ΔΗΓΜΑΤΑ 6/2/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 6/2/2021

Μια φορά συμφώνησα κι εγώ με τον Περιφερειάρχη μας και με «άδειασε» με τη μία… Δεν το πιστεύω, πραγματικά…

Για το θέμα της αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη, εξέφρασα την άποψη ότι το δίκιο είναι με το μέρος του Αλ. Καχριμάνη και μέσα σε μια εβδομάδα αυτός άλλαξε τη στάση του για το θέμα και με κρέμασε! Το δίκιο… προκύπτει από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ ΑΕ Αντώνη Μπέζα, τους τελευταίους μήνες, ζωντάνεψε το θέμα του παλιού Πανεπιστημίου και άρχισε να εξετάζει τις πιθανές λύσεις για να προχωρήσει η παραχώρηση των κτιρίων στην Περιφέρεια, αφού γίνει ανάκληση του ακινήτου από την Αποκεντρωμένη στην οποία παραχωρήθηκε το ακίνητο πριν από μερικά χρόνια.

Άλλο αίτημα στα γραφεία της ΕΤΑΔ μέχρι πριν από μία εβδομάδα, δεν υπήρχε, πέραν αυτού της Περιφέρειας Ηπείρου και ξαφνικά, προέκυψε η πρόταση Ελισάφ, ο οποίος έθεσε το θέμα στο ανώτατο επίπεδο, στον Πρωθυπουργό.

 

Οι δηλώσεις 

Εδώ σας έχω το βίντεο με τις δύο δηλώσεις του Περιφερειάρχη στις 28 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου

Στις πρώτες δηλώσεις του, πριν από δέκα ημέρες ο Αλ. Καχριμάνης έκανε αισθητή την ενόχλησή του για την πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων να πάει στον Πρωθυπουργό και να ζητήσει το παλιό Πανεπιστήμιο για να εγκατασταθούν εκεί οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.

Είπε την προπερασμένη Πέμπτη: «Εγώ δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά, έχω πει ότι αυτό το κτίριο πρέπει να πάρει οντότητα, έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, μία από αυτές είναι και αυτή του κ. Δημάρχου. Η Περιφέρεια θα συνεργαστεί με όλους και θα αποφασίσει, άμα θα μας πέφτει εμάς ο λόγος…» 

Χθες έκανε πίσω ο Περιφερειάρχης – εδώ οι δηλώσεις – και ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα τα πει με το Δήμαρχο για το θέμα, έκανε σαφή όμως τη διάθεσή του να κάνει πίσω μπροστά στην πρωτοβουλία του Δήμου. Επειδή τον ξέρω τον Καχριμάνη, τον μελετάω… εδώ και 17 χρόνια, είμαι βέβαιος πως δεν θα μάθουμε το παρασκήνιο πίσω από την οπισθοχώρησή του, αν και η σχέση του με τον Ελισάφ είναι άψογη, από τα μαθητικά τους χρόνια…

 

Οι απόψεις…

Δεν είμαι – όσοι με διαβάζουν συχνά το ξέρουν καλά – από τους ανθρώπους που μ’ αρέσουν οι καυγάδες όταν τίθενται κατά καιρούς, σημαντικά ή ασήμαντα ζητήματα στην πόλη και μαίνονται διαδικτυακοί και άλλοι καυγάδες μεταξύ παραγόντων, προσωπικοτήτων… και απλών πολιτών. Από τον πύργο – σκαλωσιά – χριστουγεννιάτικο δέντρο και την αισθητική της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης, μέχρι την άσπρη… μαύρη ή γκρίζα… κεντρική πλατεία της πόλης, από το άνοιγμα και κλείσιμο της παραλιμνίου διαδρομής όσο εξελίσσονταν το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι τον τρόπο αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη – σας ανέφερα μερικά θέματα από αυτά που απασχόλησαν την τοπική επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, με τον τρόπο που περιέγραψα – προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν εξέφρασα άποψη υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, είτε γιατί πάντοτε θέλω να αποφασίζουν οι ειδικοί, είτε γιατί βρε αδερφέ… επειδή ντε και καλά έχουμε όλοι μια άποψη, όπως είπε και ο Κλιντ… δε χρειάζεται να την εκφράσουμε και δημόσια κιόλας.

Στα παραπάνω θέματα, όταν τέθηκαν, προσπάθησα να απαντήσω αν χειρίζονταν σωστά ή λάθος πολιτικά και τίποτε άλλο.

Έτσι και στο προκείμενο, δεν έχω άποψη αν στο παλιό Πανεπιστήμιο πρέπει να γίνει Δημαρχείο, σχολεία, Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης ή κάτι άλλο. Θα μου άρεσε το τρίτο, αλλά ξαναλέω… δεν έχει καμία σημασία.

Πριν το πάρουμε το ακίνητο, με το καλό, οφείλουμε να ξέρουμε τι θα το κάνουμε. Προτάσεις υπάρχουν, ιδέες ενδιαφέρουσες επίσης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, να αποφασίσουν οι τοπικές αρχές τη βέλτιστη λύση. 

Τι κάνουν αυτές; Παίζουν…

 

Η έκπληξη

Ο Καχριμάνης λοιπόν, λέει αυτό που λέω κι εγώ: 5-10 άνθρωποι να κάτσουν κάτω και να αποφασίσουν. Εγώ λέω όμως κάτι που ποτέ δεν πίστεψε στη ζωή του ο Καχριμάνης: στον προγραμματισμό. Αυτόν δεν θα τον κάνουμε ποτέ σε αυτή την πόλη και κάθε φορά που διατίθεται ένα ακίνητο, μια ευκαιρία, μια χρηματοδότηση, χωρίς κανένα προγραμματισμό θα μαλώνουμε, όπως κάνουμε σήμερα, χωρίς να προοδεύουμε σε όφελος της ανάπτυξης. Ο Στ. Καλογιάννης το είπε προ ημερών πολύ σωστά: όσο δεν σχεδιάζουμε συνολικά, θα αυτοσχεδιάζουμε και θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Πάω στο Δήμαρχο τώρα. Αυτός στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, απάντησε σε αναφορές δημοτικών συμβούλων για το παλιό Πανεπιστήμιο και όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο εδώ στο 2:02:30, δεν λέει ούτε υπονοεί τίποτα για τη συνάντησή του δύο μέρες αργότερα με τον Πρωθυπουργό – αυτό δε με χαλάει εμένα – αλλά το σημαντικότερο, δεν προϊδεάζει κανέναν για την έκπληξη που θα προκαλέσει στην πόλη, με την πρότασή του για την εγκατάσταση των υπηρεσιών του Δημαρχείου στο παλιό Πανεπιστήμιο. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος αναφέρεται στην προοπτική να γίνουν σχολεία στη Δομπόλη, όπως είχε προτείνει και με το κείμενο που ενέδωσε στον Κ. Μητσοτάκη όταν αυτός ήλθε στα Γιάννενα το 2019, αλλά δε λέει τίποτα για Δημαρχείο.

Οκ, μπορεί να του ήρθε ιδέα κάπου στο Ρίο, ξερωγώ, περνώντας τη Γέφυρα και να είπε: «δεν το προτείνω στο Μητσοτάκη;»… Λυπάμαι όμως που το λέω, αλλά αυτό δεν είναι σοβαρή προσέγγιση. Όχι το γεγονός ότι έθεσε στον Πρωθυπουργό το αίτημα της παραχώρησης του κτιρίου, το τονίζω, αλλά ότι δέσμευσε την πόλη με την πρόταση που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό. Το αίτημα της παραχώρησης του κτιρίου πρέπει να ενώνει όλους, και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν θα το πάρει η Περιφέρεια ή ο Δήμος. Αυτό είναι κυρίως θέμα πολιτικού τακτ ανάμεσα στους δύο άντρες, το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη και προφανώς… το τελευταίο που πρέπει να μας νοιάζει στην ουσία (άλλη η παραπολιτική και η ίντριγκα που απασχολεί εμένα). 

Το πως θα προχωρήσουμε όμως, μετά το βήμα της παραχώρησης, είναι αρκούντως σοβαρό για την πόλη και δηλωτικό της ποιότητας του πολιτικού μας προσωπικού.

 

Ότι να’ναι

Είπε λοιπόν ο Αλέκος χθες: «αν με πείσει ο Δήμαρχος»… (για το Δημαρχείο).

Δύο επισημάνσεις κάνω και κλείνω: 1. Ο Δήμαρχος πότε έπεισε τον εαυτό του για το σχέδιο του Δημαρχείου, όταν άλλαξε τα λεγόμενά του από Δευτέρα σε Τετάρτη, ώστε να πάει να πείσει και τον Περιφερειάρχη ότι η ιδέα του είναι η καλύτερη; Και 2. αν υποθέσουμε ότι ο Δήμαρχος δεν πείθει τον Περιφερειάρχη για τη σοφή ιδέα του, τι θα κάνει ο τελευταίος; Θα σηκώσει μπαϊράκι στον Μητσοτάκη που φέρεται να αποδέχτηκε την πρόταση Ελισάφ για να γίνει η Δομπόλη Δημαρχείο;

Σοβαρευτείτε λίγο, μπατριώτες…

(Η πρόταση Ελισάφ για την Δομπόλη που παρουσιάστηκε απευθείας στον Πρωθυπουργό είναι σα ντεζαβού αλλά με άλλο πρωταγωνιστή… Θυμίζει την απόφαση Καχριμάνη να πάει να ζητήσει από τον Υπουργό Υποδομών Καραμανλή την ευθύνη κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς να το συζητήσει με κανέναν κι ενώ άλλα πράγματα συζητήθηκαν πριν από μερικούς μήνες, σε συνάντηση με τον Υπουργό, τοπικών παραγόντων υπό τον Πρόεδρο της Βουλής. Άλλο ένα παράδειγμα του πόσο… ό,τι να ‘ναι είμαστε… Τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να είναι ο Τασούλας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητά το Βελισσάριο, ο Αμυράς να μας φέρνει έτοιμο αύριο το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης και να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στη Φιλιππιάδα το καινούργιο αεροδρόμιο της Ηπείρου…).

 

Τους ενώνουν κι άλλα

Τους δύο προαναφερθέντες, Δήμαρχο και Περιφερειάρχη, ενώνει τις τελευταίες ώρες και μια άλλη κοινή αγωνία: αυτή της πιθανότητας ακύρωσης της διακήρυξης για το έργο των led. Αποκαλύψαμε πρώτοι την εμπλοκή στο διαγωνισμό του έργου των πολλών εκατομμυρίων, την περασμένη Πέμπτη, και παρά τη σοβαρότητα της κακής εξέλιξης, Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια σίγησαν χθες. 

Η ανάμειξη της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και μιας μεγάλης εταιρείας, συμφερόντων Μυτιληναίου, στις τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της διακήρυξης του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, μπλέκει αρκετά τα πράγματα, όπως μου λεν άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαδικασίες. Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για μια καθυστέρηση κάποιων μηνών και στη χειρότερη μιλάμε για την ακύρωση της διακήρυξης, αν κριθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή πως υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις στη διακήρυξη.

Αρχές Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό – το ντοκουμέντο στη διάθεση του οποιοδήποτε – δήλωνε: «γενικά δεν άκουσα κάποιον να διαμαρτύρεται για τις δύο διακηρύξεις…». Δυο εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών, τέσσερις εταιρείες προσφεύγουν κατά των δύο διαγωνισμών – οι δύο είναι ίδιες και στις δύο περιπτώσεις – και δεν τον «άκουσε»… τον κάποιον… ο Περιφερειάρχης αλλά τους διάβασε και είμαι βέβαιος πως του έκαναν την καρδιά περιβόλι…  Η πετυχεσιά του… είναι περιττό να πω πόσο μεγάλη ήταν… Βουλωμένο γράμμα διαβάζει…

 

Τον χρεώνονται…

Η δημοτική αρχή Ελισάφ, όπως γράφω από το Σεπτέμβριο του 2019, πήρε ένα ρίσκο, όταν ακύρωσε τον διαγωνισμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής και διακινδύνευσε την πιθανότητα να λήξει η τετραετία και να μην καταφέρει να αλλάξει ούτε μία λάμπα led στους δρόμους του Δήμου Ιωαννιτών.

Μπήκε στο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου, μαζί με την Πρέβεζα. Αν τα πράγματα σκατ@σουν, κανείς πολίτης δεν θα ζητήσει το λογαριασμό από την Περιφέρεια. Οι Γιαννιώτες και οι Πρεβεζιάνοι όμως, δικαίως θα θέλουν να μαυρίσουν τις δύο δημοτικές τους αρχές που τα έργα στράβωσαν. 

Η πολιτική επιλογή να μπουν στο «άρμα» και στο έργο της Περιφέρειας είναι αυτή που θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, για το συγκεκριμένο έργο.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons