Την ιστορική γνώση για το ολοκαύτωμα των Εβραίων αλλά και των εγκλημάτων των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στα μαρτυρικά χωριά της περιοχής μας, ενέταξαν στο πλαίσιο του διεθνικού προγράμματος ανταλλαγής μαθητών που εκπονούν το 8ο ΓΕΛ Ιωαννίνων και το Τεχνικό λύκειο του Καιζερσλάουτερν.
Πέραν της ανταλλαγής μαθητών υπήρξε και ανταλλαγή ιστορικής γνώσης που αποσκοπεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές και των δύο λαών.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την επίσκεψη των Γερμανών μαθητών στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων με τους μαθητές των δύο σχολείων στη Συναγωγή, μετά την επίσκεψή τους στο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη Συναγωγή από το Μωυσή Ελισάφ, Δήμαρχο Ιωαννίνων και πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ σε δηλώσεις του, η σωστή ενημέρωση για τα εγκλήματα του παρελθόντος διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο ειδικά κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε όταν πράγματα κεκτημένα αμφισβητούνται , και όταν ο κόσμος βιώνει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, μια βίαιη εισβολή δύναμης σε ανεξάρτητο κράτος.
Ο Νίκος Βράνος, Διευθυντής του 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, τόνισε πως “η πρώτη γενιά που υπέστη την τεράστια ζημιά και βλάβη με το κάψιμο των χωριών μας και το ολοκαύτωμα, είναι αυτοί που δικαιούνται να τους δοθεί η δυνατότητα να συγχωρέσουν. Εμείς όμως οι νεότερες γενιές πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και με τη γνώση να έχουμε τη δύναμη να παίρνουμε σωστές αποφάσεις για την κοινωνία μας. Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μια ενιαία κοινότητα” τόνισε ο κ. Βράνος.
Τέλος, ο Νίκος Ζαχαράκης εκπαιδευτικός και υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους του σχολείου των Ιωαννίνων τόνισε πως αποτέλεσε μια πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τις δύο πλευρές της ιστορίας ενώ καλά λόγια και ένα ευχαριστώ είχε να πει και η Διευθύντρια του Τεχνικού Λυκείου του Καιζερσλάουτερν.