Δεν ήταν κακή η πρωτοβουλία της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” να θέσει την Περιφερειακή Αρχή Καχριμάνη προ των ευθυνών της για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ήπειρο, ωστόσο τα θέματα αυτά τελικά αδικούνται όταν έρχονται προς συζήτηση ακόμα και με τη μορφή της επερώτησης.
Η… διαφυγή της περιφερειακής αρχής ήταν πως το θέμα θα το φέρει οργανωμένα σε συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου σε επόμενο χρόνο, καλώντας μάλιστα να παραστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων.
Η επερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης που διαβάστηκε από τον επικεφαλής της Γιάννη Στέφο, είχε συγκεκριμένα υποερωτήματα όπως για προγράμματα της ΕΕ που δεν αξιοποιούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση της φυγής των νέων κτλ.
Οι απαντήσεις που είχαν γραμμένες στον Περιφερειάρχη οι συνεργάτες του αποτελούν κατά βαση μια διαπίστωση της πραγματικότητας, αλλά το ερώτημα είναι πόσο άμοιρος ευθυνών είναι ο ίδιος που ως Νομάρχης και Περιφερειάρχης 22 ολόκληρα χρόνια, βλέπει ως μάρτυρας την Ήπειρο να απογυμνώνεται από πληθυσμό.
Τις θέσεις της Περιφέρειας όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ανέπτυξε τόσο στην αρμόδια Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής κ. Ζαχαράκη, όσο και στο συνέδριο της ΕΝΠΕ.
Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις:
- Όσον αφορά τις φθίνουσες αγροτικές περιοχές, πρέπει να αρθούν όλα τα αντικίνητρα για την επαγγελματική απασχόληση νέων. Τέτοια είναι η διάθεση αγροτικής γης, η δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα και των δύο μελών της οικογένειας.
- Είναι η υγειονομική ασφάλεια που πρέπει να αισθάνονται οι κάτοικοι. Η άνετη πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία, με την παράλληλη στήριξή τους, ώστε να μην απαιτείται η μετακίνηση στα αστικά κέντρα για φροντιστήρια κλπ.
- Οι τακτικές συγκοινωνίες, η ασφάλεια και η λειτουργία των βασικών δημόσιων υπηρεσιών. Οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες στην τεχνολογική εξέλιξη. Κατά προτεραιότητα θα πρέπει να αυξηθούν τα ασύρματα δίκτυα και οι κάτοικοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο internet.
Επειδή όμως το δημογραφικό, είναι γενικό πρόβλημα, η αντιμετώπισή του απαιτεί πολύ πιο σύνθετα μέτρα, σε συνδυασμό και με την αλλαγή κουλτούρας, τόνισε ο Περιφερειάρχης και ανέφερε:
- Περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες για την απόκτηση παιδιών, κλιμακούμενη από το 2ο και άνω.
- Παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στις εργαζόμενες νέες γυναίκες
- Προτεραιότητα στις προσλήψεις για τις πολύτεκνες μητέρες
- Αύξηση των θέσεων και της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας βρεφονηπιακών- παιδικών σταθμών
- Μείωση του κόστους εκπαίδευσης
- Χρηματοδότηση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
- Εθνική εκστρατεία για το δημογραφικό
Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος που βάζει η επερώτηση, τον κίνδυνο μετανάστευσης στις ηλικίες 15-39, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν λύνεται με παροχή τεχνικής βοήθειας, αλλά με συγκεκριμένες αποφάσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα: Αυτά είναι οι επενδύσεις, τα κίνητρα εγκατάστασης και λειτουργίας ατομικών επιχειρήσεων (αγροτικών, τουριστικών κ.α), η βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων.
Για όλα αυτά δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση από τον Περιφερειάρχη, παρά μόνο διαπιστώσεις…