Με ενός λεπτού σιγή για την πρόσφατα εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου μετά από αίτημα του περιφερειακού συμβούλου της αντιπολίτευσης Παύλου Φραγκούλη. Το σώμα τίμησε με τον τρόπο αυτόν, την πρώην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Η συνεδρίαση περιελάμβανε ερωταπαντήσεις και ένα θέμα για εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση αναφορικά με τις δομές υγείας στην Ήπειρο και τη στήριξη στους συμβασιούχους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Τρεις επερωτήσεις, δύο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μία από το «Κοινό των Ηπειρωτών» απαντήθηκαν από τον Περιφερειάρχη.
Η πρώτη αφορούσε τον αποκλεισμό παιδιών από τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ («Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής»). Σε σύνολο 83.000 παιδιών που αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ πανελλαδικά στην Ήπειρο από 11.000 αιτήσεις έχουν μείνει εκτός 4.000 παιδιά. Η συζήτηση βέβαια, όπως τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τίνα Ζέκα, γίνεται με δυο μήνες καθυστέρηση. Η απάντηση του Περιφερειάρχη ήταν πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα, έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό με το overbooking στην Ήπειρο, δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στο ΕΚΤ σύμφωνα με την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ.
Η ίδια περιφερειακή σύμβουλος διατύπωσε και την επερώτηση για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας που δεν δίνονται, με την επίκληση της τηλε-εργασίας των εργαζομένων κατά την χρονιά της πανδημίας. Στα τεχνοκρατικά ερωτήματα της κ. Ζέκα, ο Περιφερειάρχης ανέγνωσε την απάντηση λέγοντας μεταξύ άλλων πως γίνεται αυτή την ώρα μελέτη για τα ΜΑΠ και όταν τελειώσει, θα αποδοθούν στους εργαζόμενους που τα δικαιούνται.
Τέλος, η επερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» που παρουσιάστηκε από τον Θοδωρή Κορωναίο, αφορούσε το περίφημο δάσος της Βαλανιδορράχης για το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την αναψηλάφηση μιας υπόθεσης για την οποία υπάρχει αμετάκλητη απόφαση από το 2018. Ο κ. Κορωναίος υποστήριξε την πλευρά των διαμαρτυρόμενων κατοίκων που αντιτίθενται στους ιδιώτες, οι οποίοι έχοντας παρουσιάσει τίτλους ιδιοκτησίας από προηγούμενους αιώνες, έχουν κατοχυρώσει τίτλους ιδιοκτησίας σε ένα δάσος 2.000 στρεμμάτων. Ζήτησε την παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου θεωρώντας πως έχει αρμοδιότητα. Απαντώντας ο Αλ. Καχριμάνης χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» την επερώτηση του «Κοινού των Ηπειρωτών» και θεώρησε ως μόνο αρμόδιο το ελληνικό δημόσιο που το 2018 απώλεσε την κυριότητα του δάσους.
Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο υποστήριξε το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τη διατήρηση στην εργασία τους, των συμβασιούχων και με άλλες σχέσεις εργασίας υπαλλήλους του ΠΓΝΙ. Με την δέσμευση της προέδρου του σώματος, η συζήτηση για τις δομές υγείας στην Ήπειρο που ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.