Την ανάγκη αυξημένης επιφυλακής και λήψης μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης επικίνδυνων και άγνωστων για την ώρα στελεχών του κορωνοϊού από την Κίνα, υποστηρίζει ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος, την ώρα που στην αχανή χώρα της Ασίας επικρατεί πανικός από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, λόγω της άρσης της zero covid πολιτικής, η οποία τηρήθηκε εκεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες.
“Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό αν εμφανιστεί, χωρίς να προκύψει θέμα και για να μην ξανασυμβούν όσα έγιναν πριν από τρία χρόνια” τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Νικόπουλος.
Για την ώρα, ο κ. Νικόπουλος τόνισε πως “στη χώρα μας μπορούμε να πούμε ότι ελέγχουμε αρκετά καλά το θέμα του κορωνοϊού, όχι από την άποψη των κρουσμάτων γιατί δεν έχουν εκμηδενιστεί τα κρούσματα αλλά από το λόγο ότι το υγειονομικό σύστημα δεν έχει πιεστεί τόσο πολύ για να μας δημιουργεί θέμα”.
Η παραμονή του κορωνοϊού στην κοινότητα και οι κατά καιρούς εξάρσεις του, έχει να κάνει με τις συμπεριφορές τις δικές μας που έρχονται σε συνάρτηση με τα κλιματολογικά φαινόμενα. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και αν και είχαμε το ευτύχημα να μην καταγράψουμε φέτος μεγάλες παγωνιές, ο κόσμος κλείνεται στα μαγαζιά, στα σπίτια, οσονούπω έρχονται οι βασιλόπιτες και οι Έλληνες θα αρχίσουν να συνωστίζονται στις διάφορες εκδηλώσεις. “Δεν είπα ότι πρέπει να τις αποφύγουμε αλλά θα πρέπει να γίνονται οι εκδηλώσεις, μέσα στα μέτρα που έχουμε προτείνει” σημείωσε ο κ. Νικόπουλος.
Η γρίπη λειτουργεί μέσα σε ένα παράλληλο βίο, η αιτιοπαθογέννεση και των δύο και του κορωνοϊού και της γρίπης και των ιώσεων είναι η ίδια. Έχουμε έξαρση στα φαινόμενα γρίπης και ιώσεων αλλά δεν είμαστε στην συνηθισμένη περίοδο που παρατηρούνταν άλλοτε η έξαρση αυτών των ασθενειών. Για την ώρα δεν έχουμε τόση πίεση στον ενήλικο πληθυσμό αλλά με το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται περαιτέρω αύξηση και για να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προσέξουν, όσοι δεν έκαναν την τέταρτη δόση του κορωνοϊού να την κάνουν και να λαμβάνουν όλοι τα μέτρα που μας προστάτευσαν από τον κορωνοϊό.
Στα δικαστήρια για τις διακομιδές
Εν τω μεταξύ, πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών, φέρνει στα δικαστήρια διοίκηση και γιατρούς.
Η διοίκηση όρισε πρόγραμμα εφημεριών με αναισθησιολόγους αποκλειστικά από τη δεξαμενή των γιατρών που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παρά τις ισχυρές πιέσεις από γιατρούς της ΜΕΘ και τις δικαστικές αποφάσεις, η υπουργική απόφαση που λέει ότι «οι διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων πραγματοποιούνται από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους ιατρούς που έχουν ολοκληρώσει έξι (6) μήνες ειδικότητας» δεν έχει εφαρμοστεί καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.
Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή και την ένταση μεταξύ των γιατρών της ΜΕΘ και της διοίκησης του νοσοκομείου, ο Γιάννης Νικόπουλος κάλυψε τη διοίκηση του νοσοκομείου λέγοντας πως “φυσικά θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών εργασίας όπως θα πρέπει να προστατεύσουμε και τα δικαιώματα των ασθενών με οποιεσδήποτε συνέπειες. Ο γνώμονας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε κανέναν, η δε διοίκηση δεν έχει λόγο να έλθει σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους.