Σε διάστημα μικρότερο από τα δύο έτη, σε περίπου 14 μήνες από 5 έτη σήμερα, θα ολοκληρώνεται η αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την απλοποίηση της διαδικασίας που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο σχετικός νόμος αναμένεται να έρθει στην βουλή πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου. Στόχος της νέας μεταρρύθμισης που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας είναι να διευκολυνθεί η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12000MW που θα μεταφραστούν σε επενδυτικό τσουνάμι ύψους 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου που διαρρέουν ως τώρα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην άποψη των τοπικών κοινωνιών και στην ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που υποτίθεται ότι καταρτίζεται εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Όλα αυτά προμηνύουν χειρότερες μέρες για πολλές περιοχές της Ελλάδας που απειλούνται να κατακλυστούν από “πράσινα” έργα, προξενώντας μεγαλύτερη ζημιά και από τις πιο… “βρώμικες” μορφές ενέργειας.
Οι αλλαγές
Πιο αναλυτικά, οι βασικές αλλαγές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες είναι:
- Αλλάζει η διαδικασία αδειοδότησης από σειριακή σε παράλληλη
- Διαχωρίζονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι ανά στάδιο αδειοδότησης και η κάθε υπηρεσία ελέγχει αποκλειστικά τα θέματα αρμοδιότητας της
- Απαλλάσσονται οι αρμόδιοι φορείς αδειοδότησης από μεγάλο διοικητικό βάρος
- Μειώνονται οι προθεσμίες για ανταπόκριση στα αιτήματα των επενδυτών.
- Μπαίνουν φίλτρα και ορόσημα για απόδειξη της φερεγγυότητας και του πραγματικού ενδιαφέροντος των επενδυτών
- Παρέχεται ευελιξία στους επενδυτές στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των σταθμών χωρίς την απαίτηση για τροποποίηση των αδειών και επανάληψη όλης της αδειοδότησης από την αρχή.
- Θεσπίζεται Υπηρεσία μιας Στάσης στο ΥΠΕΝ και δημιουργείται Πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ για την παρακολούθηση όλης της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Με τη νέα διαδικασία ο χρόνος αδειοδότησης νέων επενδύσεων μειώνεται δραστικά σε περίπου 14 μήνες.
Πιο συγκεκριμένα τα στάδια της αδειοδότησης από 7 γίνονται 5, καθώς καταργείται η μη δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Πλέον τα στάδια είναι: Βεβαίωση παραγωγού (ΡΑΕ), Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΥΠΕΝ), Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), Σύμβαση Σύνδεσης (ΑΔΜΗΕ ΔΕΔΔΗΕ) – Άδεια Εγκατάστασης (ΥΠΕΝ)– Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης (ΔΑΠΕΕΠ) και Άδεια Λειτουργίας (ΥΠΕΝ).