Ανοιχτά χαρτιά για το Ταμείο Ανάκαμψης ζητά η Φ. Γεννηματά

Ανοιχτά χαρτιά για το Ταμείο Ανάκαμψης ζητά η Φ. Γεννηματά

Να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης ζήτησε από την κυβέρνηση μιλώντας στη διάρκεια της πρώτης ψηφιακής τηλεδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής, στην Ήπειρο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα, το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ, σημείωσε στην διαδικτυακή ομιλία της η κ. Γεννηματά τονίζοντας πως «Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει. Αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της Κυβέρνησης της ΝΔ».

Κάλεσε την κοινωνία σε ένα ευρύ μέτωπο, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, αλλά θα επιβάλλουν μια Προοδευτική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα.

Η ομιλία της κ. Γεννηματά ξεκίνησε από τις αποκαλύψεις στο χώρο του ελληνικού θεάματος, για κακοποιήσεις και βιασμούς και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για τον διορισμό Λιγνάδη, για καθυστερημένη αντίδραση και προσπάθεια συγκάλυψης. Ωστόσο, τόνισε πως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το ελληνικό #metoo με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις.

Ακολούθως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. «Είναι ανεπίτρεπτο να τρέχει η Κυβέρνηση πίσω από την πανδημία, σε μια αντίληψη του ράβε-ξήλωνε και με οριζόντια περιοριστικά μέτρα που δυστυχώς τα παραβιάζει πρώτη ,όπως είδαμε και στην Ικαρία» ανέφερε.

Το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που προτείνει το ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει:

–  Περισσότερα τεστ και διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή.

–  Σωστή ιχνηλάτηση που δεν αρκεί να την κάνει η πολιτική προστασία.

–  Ελέγχους στην πιστή τήρηση των μέτρων.

– Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια.

– Ιατρική κάλυψη των ασθενών με covid στο σπίτι, από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 

Η πρόταση για την Οικονομία

Κριτική άσκησε η κ. Γεννηματά και για την κατάσταση της Οικονομίας.

«Η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, οδηγούν σε αρνητικές εξελίξεις σε ύφεση, αύξηση του ιδιωτικού χρέους, σε νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό» σημείωσε, προειδοποιώντας για χιλιάδες λουκέτα που έρχονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυρίως στο λιανεμπόριο και στην εστίαση.

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης. Για τις επιχειρήσεις το ΚΙΝΑΛ προτείνει:

  • Από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής το 70% των ποσών που έχει λάβει κάθε επιχείρηση να θεωρηθεί ΕΝΙΣΧΥΣΗ και το 30% δάνειο.
  • Όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες να γίνει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για 6 μήνες. Με ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο- ασφ. Ταμεία και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
  • Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση -τουρισμό στο 6% για όλο το 2021.
  • Αναστολή για όλο το έτος των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας.

Για τους εργαζόμενους, επιστήμονες, και ανέργους.

  • Για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή εργασίας κάλυψη του 100% του  μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.
  • Ειδικό επίδομα όπως το 2020 για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς τις περικοπές που έγιναν.
  • Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες ,σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό δεν καλύπτονται.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Τέλος, για το Ταμείο Ανάκαμψης, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως αποφεύγει συστηματικά το διάλογο. Το σχέδιο της κυβέρνησης, είπε, ικανοποιεί  δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. «Δεν αφορά τους πολλούς, αλλά μόνο τους ήδη μεγάλους».

Η εναλλακτική λύση επικαιροποιείται μέσα από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις που πραγματοποιεί το κόμμα αυτόν τον καιρό.

Είπε συγκεκριμένα: «Στόχος δικός μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα». Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας».

Οι κατανομές των διαθέσιμων πόρων που προτείνει το ΚΙΝΑΛ είναι οι εξής:

Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)

Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος) Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις. Με την παροχή κινήτρων για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία. Με την διάθεση του 20% του Προγράμματος μέσα σε μια 3ετία.

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Show Buttons
Hide Buttons