Δόθηκε στην δημοσιότητα η υπουργική απόφαση που υλοποιεί τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 για την αναπροσαρμογή, βάσει του πληθωρισμού (9,6%), των εισφορών των Μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες, Αγρότες) στον ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για μία αύξηση που είχε προαναγγελθεί από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2023 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Εκεί είχε τονιστεί ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα είναι αυξημένα φέτος κατά 262 εκατ. ευρώ, με την απασχόληση να κινείται ελάχιστα ανοδικά (μόλις 0,2 της μονάδας). Άρα το μεγαλύτερο μέρος από το ανωτέρω ποσό εκτιμάται ότι θα προκύψει από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η αύξηση αυτή εφαρμόζεται, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε δεινή θέση, εξαιτίας της ανοδικής πορείας που έχουν καταγράψει ευρύτερα οι λειτουργικές δαπάνες, κυρίως λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, στις ζωοτροφές και ευρύτερα στις πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023, περιλαμβάνουν την ειδική ασφαλιστική κατηγορία και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.
Πρόκειται για μια αύξηση κατά 9,64% σε κάθε ασφαλιστική κατηγορία. Η αύξηση αυτή δεν θα επηρεάσει την εισφορά υπερ ανεργίας ύψους 10 ευρώ καθώς η υπουργική απόφαση δεν την περιλαμβάνει.
Την αναπροσαρμογή αυτή των ασφαλιστικών εισφορών θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας 8 στους 10 Μη μισθωτούς επιλέγουν την 1η ασφαλιστική κατηγορία που είναι και η χαμηλότερη.
Από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας χαρακτηρίζεται «αναγκαία» η αναπροσαρμογή των εισφορών, για τους εξής λόγους:
- Διότι η αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις. Αν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής εισφορών θα οδηγούμασταν σε απαξίωση της αξίας των εισφορών, υπονομεύοντας τις μελλοντικές συντάξεις των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα δε σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων όπως αυτή που διανύουμε.
- Διότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων.
- Διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα οφείλει να λειτουργεί με όρους δικαιοσύνης και αναλογικής κατανομής των βαρών με βάση τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου.
Στους πίνακες που ακολουθούν παρατίθενται οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες καθώς και οι νέες εισφορές για όσους ασφαλίζονται επιπλέον στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης ή/και εφάπαξ παροχών.
*Ο Γιώργος Χουσμεκερίδης είναι Οικονομολόγος ΜΒΑ, Λογιστής Α΄ Τάξης
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – www.oreco.gr