοσης του ιού» σημείωσε ο κ. Ψαθάς.

Αυτό λοιπόν που έπραξε η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ήταν ο εντοπισμός αυτών των χώρων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα ύπαρξης αυτών των ατόμων, αλλά πολύ περισσότερο να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωναν αυτούς τους χώρους σε ανθρώπους, οι μεσάζοντες που οδηγούσαν και στοίβαζαν τους εργάτες γης με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, όσο και οι ίδιοι οι εργάτες, για τη μετάδοση του ιού.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Άρτας και της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν σειρά ελέγχων στην περιοχή του κάμπου της Άρτας. Αρχικά διενεργήθηκαν δέκα αυτοψίες και επανέλεγχοι σε χώρους – οικόπεδα, όπου διαπιστώθηκαν οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων αλλοδαπής υπηκοότητας, εντός αποθηκών ή οικημάτων, τα οποία δεν έφεραν καμιά προδιαγραφή για διαβίωση εντός αυτών.

Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από 13-4-2020 έως 29-6-2020 ενώ πραγματοποιούνται και σήμερα.

Αυτές οι κοινές αυτοψίες και η συνεργασία με την Αστυνομία, είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την χαρτογράφηση είκοσι περίπου σημείων – χώρων διαβίωσης απ’ όπου πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των διαμενόντων, τη σφράγιση των αποθηκών – σπιτιών, τη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κλήση σε απολογία των ιδιοκτητών και αποστολή εγγράφων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από επαφές με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Άρτας, που απασχολούνται με τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι για 4-5 μήνες περίπου η Άρτα χρειάζεται 2.500 – 3.000 εργάτες γης.

Show Buttons
Hide Buttons