63 μέλη δεν το λες και… μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα…
Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, εδώ σε πλήρη σύνθεση, είναι αρκετά μεγαλύτερο από την κυβέρνηση που με διάφορους ανασχηματισμούς συγκροτήθηκε στις 8 Ιουλίου του 2019, και η οποία διαλύθηκε το Μάιο του 2023.
Το στόχο των… μικρών και ευέλικτων κυβερνητικών σχημάτων που πολλοί πρώην Πρωθυπουργοί υπόσχονταν προεκλογικά αλλά γρήγορα ξεχνούσαν… φαίνεται πως δεν είχε καθόλου στο μυαλό του αυτή τη φορά, ο Κ. Μητσοτάκης. Στη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, επιλέγει ένα βαρύ κυβερνητικό σχήμα, με πολυμελείς ομάδες ηγεσιών στα περισσότερα Υπουργεία – η μειοψηφία των Υπουργείων διαθέτει υπουργικό “ζεύγος”.
Ο Κ. Μητσοτάκης ανακατεύει πολύ την τράπουλα στα παραγωγικά υπουργεία και δεν αφήνει κανέναν στον πόστο που διατήρησε κατά την προηγούμενη τετραετία. Σοφή κίνηση κατ’ αρχάς, η απομόνωση του πανηγυρικά επανεκλεγέντα, όπως αναμενόταν, Κώστα Καραμανλή. Στη θέση του Υπουργού Υποδομών, επιλέγει τον πρώην τσάρο της Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρα. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, την Ήπειρο και ένας Στερεοελλαδίτης αναμένεται να φανεί πόσο θα προσέξει την Ήπειρο, γιατί ο Σερραίος Καραμανλής ασχολήθηκε ελάχιστα με τις υποδομές της.
Στο Υπουργείο Οικονομικών, αναλαμβάνει Υπουργός ο Κωστής Χατζηδάκης, άνθρωπος ειδικών αποστολών μέχρι σήμερα, πέρασε κατά την προηγούμενη τετραετία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ψηφίζοντας ένα νόμο που θεωρήθηκε πολύ κακός για το περιβάλλοντος και φιλικός στις επενδύσεις. Τα αποτελέσματά του δεν τα είδαμε ως σήμερα, στην πλήρη τους διάσταση. Στο Υπουργείο Εργασίας θεωρείται πως ο συγκεκριμένος πολιτικός έτρεξε την απόδοση των συντάξεων, αντιμετώπισε ωστόσο πολλά προβλήματα που πληρώνουν ακόμα οι νέοι συνταξιούχοι. Στο πλευρό του Κ. Χατζηδάκη ως Υφυπουργός, ο οποίος είχε στο παρελθόν θητεύσει ξανά στα έσοδα (από τις αρχές του 2013 ως και τον Ιούνιο του 2014 ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών) ο Χ. Θεοχάρης, και ο Ν. Παπαθανάσης που λειτούργησε καλά με τον Αδ. Γεωργιάδη ως αναπληρωτής του στο Ανάπτυξης, στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τουλάχιστον, στις βόλτες στα σούπερ μάρκετ…
Η μεταπήδηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Εργασίας θα κριθεί στην πράξη, γιατί μετά το πέρασμα Χατζηδάκη από εκεί και την ψήφιση νόμων για τα συνδικαλιστικά θέματα που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ (π.χ. οι προβλέψεις για την προκήρυξη των απεργιών), είναι αμφίβολο αν έχουν μείνει σοβαρές εκκρεμότητες… Η παραμονή του κεντροαριστερού Π. Τσακλόγλου θα βοηθήσει, ενώ προστίθεται ο πρώην συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Δημοσίου βουλευτής Σπανάκης, με παρελθόν σε συνδικαλιστικά ανδραγαθήματα…
Η μεταπήδηση του Ν. Δένδια από το Εξωτερικών στο Άμυνας ίσως δεν ήταν απαραίτητη, και δεν θα επιβαλλόταν προφανώς, αν δεν έπρεπε να γίνει Υπουργός ο Γ. Γεραπετρίτης, πρώην Υπουργός Επικρατείας και εξωκοινοβουλευτικός πάντα… Ας όψονται οι καραμπόλες…
Οι Κώστας Σκρέκας από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Ανάπτυξης στη θέση του Αδ. Γεωργιάδη και Θ. Σκυλακάκης από το Υπ. Οικονομικών στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη θέση του Κ. Σκρέκα, αναλαμβάνουν δυο κρίσιμα χαρτοφυλάκια που θα καθορίσουν πολλά για το μέλλον της νέας κυβέρνησης. Στο Υπ. Περιβάλλοντος παραμένει κι έχει σημασία, ως Υφυπουργός ο Νίκος Ταγαράς και φεύγει ο “δικός” μας Γ. Αμυράς, ενώ αναβαθμίζεται σε Υφυπουργό η πρώην Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στοιχήματα
Μεγάλα στοιχήματα θεωρώ τις επιλογές Μητσοτάκη σε κρίσιμα Υπουργεία όπου έχουμε αντικαταστάσεις και νέα πρόσωπα.
Ο πρώην ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατ’ αρχάς, αναλαμβάνει το ρόλο του αναμορφωτή του ΕΣΥ, βασική προεκλογική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη που μάλιστα, υποσχέθηκε να επιβλέπει προσωπικά. Η βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών, των δομών Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η ενίσχυση του ΕΚΑΒ για να μην πεθαίνουν άνθρωποι πάνω σε καρότσες αγροτικών… κτλ. είναι στόχοι για τους οποίους θα κριθεί σκληρά μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν πίστευε μέχρι πρότινος στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το δύσκολο ρόλο αναλαμβάνει ένας πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ που ωστόσο, δεν είχε θητεύσει ποτέ στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε ένα πέρασμα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εκεί μεταφέρεται ο Ν. Μηταράκης από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ένας άλλος πασόκος πρώην Υπουργός, ο Γ. Φλωρίδης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης, κρίσιμο επίσης για την αρνησιδικία που υφίσταται σήμερα ως πρόβλημα στη χώρα, λόγω της καθυστέρησης στη λειτουργία των Δικαστηρίων αλλά και για την δρομολόγηση επενδύσεων που κολλάνε για χρόνια στις προσφυγές πολιτών και οργανώσεων. Ο Γ. Φλωρίδης είναι μια από τις τελευταίες ουσιαστικά… “μεταγραφές” του Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ. Μέλος υπουργικού συμβουλίου είχε διατελέσει ως το 2004 ο κ. Φλωρίδης και μετά από μια περιπλάνηση εκτός κόμματος, επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ το 2015… Για να ξαναφύγει… καθώς φαίνεται…
Η προερχόμενη επίσης από το ΠΑΣΟΚ, Λίνα Μενδώνη, είναι η μοναδική που μένει αμετακίνητη από την προηγούμενη κυβέρνηση, συγκεκριμένα στο χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού.
Στα κρίσιμα στοιχήματα, κατατάσσω τη μεταπήδηση του Κυριάκου Πιερρακάκη από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Παιδείας. Αν ο νεαρός πολιτικός καταφέρει όσα έκανε στην πρώτη του υπουργική θητεία, ίσως μιλάμε σε μερικά χρόνια για μια άλλη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι ένας επόμενος στόχος: πρώτος και βασικός είναι η αναμόρφωση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης, η εφαρμογή της αξιολόγησης στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας κτλ. Στην πρώτη του υπουργική αποστολή, ο Κ. Πιερρακάκης δεν είχε λόγο να βρεθεί απέναντι σε μαινόμενους συνδικαλιστές… τώρα, θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα…
Η αντικατάσταση του Κ. Πιερρακάκη από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι κατ’ εμέ, μια από τις πιο περίεργες αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη. Αν τα Τρίκαλα θεωρούνται η πιο έξυπνη πόλη της Ελλάδος, αυτό δεν οφείλεται στον Δ. Παπαστεργίου αλλά στους προκατόχους του και ασφαλώς στον υπηρεσιακό μηχανισμό και τα στελέχη του Δήμου Τρικκαίων. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο Δ. Παπαστεργίου δε μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένος αλλά διεκπεραιωτικός και ισορροπιστής, λειτούργησε ως απορροφητής κραδασμών υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τους εξαγριωμένους πολλές φορές αυτοδιοικητικούς που δεν είδαν και πολλά πράγματα να προχωράνε στους Δήμους, την προηγούμενη τετραετία. Ενδεχομένως, η συγκεκριμένη τοποθέτηση να εξυπηρετεί το φημολογούμενο όνειρο του Δ. Παπαστεργίου να γίνει ευρωβουλευτής σε ένα χρόνο από τώρα και αν οι εκλογές αυτές γίνουν με λίστα, απλά θα κάνει το αγροτικό του σήμερα…
Στο Υπουργείο που σχετίζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Υπουργείο Εσωτερικών πηγαίνει από το Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια ενός αξιολογότατου στελέχους που θήτευσε και στην προηγούμενη κυβέρνηση για ένα διάστημα ως Υφυπουργός Εσωτερικών, του Θοδωρή Λιβάνιου. Αυτός ίσως αναλάβει τις δύσκολες επαφές με τους αυτοδιοικητικούς, γιατί η κ. Κεραμέως ως Υπουργός Παιδείας απέδειξε ότι δεν της άρεσε και πολύ ο διάλογος… Και στο συγκεκριμένο Υπουργείο, δεν θα έχει απέναντί της συνδικαλιστές αλλά Δημάρχους και Περιφερειάρχες και δεν γίνεται να εξακολουθήσει να αποφασίζει μόνη της…
Κρίσιμο για την Ήπειρο αλλά παραγκωνισμένο δυστυχώς πάντα, ως προς τα πρόσωπα που το ανέλαβαν διαχρονικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπουργός αναλαμβάνει ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ως Κρητικός θα πρέπει να μάθει γρήγορα πως φυτεύουν και πως αρμέγουν… Επειδή προφανώς δεν προλαβαίνει, μαντεύω πως θα είναι μια ακόμα χαμένη περίοδος για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας της χώρας, χάρη σε έναν πολιτικό που λειτουργούσε πάντα με γνώμονα το μικροπολιτικό του συμφέρον. Όσο για τους δύο υφυπουργούς του, Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, ο ένας πολιτικός μηχανικός από την Πέλλα, ο έτερος νομικός από τον Έβρο… Καμία σχέση με το αντικείμενο δηλαδή…
Οι καραμπόλες που ενδεχομένως οδήγησαν στο ΥΠΑΑΤ το Λ. Αυγενάκη, λειτούργησαν για να αναληφθούν και κάποια άλλα χαρτοφυλάκια όπως φαντάζομαι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον γιατρό στο επάγγελμα Β. Κικίλια που μετά την Προστασία του Πολίτη επί Σαμαρά, την Υγεία και τον Τουρισμό επί Μητσοτάκη, θα πρέπει να μάθει και την κλιματική κρίση… Στον Τουρισμό, τον σύζυγο της Τζ. Μπαλατσινού αντικαθιστά η Όλγα Κεφαλογιάννη που θυμίζουμε, στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αρνηθεί να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο (καίτοι θήτευσε ξανά στην κυβέρνηση Σαμαρά), γιατί το ήθελε απαιτώντας το, μαζί με τον Πολιτισμό, κάτι που της είχε αρνηθεί ο Κ. Μητσοτάκης, αφήνοντάς την έξω από το Υπουργικό Συμβούλιο για τέσσερα χρόνια, πολύς χαμένος χρόνος για μια γόνο πολιτικής οικογένειας… Σε θέση Υφυπουργού Τουρισμού η Έλενα Ράπτη, παλιά κοινοβουλευτικός αλλά για πρώτη φορά αναλαμβάνει υπουργικά καθήκοντα – ο νυν σύντροφός της, εν τω μεταξύ, Γιάννης Μπρατάκος, θα είναι Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού με υφυπουργικά καθήκοντα…
Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα δοκιμαστεί ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης, έχοντας στο πλευρό του την Σοφία Βούλτεψη, μια από τις ελάχιστες που παραμένουν στην ίδια θέση από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τέλος, στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υπουργός αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη, μέχρι πρότινος Υφυπουργός Τουρισμού. Υφιστάμενή της, Υφυπουργός, η Γιαννιώτισσα Μαρία Κεφάλα που πολύ γρήγορα στην πολιτική της καριέρα, αναλαμβάνει υπουργικά καθήκοντα – οι Γ. Στύλιος και Γ. Αμυράς βρίσκονται εκτός υπουργικού συμβουλίου, ενώ ένας εκ των παλιότερων πλέον, Ηπειρωτών βουλευτών, ο Θεσπρωτός Βασίλης Γιόγιακας δε μπαίνει ούτε σε αυτή την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν έχει ακόμα καθορισμένα καθήκοντα και εικάζω ότι θα περάσει πολύς καιρός για να αντιληφθούμε όλοι τι κάνει, στοιχείο που θα λειτουργήσει υπέρ της ηγεσίας του, γιατί δεν θα είναι εύκολο να κριθεί η παραγωγικότητά της.
Κλείνοντας, σε διακαναλική του συνέντευξη μια ακριβώς εβδομάδα πριν τις εκλογές της 25ης Ιούνη, ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε: “δεν θα εμπλακώ σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών, θα αναζητήσω τον καλύτερο ή την καλύτερη για την δουλειά” μιλώντας για τη νέα του κυβέρνηση. Από τα προλεχθέντα, προκύπτει ότι δεν ξέφυγε από τον κανόνα και δημιούργησε ένα πολύ βαρύ κυβερνητικό σχήμα, έχοντας ως στόχο να κρατήσει ισορροπίες και να διατηρήσει συσχετισμούς, χωρώντας όλους τους πρωτοκλασάτους στο νέο υπουργικό του συμβούλιο.
Παναγιώτης Μπούρχας
*Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι:
Γιάννης Πλακιωτάκης (πρώην υπουργός Ναυτιλίας)
Τάκης Θεοδωρικάκος (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη»
Νίκος Παναγιωτόπουλος (πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας)
Θάνος Πλεύρης (πρώην υπουργός Υγείας)
Κώστας Καραμανλής (πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών)
Κώστας Τσιάρας (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης)
Γιώργος Γεωργαντάς (πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)
Χρήστος Στυλιανίδης (πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης)
Στέλιος Πέτσας (πρώην αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης)