ΔΗΓΜΑΤΑ 17/11/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 17/11/2020

Εντελώς άγαρμπα χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των κινητοποιήσεων για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

Γιατί χρειαζόταν και η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας για να τονίσει ότι δεν ενδείκνυνται οι εορτασμοί στη φάση της πανδημίας που θερίζει αδιάκοπα, όταν ήταν δεδομένο εξ αρχής ότι δεν θα το καταλάβουν όλοι; 

Δεν κατανοεί ο Μητσοτάκης ότι οι Έλληνες είναι λαός αντιδραστικός και αν χωρίς ρητή απαγόρευση της Αστυνομίας στις πορείες του Πολυτεχνείου κατέβαιναν δέκα, σήμερα θα κατέβουν 20;

Οι του ΚΚΕ δε θα μπορούσαν να χάσουν την πορεία, μια πορεία άλλωστε τους φέρνει πιο κοντά στο όνειρο του σοσιαλισμού, όπως πιστεύουν. 

Μαζί τους θέλησε να γίνει ήρωας και ο Γιάνης και επειδή κανείς δεν ασχολείται μαζί του εδώ και ένα χρόνο, σκέφτηκε πως αν τον πλακώσουν στο ξύλο οι Αστυνομικοί – που μπορεί και να τον έχουν και άχτι από την προηγούμενη φορά στην Αίγινα – θα ξαναγίνει το ροκ αγόρι που κάποτε αγαπήσαμε…

Ως αποτέλεσμα ακούμε τρεις μέρες τώρα, του κόσμου τις παπάρες για τη Χούντα του Κούλη και άλλα φαιδρά για τη δημοκρατία μας που μόνο ο εξυπνότερος – μετά τους Αμερικάνους – λαός του κόσμου μπορεί να ξεστομίσει.

Πραγματικά, βαριέμαι πολύ…  

 

Το αυτογκόλ

Το πολιτικά τραγικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πως θεωρώ αδύνατο να εφαρμόσει την απόφαση της Αστυνομίας.

Δεν είναι δυνατόν να βγουν στις διάφορες πόλεις της χώρας οι Αστυνομικοί και να αρχίσουν να συλλαμβάνουν κόσμο που θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη της εξέγερσης των φοιτητών κατά της Χούντας. 

Έτσι, θα εκτεθεί η κυβέρνηση και μπροστά στα μάτια των πιστών της ψηφοφόρων, επειδή δε θα μπορέσει να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους και εντολές.

 

Ο σοβαρός ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ6 συναίνεσε με τη μη πραγματοποίηση των πορειών για το Πολυτεχνείο και την επομένη κατήγγειλε την απόφαση της Αστυνομίας και έβγαλε στα τηλεπαραθύρια και στα σόσιαλ μίντια τους δικούς του, να κράζουν το «φασίστα» Μητσοτάκη… Όλα αυτά στο πλαίσιο της σοβαρής αντιπολίτευσης που είναι αποφασισμένο πια, να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική του Συμμαχία, όπως είναι καταφανές.

Η συναίνεση για την αποχή από τις πορείες της ημέρας, μπορεί και να δόθηκε στην κυβέρνηση, γιατί ίσως κάποιοι κοντά στον Τσίπρα, θύμισαν στον Αλ6 πως το 2016, όταν επισκέφτηκε ο Ομπάμα την Αθήνα, την ημέρα του Πολυτεχνείου και τότε, οι -Ζαίοι ξέχασαν συνθήματα τύπου «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι», δίπλωσαν τις σημαίες τους και έκατσαν σπιτάκια τους για να περιμένουν μέχρι την επόμενη χρονιά που θα έκαναν κανονικά την πορεία τους προς την Αμερικανική πρεσβεία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είναι το κόμμα που σήμερα συνυπογράφει κείμενα καταδίκης των αποφάσεων της πολιτείας μαζί με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, θεωρεί δικά του παιδιά τους Ρουβίκωνες, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συγκυβερνά με την ψεκασμένη «Δεξιά» του Καμμένου και να δέχεται ως ισότιμες ψήφους τις ψήφους των Χρυσαυγιτών, προκειμένου να περάσει από τη βουλή τις αποφάσεις του, όταν δεν διαθέτει εκεί την πλειοψηφία.

Τον παίζεις τριπλή και τον χάνεις, σα να λέμε. 

 

Αποφάσεις πανικού

Πραγματικά ακατανόητη η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως θεωρώ πως άστοχη ήταν και η απόφαση για το  κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων.

Αποδίδω την απόφαση της κυβέρνησης στον πανικό της μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων.

Ποια κινητικότητα θα περιοριστεί όταν οι οικογένειες με γονείς εργαζόμενους – ναι υπάρχουν και τέτοιες… – θα πρέπει τώρα να καταστρώνουν σχέδια μάχης για τη φροντίδα των μικρότερων παιδιών, με παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς; Αυτοί οι τελευταίοι άραγε, δεν προκαλούν κινητικότητα που εντείνει το πρόβλημα;

Το τελευταίο διάστημα είναι σαφές πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει τη μπάλα, με τη διαχείριση της πανδημίας και φοβάμαι για τα χειρότερα.

Η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου εξηγούσε πέντε λεπτά στη χθεσινή συνέντευξη στο Υπουργείο Υγείας, γιατί τα σχολεία δεν είναι εστία της ασθένειας, λες και στο δια ταύτα θα έλεγε… «γι’ αυτό δεν κλείσαμε τα σχολεία»… Κι όμως, είπε το αντίθετο στο δια ταύτα!

 

Καταγγελία από την Ένωση για το Διαβήτη

Τελικά, το συμπέρασμα είναι πως η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων δε διαθέτει ημερολόγιο με τις παγκόσμιες ημέρες…

Θυμάστε που τις προάλλες σχολίαζα την πρωτοβουλία δημοτικής συμβούλου να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο και να κάνει θέμα, την παράλειψη της δημοτικής αρχής να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού (εδώ)… 

Αυτή τη φορά, προλαβαίνοντας τη δημοτική σύμβουλο που πιθανώς θα πράξει το ίδιο και στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Πανηπειρωτική Ένωση για το Νεανικό Διαβήτη καταγγέλλει τη δημοτική αρχή πως δεν φώτισε μπλε το Δημαρχείο, όπως έπραξαν δεκάδες δημοτικές αρχές ανά την επικράτεια, για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Οι δικαιολογίες για την απουσία των Ιωαννίνων από την μακρά λίστα των φωταγωγήσεων, μάλλον αστείες (πχ. κόστος 100 ευρώ!, τα οποία μάλιστα προσφέρθηκε να καλύψει το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Ιωαννίνων… ή ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία εγκρίσεων και διαδικασιών). Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας…» τονίζει η ανακοίνωση.

Εξακολουθώ να μη θεωρώ το θέμα τόσο σοβαρό για να απασχολήσει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο η δεύτερη αυτή παράλειψη της διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών, υπό το γιατρό Δήμαρχο, μάλλον δείχνει κάτι για τα όργανα και τα πρόσωπα του Δήμου Ιωαννιτών που είναι επιφορτισμένα με τα αντίστοιχα αντικείμενα.

 

Πρόοδος δια της διάσπασης

Η δημοτική αρχή στο ανώτερο επίπεδο δε μπορεί να ασχολείται με τέτοια θέματα, το καταλαβαίνω…

Έχει συγκεντρώσει όλη της την ενέργεια στην αποστολή της διάσπασης του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και στη σύσταση ενός νέου, Νομαρχιακού Φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επόμενος στόχος αν επιτευχθεί ο προηγούμενος, θα είναι και η διάσπαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και η επανασύσταση της παλιάς ΤΕΔΚ (Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων), αφού επανέλθουμε προηγουμένως και στο παλιό καθεστώς των 1025 Δήμων και Κοινοτήτων του «Καποδίστρια», μη σας πω και πριν από αυτό…

Και αφού τα Γιάννενα αποτινάξουν από πάνω τους το βάρος των… πλεμπαίων λοιπών Ηπειρωτών, θα χαράξουν τη στρατηγική «άλωσης» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αφού προεκλογικός στόχος της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» ήταν να πρωταγωνιστήσουν μέσω του τουρισμού και όχι μόνο, στα Δυτικά Βαλκάνια.

Την ώρα που άλλοι συνθέτουν, γιατί στην ομαδικότητα βρίσκεται η δύναμη, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε, η δημοτική αρχή Ελισάφ κάνει βήματα οπισθοδρόμησης, απογοητεύοντας όσους την στήριξαν.

Στο όνομα των χαμηλών τελών καθαριότητας! Που αν δεν χαμηλώσουν, θα χρεωθούν στο Μπέγκα, γιατί είναι αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ… Και η λογική ρε «σύντροφοι», πού πάει περίπατο, αν δεχτούμε ότι τα κάνετε όλα για την οικονομία; (Παρεμπιπτόντως, ο Μπέγκας εδώ οφείλει να λειτουργήσει ως αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και να πάρει έναντι των Γιαννιωτών και το πολιτικό κόστος της υποστήριξης της ενιαίας, περιφερειακής πολιτικής στα σκουπίδια και να πάψει να κρύβεται πίσω από τον Καλαντζή. Και να μην φερθεί μικροπολιτικά και πολιτικάντικα, όπως έπραξε με την αποκατάσταση του λατομείου της Πεδινής – εδώ). 

Διανύουμε τη φάση της εξουσίας που ανακαλύπτει εχθρούς, για να καλύψει ανεπάρκειες, εμμονές και λάθη. Τώρα που η εξουσία προτιμά να της χαϊδεύουν τ’ αυτιά οι κόλακες. Κρίμα!

Εγώ πάλι, βρίσκομαι εκεί που ήμουν πάντα. Απέναντι. Για να ασκώ κριτική με βάση τα πιστεύω μου και μόνο. Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια.

 

Τα είπαν χοντρά

Η με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, ήταν ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, σε βάρος των πέντε Δημάρχων των Ιωαννίνων που σηκώνουν μπαϊράκι στον κοινό νου.

Πέντε Δήμοι – Ιωαννιτών, Ζίτσας, Βορείων Τζουμέρκων, Πωγωνίου και Ζαγορίου – έναντι 11, συν δύο ακόμα, της Κόνιτσας και της Δωδώνης που προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη και να επιβάλλουν τη σύνεση και την ψυχραιμία. Μάταια, φοβάμαι…

«Μπρος πίσω υπάρχει μόνο στο μπάσκετ. Συλλογικά λειτουργούμε, θα πρέπει να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες που επικαλέστηκε ο Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη. Κάποιοι Δήμαρχοι, όπως η Ρ. Βαβέτση, υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί με τους Γιαννιώτες συναδέλφους τους αλλά φαντάζομαι, δεν τρέχει κάστανο στα Γιάννενα… 

Κανείς δεν είχε τα κότσια να πάει στη συνεδρίαση της Δευτέρας και να υποστηρίξει την προσπάθεια απόσπασης από το ΦΟΔΣΑ Ηπείρου. Να δούμε αν θα το κάνουν την Παρασκευή, που θα επαναληφθεί η συζήτηση για τη μελέτη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αν δεν εμφανιστούν ξανά, θα είναι γιατί θα αναμένουν τη νομική γνωμάτευση του δικηγόρου τους για το αν έχει εφαρμογή η διάταξη 62 του Ν.4735.

Τέλος, οι δύο διοικήσεις στους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας δεν πρέπει να ξαναπαραπονεθούν για την αντιπολίτευση που τους γίνεται στα δημοτικά τους συμβούλια, γιατί η μέχρι σήμερα συμβολή τους στην προώθηση λύσεων στα κοινά προβλήματα των σκουπιδιών στην Ήπειρο τείνει να γίνει η… προβοκάτσια και οι τρικλοποδιές στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ! Οπότε ίσως θα ήταν καλύτερα οι δύο αυτοί Δήμοι να φτιάξουν το δικό τους εργοστάσιο ΑΣΑ και να διαχειριστούν μόνοι τους τα σκουπίδια τους.

 

Επιμελητήριο… συνέχεια στις 30 του μήνα

Στις 30 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι το ερώτημα της παύσης και αντικατάστασης από τη θέση του, του α΄ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννη Μήτση.

Το θέμα εισηγήθηκε στη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος Δ. Δημητρίου και το πέρασε με σχετική άνεση, μιας και ελέγχει το συγκεκριμένο διοικητικό όργανο.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και η απόφαση θα καθοριστεί από τη στάση που θα τηρήσει η παράταξη του Γρηγόρη Γκίκα. Ο βαθμός αντιπάθειας που τρέφει η συγκεκριμένη παράταξη για έναν από τους Δημητρίου και Μήτση, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να συγκροτήσουν διοίκηση μετά τις εκλογές του 2017, είναι ο παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας.

Λογικά για να κινεί αυτές τις διαδικασίες ο Δημητρίου θα πρέπει να έχει αξιολογήσει τη στάση της παράταξης Γκίκα, διαφορετικά, αν ρισκάρει, μπορεί και να πάθει επικοινωνιακό στραπάτσο.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons